Laddar annons
3 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Corbières 2011 till lammfärsbiffar

Första måndagen i november och vi gör allt för att hålla humöret uppe i mörkret. Vinbanken tipsar därför om Corbières 2011, ett rött vin från appellationen med samma namn i sydvästra Frankrike. Prova lammfärsbiffar med feta till.

Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Lammfärsbiffar med feta 4 portioner

600 g lammfärs
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1 tsk malen paprika
1 tsk spiskummin (om du vill)
1 ägg
1-2 dl rött vin
100 g svarta oliver utan kärnor
150 g feta
olivolja
salt och peppar

 

Gör så här:
Lägg färsen i en bunke. Tillsätt vitlök, kryddor och ägg. Rör ihop (rör inte mer än du måste). Forma till köttbullar, modell lite större än vanligt. Stek dem i olivolja. Häll på rödvinet när du fått stekyta och låt puttra i cirka tio minuter. Tillsätt oliverna och låt dem bli varma. Servera i en skål med smulad feta på och gärna färsk timjan om du har. Till passar det med couscous, potatisklyftor eller färsk pasta.

Vinförslag till maten

Corbières 2011 (73422), Gérard Bertrand, Languedoc-Roussillon/Corbières Frankrike, 99 kr
Ett charmigt rött där närheten till de varma vindarna från medelhavet på något sätt landat i glaset. Nåja, blunda och drömma sig bort kan man väl unna sig, inte sant. Detta passar utmärkt till mamma, till vinfreakande storebror och vinintresserade svärfar. Det är ett beställningsvin, men smaken är värd att vänta på!

Vinbankens recension:
Såväl doft som smak är generös av mörka bär och frukt. Vinet är medel/fylligt, välbalanserat och har inslag av kryddor, lakrits och fat. Skönt vin, härlig ursprungstypicitet med viss elegans. Välgjort.
Betyg: 4

Maten

Drick vinet till rätter med lamm eller nötkött, gärna med lite fjutt på kryddningen och färska örter. Tänk medelhavsinspirerat!