Laddar annons
10 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Trimbach Riesling 2012 med pocherad hälleflundra

Måndag igen! Måndagsmatchen föreslår att du varvar viltköttet med festlig, pocherad hälleflundra. Drick Trimbach Riesling till, ett elegant vin från Alsace i Frankrike.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta.

RECEPT | Pocherad hälleflundra med smör och lime 4 portioner

4 bitar hälleflundra
3-4 dl torrt vitt vin
100 g smör
en knippe vårlök, sköljd och delad på längden
1 lime, tunt skivad
2 msk citronjuice
salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Lägg allt utom fisken i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Låt koka ihop i fem minuter. Salta och peppra fisken. Lägg i pannan och låt sjuda i cirka tio minuter tills fisken är vit och fast. Kolla noga, överkoka inte. Mät gärna innertemperaturen på fisken och låt den inte stiga högre än till 50 grader. Servera med ris. För variation av rätten kan du addera grön sparris eller zucchini från början. Eller välj en annan fast fisk.

Läs mer om Alsace här. Inom kort kommer ytterligare reportage från Alsace och ett aktuellt besök där.

Vintips till maten

Trimbach Riesling 2012 (2639), Trimbach, Alsace Frankrike, 125 kr
Måndagsmatchens vin kommer från Alsace i östra Frankrike. En liten men välkänd region och mycket populär bland svenska resenärer och vinälskare. Detta vin är gjort på en av områdets mest kända druvor, nämligen riesling. Vinet kan drickas nu. Perfekt mingelvin!

Vinbankens recension:
Nyanserad doft och smak av gröna äpplen, päron och citron. Vinet är torrt, medelfylligt och friskt av citrus med en lätt honungston och tydliga mineralinslag. Smaken är klockren, klingande lång och ren. Vinet är mycket välgjort och strukturerat.
Betyg: 5

Maten

Vinet passar till lätta fisk- och skaldjursrätter. Vi tänker på fräsch mat som hälleflundra, kanske pocherad, med ångkokt purjolök, broccoli, bönor och ärtor, tillsammans med en klar sky med smak av färska örter.

Prova gärna ett glas till en krämig färskost, smaksatt med örter. Testa att göra egen färskost!