Laddar annons
17 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Privat Brut Nature Reserva 2012 med crème ninon

Denna måndag matchar vi en prisvärd cava, nämligen Privat Brut Nature Reserva 2012, med en lättlagad soppa, Crème Ninon. Billig och festlig förrätt, lätt att laga.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Crème Ninon 4 portioner

1 paket frysta, gröna ärter, cirka 250 g
4 dl hönsbuljong
2 cl torr sherry om du har
1-2 msk smör blandat med lika mycket vetemjöl
1,5 dl vispgrädde
1-2 dl torrt mousserande vin

 

Gör så här:
Lägg ärterna i en kastrull tillsammans med buljongen och eventuellt sherry. Koka upp och låt koka några minuter på medelvärme. Mixa soppan och red med smör/mjölblandningen utrört i lite av soppan. Så långt kan du förbereda.

Vispa grädden och rör försiktigt ner den och vinet i den varma soppan precis före servering.

Bild lånad av Västerbottensost som tycker att det blir extra smaskigt med lite löjrom och riven Västerbottenost på toppen.

Vintips till maten

Privat Brut Nature Reserva 2012 (7904), Alta Alella, Cava Spanien, 89 kr
Denna ekologiska cava är gjord av, för vinet, traditionella druvsorter, det vill säga pansa-blanca (xarel-lo), macabeo och parellada samt toppad med chardonnay. Modern utan att tumma på gränsen för vad cava står för. Egendomen drivs av en familj, där äldsta dottern Mireia är den som ansvarar för produktionen. Notera att flera av producentens viner är tillfälligt slut. De högre kvaliteterna är ruggigt bra!

Vinbankens recension:
Färgen är ljusgul och doften fruktig med lätt brödighet. Smaken är torr och fruktig med tydlig citrussmak och inslag av bröd och nötter. Supertrevligt lättsamt, bubbel.
Betyg: 3+

Maten

Drick som aperitif, till rätter med skaldjur och fisk utan alltför smakrika tillbehör eller till en mild soppa som denna gröna ärtsoppa, eller Créme Ninon som den heter på originalspråk.