Laddar annons
20 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Crozes-Hermitage till fläskstek med fänkål | Måndagsmatchen

Crozes-Hermitage 2011 från Guigal är ett rött vin från norra Rhône. Passar perfekt till lammrätter. Vi väljer att servera det till fläskstek med fänkål och rosmarin.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Crozes-Hermitage 2011 (2802), E Guigal, Crozes-Hermitage Frankrike, 165 kr

Årgång 2011 i norra Rhône räknas som en god årgång. Vinet lär klara några år i källaren, men personligen dricker jag det mer än gärna nu. Gillar den strama, örtkryddiga elegansen som gör sig så bra till middagen.

Vinbankens recension:

Färgen är blåröd, doften nyanserad och örtig. Smaken är fyllig, mörkfruktig med dito tanniner, fruktsyrlig smak, spänstiga tanniner och med inslag av örter, kryddor, viol och fat. Eftersmaken är elegant, lång.
Betyg: 4+

Maten

Crozes-Hermitage 2011 är ett mycket bra vin med klockren typicitet och intressant innehåll. Passar utmärkt till middagar när lamm är på menyn och när dina gäster är intresserade av vin.

Men bara för att inte alltid välja lammkött till viner från Rhône så kör vi något helt annat; fläsk, fänkålsfrön och rosmarin. Kryddigheten i rätten passar fint till den kryddighet som finns i vinet.

RECEPT | Fläskstek med fänkål och rosmarin – 4-6 portioner

1 kg benfri fläskstek
1 msk fänkålsfrön
3 färska rosmarinskvistar
salt och svartpeppar
3 msk olivolja
1 msk flytande honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka rosmarin och vitlök grovt. Rör ihop med fänkålsfrön, salt, peppar, olivolja och honung. Lägg steken i en ugnsform och stick hål i den på några ställen med en vass kniv. Smeta på röra och försök trycka in lite i hålen.

Sätt in i ugnen. Efter 15 minuter, sänk värmen till 125 grader och låt stå tills innertemperaturen är 67 grader. Ta ut och låt vila i minst tio minuter innan du skär upp steken.

Servera med potatisklyftor, gröna bönor och skyn från steken.

Du kanske är intresserad av att läsa mer:
Vitt Rhônevin från Guigal i artikeln om ’årets kalkonviner 2014’ av Anders Röttorp

Mer om vitt Rhône från E Guigal av Anders Röttorp i en nyligen publicerad text

Skål!