NY ÖL JUNI 2016. Högsommar, semester och EM-fotbollen på väg in i kaklet. Många goda skäl att läppja på en god öl – och det behöver nödvändigtvis inte vara Norrlands Gulds alkoholfria (den blaskiga, obalanserade tristessen behöver all tv-reklam den kan få).
Systembolaget drog sig inte för att skölja över oss inte mindre än fyra olika lanseringar i juni. De första två släppen är redan avhandlade här på vinbanken.se – nu gör vi ett så kallat omtag och kollar innehållet i dels den finaste påsen med små partier, dels i kassen med lokala förmågor.
Håll till godo så länge – om en vecka lanseras juli månads samtliga ölnyheter. Återkommer om dessa.
Sommaröl | Ny öl juni 2016
BETYG
Dugges Stillwater Artisanal Tropic Sunrise (11302)
Dugges, Landvetter / 4,5% / 33,70 kr för 330 ml
Sommarens mest läskande dryck alla kategorier? Mango och ananas i armkrok med laktobacillusker. Syrligt som rabarbersaft, men utan biton av bitter galla. En fullträff, om än något dyr, från bryggeriet som ständigt letar nya boxar att tänka utanför.
Stigbergets Amarillo Citra American Pale Ale (31060)
Stigbergets bryggeri, Göteborg / 5,2% / 28,90 kr för 330 ml
Utmärkt besk ale med klassisk amerikansk humle. Bra bett, bra balans, bra biogodis för den som köper det före filmen på puben under Hagabion (Stigbergets egen kran i Göteborg).
Sixpoint Hi-Res (11469)
Sixpoint Brewery, New York / 10,5% / 30,90 kr för 355 ml
Livsfarlig smygare, alkoholen känns inte ett dugg, inbäddad som den är i fyllig maltighet och bra beska. När dråpslaget kommer en stund in i andra burken, är det för sent. Passar utmärkt att dricka parallellt med Ravels Bolero.
Bearded Nurse Barley Wine (11813)
Weird Beard Brewing, England / 10,2% / 49,50 kr för 330 ml
Ölvärlden är full av ordvitsar och rebusar. Den någorlunda insatte kan läsa in kollaborationen mellan engelska Weird Beard och Landvetters Electric Nurse. Lysande resultat, en dräpare till barley wine med fyllig maltighet, whiskyångor och humlebeska så det sprutar. Jämnt skägg mellan det här och Sixpoints.
Fyr & Flamme (11632)
Haandbryggeriet, Norge / 6,5% / 42,90 kr för 500 ml
Mums! Smakrik, tuggig, maltig och mycket torr ”amerikansk IPA”, med voluminös beska och extremt lång eftersmak. Ett matöl i världsklass. Hela tiden när jag skriver det här dyker det upp rimmad oxbringa med pepparrotssås på näthinnan.
Dugges Vanilla Oak (31091)
Dugges, Landvetter / 10% / 39,90 kr för 330 ml
Mumsigt. Som en smält vanilj/chokladglass. Och den här recensionen kan vi lika gärna köra ihop med …
… Electric Nurse Dark Skull (31055)
Dugges, Landvetter / 10,7% / 39,90 kr för 330 ml
Därför att far och dotter Engström (Mikael och Ida) tävlar i grenen smält vanilj/chokladglass. Loppet blir så dött ett lopp kan bli. De här båda imperial stouterna kallar jag lysande dessertöl. Varför inte dricka dem till en semifreddo på vanilj och choklad?
Tjuvahålans Lager (31044)
Halmstad Brygghus / 5,2% / 20,90 kr för 330 ml
Grattis, Halmstad! Häftigt! Kraftfull, bitig korvöl med full smakpalett och fina efterskalv. Synd att det inte är beställningsbart bortom och hitom Hallands residensstad.
BETYG
Liliko'i Kepolo (11202)
Avery Brewing, Colorado / 5,4% / 39,90 kr för 355 ml
Grumligt, somrigt och hawaiigt svajigt. Ananas och passionsfrukt får bastkjolen att svänga, man känner sanden mellan tårna, man hör Spike Jones, man ser … Ulf Adelsohn! Aj då, där kom bitterheten som en oannonserad bombattack. Syrlig belgisk witbier med så här massiv beska är lite svårt för mig. Och öl på burk är fortfarande svårt att tänka in som en kvalitetsprodukt. Men ändå … det här är bra.
2015 Innis & Gunn Vintage (11014)
Innis & Gunn, Skottland / 7,7% / 99 kr för 500 ml
I&G har sin husstil, med söt, knäckig, toffee i maltigheten. Det här är torrare än vanligt, lite bränt i tonen och har en betydligt vuxnare smak än standardprodukterna. Lagrat på bourbonfat. Skottarna har inte snålat med humlen heller. Beskan hugger till rätt bra.
BETYG
Nils Oscar Södermalmspilsner (11327)
Nils Oscar Company, Nyköping / 5% / 29,90 kr för 500 ml
Rättfram, torr, okomplicerad törstsläckare – finfin efter gräsklippningen – men egentligen inte mycket intressantare än glaset den serveras i. Tysk vardagsstil, passar bra att klunka i sig medan germanerna hämnas poängtappet mot Polen och spöar Nordirland på tisdag. Men allvarligt talat … 30 spänn för en sådan här öl – det är ett otyskt pris.
Anniversary Twenty Three (11493)
Avery Brewing, Colorado / 7,9% / 109,90 kr för 650 ml
Toner av gamla goa läsken Portello, plus bitter choklad och kaffe – det blir lite som flytande Sachertårta på Wienerkafé. Snordyrt, förstås – men vad kostar inte en fika i wien?
BETYG
Buxton Dubbel (16024)
Buxton Brewery, England / 7% / 35,90 kr för 330 ml
De belgiska orden Dubbel och Tripel triggar alltid några körtlar i min gom, men det här var en besvikelse. Gles, ohomogen ale. Malten för sig, beskan för sig. En lite oren känsla.
BETYG
To Øl Tangerine Cream (11667)
To Øl, Danmark / 4,6% / 36,90 kr för 330 ml
Med all respekt för Mikkellers bryggarlärjungar Tobias och Tore – när beskan övergår i bitterhet blir det inte särskilt gott. Alla som tvingats bita i ett apelsinskal (på grund av otillräckliga naglar) för att kunna skala, fattar vad jag menar. Just så smakar det här.
Newton (11316)
Nya Carnegiebryggeriet, Stockholm / 6% / 89 kr för 750 ml
Suröl som går över gränsen för vad jag tycker är behagligt. Obalanserat, rått, surt utan charm i dag. Dessutom utan kraft, trots namnet Newton. Trots att bryggeriet ligger i Hammarbyhamnen – har svårt att tänka mig att det här går hem på Café Bärs.
Rio Rojo (11542)
Tempel Brygghus, Uppsala / 4,9% / 37,90 kr för 330 ml
Kollab med spanska Yria Cerveza Artisanal, som resulterat i ett suröl med pH strax ovanför magsaft. Rent obehagligt surt i min mun, där hela gommen vrålande undrar vad som står på. Vem gillar ett öl som inte kan njutas i munnen, utan måste sväljas så fort som möjligt för att surpinan ska bli som kort som möjligt.
BETYG -
Bryggeri Skeppsgossens Vita Tryffel (31088)
Bryggeri Skeppsgossen, Karlskrona / 5% / 79,90 kr för 330 ml
Alltså, jag älskar tryffel. Men inte i öl. Den intensiva doften skapar kväljningar och det ska svärd till att få mig att prova. Men man måste ju …
Åfyttirackarn! Det var nog det vidrigaste jag hällt i munnen I hela mitt liv. Varför? Ta bort, ta bort!
Foto: drizly.com
Författare: Thomaz Grehn