Laddar annons
Krönika: Räkna inte bort Chablis
8 May, 2024

Krönika: Räkna inte bort Chablis

Chablis har länge varit en storfavorit på såväl hyllan som på restauranger här i Sverige. Vi har alltid vetat vad vi får, men på senare tid så är känslan att vi tröttnat lite på de mineralstinna och fräscha franska vinerna. Nu när jag provat en hel del Chablis de senaste veckorna så är jag dock beredd att säga att Chablis kommer stå kvar som en trygg favorit i många år framöver. 

Jag förstår varför en hel del har tröttnat på Chablis här i Sverige. Jag brukar personligen beskriva vinerna som lite för perfekta, fyrkantiga och tråkiga. De är som den där eleven som sitter längst fram i klassrummet, kan svaret på alla frågor och får A i exakt alla ämnen. De är helt enkelt perfekta, men kanske lite väl förutsägbara. Det har känts lite på senare tid som att folk har börjat tröttna lite på Chablis och vinernas smakprofil just på grund av detta, samtidigt som man fått allt större tillgång till betydligt bättre prissatta viner som bjuder på samma fräschör. Man riktar blickarna åt andra håll och kanter i världen, mot viner som kanske är lite oväntade och lite billigare. 

Medaljregn över Chablis

De senaste veckorna har jag haft möjligheten och förmånen att få testa en hel del Chablis-viner och jag kan med handen på hjärtat säga att det finns få viner som bjuder på lika mycket trygghet som Chablis. Jag satt häromkvällen på en provning med ingen mindre än Julien Brocard, som är en av de främsta Chablisproducenterna i världen. Jag gick till den här provningen med den stora frågan hur han lyckats få fem medaljer med sina viner på Vinordic Wine Challenge, varav fyra av dessa viner var hans Chablis-viner. Med det var han den producent som roffade åt sig allra mest medaljer av alla i den prestigefulla tävlingen. Och just medaljregnet är ett bevis på vilken kvalitet Chablis generellt sett håller. Under provningens gång fick vi prova hela rangen av viner och det fanns få som gick därifrån med mungiporna nedåt. Istället var det leenden, superlativ och idel fina omdömen om vinerna. 

Domaine des Malandes
Domaine des Malandes är en av producenterna i Chablis.

För några veckor sedan satt jag på en annan provning med Domaine des Malandes och Amandine Marchives som driver vinhuset vidare. Det är en mindre Chablis-producent som nyligen lanserade ett vin i det tillfälliga sortimentet. Exakt samma känsla infann sig då som alltid brukar infinna sig när man testar Chablis. Det är alldeles perfekt. Det är så otroligt välgjorda viner att det inte finns något att anmärka på generellt sett. Sen ska man givetvis inte dra alla Chablis-viner och producenter över en och samma kam. Det finns givetvis olika kvalitet på vinerna, och de håller olika klass. Men generellt sett kan man säga att du i stort sett aldrig kommer gå fel om du stoppar ner ett Chablis-vin i korgen. 

Chablis är trygghet

Varför har vi då den här bilden av Chablis? Eller det kanske inte ens stämmer, utan det är bara en felaktig bild jag har. Men jag tror nånstans att det allt bredare utbudet, samtidigt som Chablis faktiskt har gått upp i pris en hel del, har gjort att vi letat och hittat andra viner som imponerar på oss mer. De är kanske lite roligare, lite spretigare och lite mer intressanta. De är den där eleven längst bak som pluggar, får C i betyg men kanske är lite småbusig. I slutändan är det du som konsument som väljer vad du vill dricka, och det enda jag är helt säker på är att trender kommer och trender går, men om drygt 10 år så kommer vi ändå stå där på Systembolaget och stoppa ner Chablis i korgen. Det är trygghet, det är matvänligt och det är något man absolut inte ska räkna bort.

Tips på tre Chablis-viner