Ikonisk vinpersonlighet lanserar nytt vin i Sverige
Den orangea nyhetslappen som hänger bredvid flaskan indikerar att det är ett nytt vin på hyllan. För många kan det tyckas vara en helt vanlig lansering, men bakom det nya sydafrikanska vinet Glenelly Estate Glass Collection Syrah döljer sig en historia om en av vinvärldens främsta kvinnor och hennes vision om att lyfta Sydafrika som vinnation.
- 2022Detta är lanseringens största fynd sett till kvalitet kontra pris. Vi får ett fortsatt ungt vin med en lätt fatad ton i doften. Här får vi både röda vinbär och svarta vinbär. Det är även syrliga mörka körsbär, kryddor, lite eukalyptus och en hel del gröna toner av färska örter. Ett friskt vin med en väldigt bra syra, härlig örtighet, grönska och fräschör. Detta är både tillgängligt och seriöst på samma sätt. Supersnyggt! /Jozo Glavas, maj 2024
Det är få vinregioner i världen som kan konkurrera med Bordeaux, och som haft samma betydelse för hela vinindustrin som Bordeaux haft. Det kände May-Éliane de Lencquesaing till när hon ärvde det historiska Bordeauxslottet Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande i slutet av 1970-talet. Slottet var sedan klassningen i Bordeaux1855 en så kallad andra cru och under Mays ledning utvecklade hon egendomen och vinerna till världsklass under 80- och 90-talet.
– Vissa årgångar som hon producerade var bättre än vinerna som många förstklassade slott gjorde. Hennes viner är en stor del av Bordeauxs moderna historia, berättar May-Élianes barnbarn Nicolas Bureau i en intervju med Vinbanken.
Men hur kommer det sig då att en av de mest ikoniska vinpersonligheterna från Bordeaux några decennier senare väljer att lansera ett sydafrikanskt vin på den svenska marknaden. Enligt Nicolas Buraeu så startade det hela i mitten av 1990-talet när May-Éliane flera år i rad satt med i juryn i en prestigefull vintävling i London. Hon noterade då hur sydafrikanska viner med jämna mellanrum vann förstapriset för bästa Bordeauxblend. Som en del av det här priset fick man följa med May-Éliane under en skörd i Bordeaux. Det slutade med att hon blev god vän med flera av dessa vinmakare och hennes intresse för Sydafrika som vinnation bara växte och växte.
– Hon reste en hel del till Sydafrika i början av 2000-talet, där hon besökte kända vinhus. 2003 besökte hon fruktfarmen Glenelly som främst odlade plommon i Stellenbosch. Hon såg potentialen i marken där och hon bestämde sig för att köpa upp farmen, fortsätter Nicolas Bureau.
"Glenelly anses vara en av de bästa producenterna av Bordeauxviner i Sydafrika"
Av den 125 hektar stora farmen planterades ca 60 hektar vingårdar med klassiska franska druvsorter. Här fanns många olika exponeringslägen, branta sluttningar och jordmåner. Till sin hjälp hade May-Éliane sitt team från Bordeaux.
– May såg fruktfarmen som en tom målning och en möjlighet att etablera ett helt nytt varumärke. Nu, drygt 20 år senare, anses Glenelly vara en av de bästa producenterna av Bordeauxviner i Sydafrika.
Sålde av slottet i Bordeaux för att satsa på Glenelly
Till en början avverkade May-Éliane två skördar per år; en i Bordeaux och en i Stellenbosch. 2007 bestämde hon sig för att sälja Comtesse de Lalande till Champagneproducenten Louis Roederer och la nu fullt fokus på Glenelly Estate.
– Jag tror min farmor alltid trott att vi skulle ta oss hit var vi är i dag, men jag tror inte att vi hade hoppats att det skulle gå så fort som det gjort. Orsaken till att det faktiskt gått så pass bra på så kort tid är för att allt vi gjorde, det gjorde vi väldigt seriöst och väldigt bra.
Vi byggde helt nya moderna vinkällare och vi la en bra grund för att kunna skapa riktigt bra viner.
Vinet som lanseras i fasta sortimentet på Systembolaget den första juni är Glenelly Estate Glass Collection Syrah och är en del av den så kallade Glass Collection-serien som syftar till May-Élianes stora intresse för glas och hennes ännu större samling av både antika och moderna glas. Samlingen är så pass stor att hon driver ett glasmuseum med bland annat typer av glas som dateras tillbaka till Romartiden. Några av glasen i samlingen illustreras på etiketten.
"Vill göra ett vin med ren frukt och elegans"
Även om May-Éliane och hennes livsverk främst förknippas med Bordeaux och dess klassiska Bordeaux-druvor, så producerar Glenelly i dag viner på ett flertal andra druvor, inklusive syrah.
– Syrah har tidigare producerats i Bordeaux och vi som vinfamilj är väldigt bekanta med syrah. Vår idé när vi gör det här vinet är att vi vill göra vin med ren frukt och elegans. Jag vill inte säga att vi vill göra franska viner, utan vi vill göra eleganta sydafrikanska viner som fortsatt är fräscha. Och alla våra viner är matvänliga.
Hur tycker du att bilden av sydafrikanska viner förändrats de senaste åren?
– Sydafrika är ett av världens mest spännande vinområden just nu. Bilden har förändrats komplett. Det finns så mycket kreativitet här. Många nya unga vinmakare skapar fantastiska viner. Vi befinner oss på en spännande plats där många vingårdar nu börjar komma upp i ålder och vinerna bara blir bättre och bättre.
– Sedan är regelverket i Sydafrika inte lika strikt och hårt som det är i till exempel Frankrike. Det gör att vi har lite mer frihet att vara innovativa. Just nu är det väldigt mycket spännande viner som exporteras, och man får väldigt mycket vin för pengarna.
Erbjuder skolgång för de anställdas barn
Majoriteten av vinerna som produceras hos Glenelly är ekologiskt odlade och enligt Nicolas Bureau så lägger de även stor vikt vid sitt arbete med social hållbarhet. Bland annat erbjuder de skolgång för de anställdas barn för att sedan försöka få ungdomarna att studera vidare på universitetsnivå.
– Utbildning är något som får landet att gå framåt. Vi har 15 barn i skola varje år och vi har redan sett hur flera av dem gått vidare och börjat studera på universitet.
I dag är May-Éliane 99 år gammal, men hon är fortsatt aktiv och reser väldigt mycket. Hon är även fortsatt väldigt involverad i vad som sker hos Glenelly, även om hon spenderar en hel del tid i sitt Bordeaux. Enligt Nicolas Bureau så ser hela teamet hos Glenelly fram emot lanseringen av deras nya vin i Sverige.
– Vi är spända och ser fram emot det här väldigt mycket. Som jag sa tidigare så erbjuder Sydafrika i dag en bra bredd av högkvalitativa viner, och i dag letar i stort sett alla efter bra viner för en rimlig peng. Förhoppningsvis är detta bara ett i raden av viner som vi lanseras i Sverige, avslutar Nicolas Bureau.
Glenelly Estate Glass Collection Syrah
2022Detta är lanseringens största fynd sett till kvalitet kontra pris. Vi får ett fortsatt ungt vin med en lätt fatad ton i doften. Här får vi både röda vinbär och svarta vinbär. Det är även syrliga mörka körsbär, kryddor, lite eukalyptus och en hel del gröna toner av färska örter. Ett friskt vin med en väldigt bra syra, härlig örtighet, grönska och fräschör. Detta är både tillgängligt och seriöst på samma sätt. Supersnyggt! /Jozo Glavas, maj 2024