Laddar annons
6 Aug, 2016

Öl till kräftor | Grehns bästa kräftöl 2016

ÖL TILL KRÄFTOR. Vilka drycker kräva egentligen dessa kräftor? Sprit? Jovars, men det givna svaret är väl att servera öl till kräftor.

Mången vinnörd (framför allt såna som tjänar pengar på att importera vin) hävdar att det är tid att växla ut den klassiska kombon öl+snaps mot vin av varierande slag, till kräftfesten. Nja, jag kan hålla med om att ett torrt vitt vin (gärna med bubblor) är oslagbart till en subtil förrätt på skaldjur och till mollusker – men när det kommer till vår traditionella, saltstänkta kräftskiva med bordet dignande av havets läckraste skaldjur är öl ändå oslagbart.

Och i tider av experimentlusta hos bryggare, kombinerad med upptäckarglädje hos konsumenterna, vilket tillsammans skapat ett ölutbud som når bortom alla horisonter, är ändå den gamla hyggliga, välkända, lagom beska, ljusa lagern oöverträffad som ackompanjemang till kräftfatet. Amerikansk dubbel-IPA och belgiska trippelsaltomortaler i all ära – här vore det alldeles för grovkalibrigt. Spar det krutet till höstens mustiga grytor.

Veteöl är trevligt och smakar bra till kräftor - prova!

Här tipsar Thomaz Grehn om Systemets bästa öl till kräftor

Men lite modern får man i alla fall lov att vara.

Förr i tiden stod valet mellan Pripps, Falcon och Carlsberg och det kunde väl kvitta vilket, eftersom de smakade likadant redan före första snapsen.
I dag har Sverige över tvåhundra bryggerier och de flesta är små, mycket små, mycket små. Några syns inte, men finns ändå. Lokala och med en personlig stil.
Den som har koll väljer numera ett någorlunda närproducerat öl. Visserligen lite dyrare, å andra sidan åtskilligt godare. Och det har väl kräftor rätt att kräva?

Här nedan har jag plockat ut några kräftölsfavoriter från olika delar av landet. Håll till godo på kräftkalasen från Ystad till Haparanda.

ÖL FRÅN SKÅNE



  • Brygghuset Finn California Lager (30533

    Landskrona /5,0% / 22,50 kr för 330 ml
    Slank, lättdrucken, humle- och citrusdoftande. Klassas som ”modern lager”, vilket betyder att humlen är framträdande och skapar en illusion av amerikansk öl. Är godare än det låter. Humlesorter som Amarillo och Citra ger just de här konturerna.


ÖL FRÅN GÖTEBORGSTRAKTEN



  • Beerbliotek Pilsner One-O-One (30872)

    Beerbliotek, Göteborg /5,0% / 23,90 kr för 330 ml
    Premiärpilsner från bryggeriet som knappt hann starta innan det var dags att expandera och flytta till nya lokaler. Allt de rör vid blir guldöl och recepten filas på för varje brygd. Här som vanligt både ofiltrerat och opastöriserat. Torrt och gott, en pilsner i tysk stil.




  • Dugges Lager No 1 (89985)

    Dugges, Landvetter /4,7% / 20,90 kr för 330 ml
    Även detta en premiärprodukt, som blivit en stabil premiumdito efter sex år genom fabrikslinan. Den lageröl som Mikael Dugge Engström kallade halvt experiment (”Vi är ju ett ale- & porterbryggeri”) har blivit en balanserad ”modern lager” med tysk-amerikanska förtecken. Inget snåleri med humlen.




  • Rådanäs Ekologiska Pilsner (30693)

    Rådanäs, Mölnlycke /4,7% / 24,90 kr för 330 ml
    Kalla den gärna en brygga mellan Jever och Pilsner Urquell, med sina finstämda drag av örter och rivet citronskal. Det lilla, mycket vackert belägna bryggeriet vid Rådasjön, står för skönhet även inuti sina buteljer. (Ja, jag vet att den här pilsnern recenserades som ”god gräsklipparöl” senast här på vinbanken.se – men jag gillar den skarpt …)


ÖL FRÅN STOCKHOLMS HORISONT



  • Landsort Lager (1466)

    Nynäshamns Ångbryggeri /5,3% / 29,40 för 500 ml
    Vad vore egentligen en kräftskiva i Stockholms södra skärgård utan en uppsättning av Nynäsbryggeriets marint allittererade ölsorter? Pickla Pils är ett alternativ till finfint beskade Landsort Lager. Kan faktiskt även tänka mig Bedarö Bitter, Sotholmen Stout, Indianviken Pale Ale, Tjockhult Tjinook – samt Bötets Barley Wine till desserten. Det skapas inte bara god humor här, de gör god öl också.




  • Nils Oscar God Lager (1305)

    The Nils Oscar Co, Nyköping /5,3% / 19,90 kr för 330 ml
    Denna knäckebröddoftande kvalar väl in som klassiker nu. Jag minns denna som något av det första, ”annorlunda” lagerölet som kom ut när Sverige blev med mikrobryggerier. Då låg bryggeriet på Kungsholmen i Stockholm. Håller ännu god klass, trots mycket större volymer. Sviker aldrig en kräftklo.




  • Södra Lager (30297)

    Södra Maltfabriken, Handen /4,8% / 19,90 kr för 330 ml
    Södra Malt kunde lika gärna ha kallat sig Södra Humle, ty allt jag smakat därifrån har en generös beska. Den här lagern är möjligen undantaget; mild, okomplicerad, med bra fyllighet. Finns sedan ett år i handeln på flera orter än Handen.


ÖL FRÅN NORRLAND



  • Oppigårds Ekologiska Dalalager (89149)

    Oppigårds, Ingvallsbenning /5,2% / 19,90 kr för 330 ml
    Här lämnar vi den ljusa lagern och glider utmed färgskalan till en mörkare nyans av brunt. Varför? Därför att det Björn Falkeström brygger hemma på fädernesgården utanför Hedemora alltid håller högsta klass. Sötman pareras av beska och är inget hinder, snarare kan den lyfta en salt skaldjurstallrik. (Åsså skäms jag en stund för att jag bryter mot älvregeln och placerar det här bryggeriet i Norrland, trots att det ligger söder om Dalälven. Men Dalarna som län/landskap räknas väl till Norrland?)


VETEÖL

Veteöl är ett utmärkt, men kanske oväntat, alternativ till ljus lager på kräftskivan. Det syrliga ölet spelar faktiskt bra mot salta kräftor. Värt att prova för den som ”inte gillar öl”, eftersom vi här närmas oss det vinösa. Vetemalt innehåller massor av gluten, så den som lider av celiaki ska nog avstå.

Här är tre trevliga:



  • Poppels Bryggeri (88218)

    Jonsered /4,7% / 19,90 kr för 330 ml
    Klassisk belgisk stil, fast lite roligare än gamla uttjatade Hoegaarden. Fjäderlätt, nästan helt utan beska och generöst med koriander. Vore det inte för denna hatälskade krydda och kolsyran och grumligheten, kunde det här nästan lika gärna ha varit ett vitt vin.




  • Wisby Weisse (1459)

    Gotlands Bryggeri, Visby /5,2% / 27 kr för 500 ml
    ”Weisse” indikerar tysk stil, men det här är betydligt lättare än de tyska veteöl som finns i Systemets ordinarie sortiment. En riktigt törstsläckare, trots jästgrumligheten (hefe). Ännu en bra produkt från storbryggeriet Spendrups Gotlandsfilial.




  • Stigbergets Veteöl (4.4.1) (31043)

    Stigbergets Bryggeri, Göteborg /4,5% / 27,90 kr 330 ml
    Ett riktigt torrt veteöl, dessutom med påtaglig humlighet. Kombon syra-beska kan lätt gå överstyr, men här håller vi balansen. Klart strängast av de tre veteölen, men absolut det som håller för sämst väder, ifall kräftskivan hålls utomhus.


Har jag glömt nåt? Jaså snapsen?
Jag gillar tanken på korsvis befruktning, de få gånger under året jag dricker öl och snaps. Det vill säga en kryddad akvavit (inte för kall) till kyld lageröl – och gärna en immig vodka till en smakrik och vältempererad ale.
 
Till kräftor passar Läckö Slottsaquavit fantastiskt. Det kan ju ibland hända, att man tycker att kräftorna fått lite för snålt med dill i koket. Med sin tydliga dillsmak fungerar då Läckö, förutom som det som snaps ska fungera som, även som ett slags smakförsäkring.

Författare: Thomaz Grehn