Laddar annons
Medici Ermete – tre varianter av lambrusco di sorbara
9 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Medici Ermete – tre varianter av lambrusco di sorbara

Att lambrusco har dåligt rykte i Sverige är allt annat än en överdrift. 1980-talets populära mousserande rödvin från Italien var sött och inte så värst högkvalitativt. I dag är lambrusco något helt annat, vilket producenten Medici Ermete stolt visar upp.

Emilia-Romagna är regionen med snabba bilar och slö mat. Här samsas Ferrari och Lamborghini med feta råvaror som prosciutto di Parma, parmiggiano reggiano och balsamico di Modena. Här är även lambrusco vinet på allas läppar, och då i synnerhet lambrusco di sorbara. Men även om de torra mousserande rödvinerna från regionen är populära på hemmaplan, så är verkligheten en helt annan i Sverige och många andra länder.

Som Vinbanken tidigare rapporterat om, bland annat i en intervju med Tommaso Chiarli, femte generationen Chiarli som producera viner gjorda på lambrusco, så finns det stora fördomar mot det italienska vinet. Dessa fördomar kommer från 1980-talets stora succé och hype kring vinet. Då drack många svenskar lambrusco, men på den tiden var det sött och höll en modest kvalitet.

Lambrusco di sorbara - en av de tre stora

I dag är lambrusco något helt annat. Det finns ett stort antal olika druvsorter som går under samlingsnamnet lambrusco. De tre vanligaste är lambrusco di sorbara, lambrusco di grasparossa och lambrusco salamino. Bredden bland lambrusco är imponerande och vinet kommer i många olika skepnader. En gemensam nämnare bland dagens lambrusco-viner är att många håller en otroligt hög nivå och går att äta till ett brett spann av olika maträtter och råvaror.

– Det är en av de mest imponerande druvorna som finns där ute. Vinerna passar till så otroligt mycket och de olika sorterna är imponerande med sina olika karaktärer, berättar Alessandor Medici, femte generationens Medici som producerar viner gjorda på lambrusco.

Stora i Japan

I samband med en vinprovning i Stockholm i början på maj presenterade han tre viner gjorda på lambrusco di sorbara, den ljusaste av lambruscodruvorna. Det anmärkningsvärda med dessa tre viner var att de alla var gjorda enligt olika metoder. Alessandro berättar under provningen att vinerna är populära i stora delar av världen, men att fördomarna mot lambrusco fortfarande finns där.

– USA är en stor marknad, men även där har vinerna fortfarande ett dåligt rykte sedan tidigare. Japan är vår största internationella marknad, och där har vi kommit mycket längre. Detta är tack vare att vi i Japan aldrig riktigt hade ett dåligt rykte sedan tidigare, utan där har vi kunnat starta från noll.

Alessandro Medici från Medici Ermete betonar att han önskar att fler skulle våga ge dagens lambrusco-viner en chans då han är övertygad om att många skulle bli imponerade av vad de har att erbjuda.

– Lambrusco kan producera fantastiska viner. Det är imponerande hur otroligt eleganta många av vinerna är och hur många olika rätter de passar till. Det är en fantastisk druva med andra ord, avslutar Alessandro Medici.

Vinprovning med Medici Ermete - tre varianter av lambrusco di sorbara

Medici Ermete, Carezza Metodo Classico Lambrusco Sorbara, (56703) 199:-

Ett lambrusco di sorbara som görs enligt den traditionella metoden, det vill säga samma metod som till exempel champagne. Och detta märks. Vinet har nämligen en helt otroligt fin syra, eleganta nyanser av röda bär med tydliga inslag av hallon och jordgubbar. Att lambrusco görs enligt den här metoden hör inte till vanligheterna, men man kan inte säga något annat än att man blir otroligt imponerad av det här vinet och vad det har att erbjuda. Testa, testa, testa.

Quercioli Lambrusco di Sorbara, 119:- (lanseras i beställningssortimentet 1 juni)

Ännu ett vin gjort på lambrusco di sorbara, men det här vinet är gjort enligt den överlägset vanligaste metoden, nämligen charmatmetoden. Det innebär att jäsningen sker på tank istället för flaska. I det här vinet får vi inte samma intensiva och fina syra, istället kompenseras detta av en ihållande fin bärighet där man redan i doften känner att detta kommr smaka en hel del bär. Återigen ett fint vin som för många nog kan vara en inkörsport för flera lambrusco-viner.

Medici Ermete, Phermento Lambrusco di Sorbara Secco, 2020, (56591) 189:-

Ett vin gjort på den I dag ovanliga metoden pet-nat. För länge sedan gjordes väldigt många lambrusco-viner på metoden, men den har varit på väg ut ett bra tag nu. Men Alessandro Medici ville börja göra viner enligt denna metod igen, och nu har de gjort det i ett antal år. Det har resulterat i ett oerhört fräscht vin som med sin något grumliga färg och supertorra toner skapar ett riktigt bra sommarvin. Här får du också de traditionella tonerna av bär, men här får du även en helt annan elegans än vad du får i många andra lambrusco-viner.

Medici Ermete, Concerto Lambrusco Reggiano, (56589) 169:-

Det enda vinet på provningen som inte är gjort på lambrusco di sorbara, utan istället är det lambrusco salamino som är druvan. Det resulterar i ett betydligt mörkare vin, som påminner om lambrusco di grasparossa i färgen. I vinet får vi även mycket mer tanniner, mycket mer mörka bär och även en helt annan struktur. Ett vin som bjuder på en helt annan upplevelse än de tre andra vinerna. Ett vin som med sin djuplila färg bjuder på en härlig estetisk upplevelse för ögat. Testa gärna både lambrusco di sorbara och lambrusco salamino för att jämföra och se de olika skillnaderna i vinerna.

Lambrusco – vårens hetaste vin

Cleto Chiarli lambrusco - mycket mer än bara söta viner

Friulano – druvan som går i bräschen

Mer om vinlandet Italien

lambrusco di sorbara