Laddar annons
Sommarvin – tips på fem viner du inte får missa
11 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Sommarvin – tips på fem viner du inte får missa

När värmen ligger på och temperaturen visar över 20 grader så vet man att det är svensk sommar. Skjortan åker fram, solglasögonen är på plats och bubblet är redo att poppas, eller?

För många är sommaren en av de absolut skönaste årstiderna, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på den ihållande kylan vi får uppleva på vintern. Vi byter garderob och de tjocka jackorna läggs undan till förmån för skjortorna och shortsen. Även när det kommer till vad vi köper på Systembolaget så är det en stor skillnad om man jämför sommaren med vintern. Därför har vi tagit fram tips på fem typer av sommarvin som vi anser att man inte får missa.

En exakt definition av sommarvin finns inte, då alla ser olika på vad ett somrigt vin är. För vissa handlar det uteslutande om bubbel och rosé, medan det för andra handlar om ett brett spann av även röda och vita viner. Därför har vi samlat fem viner som vi själva klassar som sommarviner, och som vi tror kommer kunna överraska på vännerna när du plockar fram dem.

Sommarvin – tips på fem viner

Medici Ermete, Carezza Metodo Classico Lambrusco Sorbara, (56703) 199:-

Lambrusco, detta så otroligt underskattade och i Sverige missförstådda vin. Med sin härligt pärlande karaktär, sin mörkrosa nyans och sina tydliga bäriga inslag, kan man inte göra annat än att klassa det som sommarvin. I det här vinet får vi dessutom en lambrusco di sorbara som är gjord enligt den traditionella metoden, det vill säga samma metod som champagne. Det märks på bubblorna och på den högre syran i vinet. Så fort du häller upp ett glas kommer du reagera på vinet. Med sin fräscha smak, sin fantastiska syra och sin intensitet är detta ett av sommarens favoritviner.

Jamek, Rosé, 2021, (50868) 169:-

En fruktig och härligt syrlig rosé med tydliga inslag av sommarbär. Här får vi hallon, smultron och en otroligt fin och elegant syra. Man får även en fin liten örtighet i vinet, vilket gör att det passar utmärkt till sommarmat i form av sallader. Man kan nog konstatera att rosévin är en favoritdryck för många när det vankas sommar, och om man då vill välja ett rosé där man får mycket smak, vin och elegans för pengarna så är Jamek Rosé ett bra val. Att Österrike kan producera rosévin på den här nivån lär komma som en överraskning för många, men ge vinet en chans.

Ferrari, Brut Organic, (7721) 169:-

När bubblet ska fram så brukar det ofta handla om prosecco, cava eller champagne. Men om du verkligen vill imponera på sällskapet, satsa på Ferrari. Det är italienskt, men inte prosecco. Istället är det gjort på den traditionella metoden, likt champagne, och det är gjort på chardonnay, likt champagne. Med andra ord påminner det här vinet bra mycket mer om en champagne än vad en prosecco gör. Dessutom får du ett vin som är producerat vid alpernas sluttningar och som har tydliga citrustoner men även små nötiga inslag. Ett superfräscht vin som har en härlig syra, fina smakkombinationer och som visar vad Italien går för när det kommer till mousserande viner.

No Name, Friulano, 2019, (78307) 199:-

Fläder, blommor och fin frukt. Så kan No Name enklast beskrivas. Till skillnad från många andra italienska vita viner så är det inte trebbiano eller cataratto som är druvan, istället är det den betydligt mer okända friulano, som i Frankrike kallas för sauvignoin vert. Här får man ett vin som man direkt i doften associerar till sommar med sina tydliga blommiga toner. Ett fräscht vin fullspäckat med olika fräscha smaker och nyanser. Även om man får vänta på det i några dagar tills det kommer så är det värt mödan.

Cleto Chiarli, Lambrusco Organic, (51744) 129:-

Jag kan inte riktigt släppa det där med lambrusco och bredden druvan erbjuder. Här får vi ta del av underdruvan lambrusco di grasparossa som ger betydligt mörkare och fylligare viner än den förstnämnda lambrusco di sorbara. Här är det de mörka bären som är dominanta. Du kommer bjudas på blåbär, björnbär, mer struktur i vinet och mer tanniner. Det är ett estetiskt vackert vin att titta på med sin mörklila färg och härligt rosa skum på toppen. Och smaken är också fascinerande. Missa inte lambrusco i sommar.

Balkongvin - tips på viner som passar i solen

Lambrusco - sommarens hetaste vin

Topp 10 riesling just nu 

Topp 10 Gruner veltliner

Vin till cevapcici - tips på tre viner

Bästa rosévinerna 2022