Laddar annons
Artadi – när tempranillo når sin fulla potential
7 May, 2022

Artadi – när tempranillo når sin fulla potential

När den spanska vinproducenten Artadi besökte Stockholm en solig vårdag stod totalt sju viner på listan. Sex av dem kommer 12 maj lanseras i Systembolagets webblansering.

Artadi är producenten som vågade gå sin egen väg och lämna appellationen DO Rioja för ett antal år sedan för att producera viner på tempranillo på sitt eget sätt. Trots att de bröt sig loss så har de inte sett att intresset för deras viner svalnat, snarare tvärtom. När de lanserar sina exklusiva viner brukar de sälja slut på kort tid. I Systembolagets webblansering 12 maj kommer producenten ha med sex av sina viner från 2019 års årgång, där kronjuvelen heter El Pison.

Artadi - tempranillo av högsta klass

Artadi, Vinas de Gain, 2019, 239:-

Ett vin som kommer till Sverige till hösten. Det enda av de sju vinerna där druvorna kommer från flera olika vingårdar, närmare bestämt 25 stycken. Ett fräscht vin med tydliga inslag av röd frukt och härliga tanniner. Här finns även små toner av bär i form av körsbär, men det är framförallt tanninerna och den röda frukten som man tar med sig av det här vinet.

Artadi, Valdeginés, 2019, (90558) 599:-

Ett fylligt vin med fin balans där man får små toner av vanilj i eftersmaken. I övrigt handlar mycket om den fina frukten, den härliga fylligheten och den fina längden i vinet. Tänk dig mörkare frukt och ett moget vin med väldigt mycket samlat i sig. Även i det här vinet får man finstämda tanniner.

Artadi, Quintanilla, 2019, (92834) 599:-

Här rör vi oss mer mot staden El Villar, några kilometer nordost om Laguardia. I vinet får vi den där fylligheten och lenheten som är synonym med i stort sett samtliga av Artadis viner. Men i Quintanilla får vi även en viss ton av kryddighet och pepprighet. Ett härligt mörklila vin som sticker ut med sin fina mogna frukt, som dock inte tar över, utan det hela balanseras på ett oerhört fint sätt med kryddigheten. Lite av en personlig favorit i vinprovningen.

Artadi, San Lázaro, 2019, (93226) 999:-

Skillnaden mellan San Lázaro och de ovanstående vinerna är att man här får ytterligare en dimension tack var de bäriga inslagen i vinet. Tydliga toner av körsbär i kombination med skogshallon, och små inslag av choklad. I övrigt har vinet den där fylligheten, balansen och de finstämda tanninerna som alla Artadis viner har.

Artadi, La Poza, 2019, (93213) 1 099:-

Elegans, så kan man på lättast sätt beskriva La Poza. Ett vin med en härlig lenhet, fyllighet och balans. Här får vi ingen bärighet, istället är det tydliga toner av mogen frukt som ger det här vinet dess karaktär. Dessutom får man här istället kryddiga toner i form av peppar i både doft och smak. Ett elegant vin som uppfyller allt man önskar sig i ett tempranillo-vin av hög klass.

Artadi, El Carretil, 2019, (93227) 1 799:-

Oj, vilket vin. Mogen mörkt frukt med tydliga inslag av plommon, men här känner man även direkt tonerna av både choklad och vanilj. Tydliga ektoner, även om de inte tar över alls mycket. Fina tanniner, härlig balans, otrolig längd och perfekt struktur där allt samsas på ett fantastiskt sätt. Det går att beskriva som ett mjukt kraftpaket, där allt är lent men samtidigt fyllt av smak.

Artadi, El Pison, 2019, (93231) 2 699:-

Man förstår direkt i doften varför det här är kronjuvelen bland Artadis viner. Det här är ett kraftpaket som man minns i dagar, veckor och kanske till och med månader efter att man druckit det. Här får man fantastiskt fin frukt, finstämda tanniner, en lenhet och otrolig balans mellan alla olika smaker. Allt samsas och skapar ihop ett fantastiskt vin. Det är svårt att sätta ord på sådana här viner, och det här är ett vin som verkligen sticker ut när det kommer till sin otroliga smaker och perfekta balans.

Laguardia - staden med de fantastiska förutsättningarna

Läs mer om spanska viner här

Vin till grillat - så ska du tänka

Topp 10 vin från Ribera del Duero