Laddar annons
6 Feb, 2015

Bönsoppa som i Portugal passar både rött och vitt vin

En bönsoppa från Portugal passar utmärkt till vin och till helgen. Vinet till är rött men det kan också, med fördel vara vitt. Soppan är lättlagad och ni gör den av säsongens bondbönor alternativt av gröna bönor. Varsågoda sopa de Feijão Verde à moda da Beira eller grön bönsoppa - smaklig måltid!

Artikeln publicerades första gången: 2014/05/23

Från det lantliga och bergiga Beira Alta i Portugal kommer receptet till den här populära soppan av färska bondbönor. Lagas soppan på vintern kan gröna bönor användas. Med grönsaksbuljong blir smakerna mycket tydliga och som ofta är fallet i Portugal görs bondsoppan med bas av vatten.

Sopa de Feijão Verde à moda da Beira eller grön bönsoppa

Ingredienser
5 msk extra fin jungfruolja
2 hacakde gula lökar
500 g tomater, skalade, urkänade och hackade
5 medelstora potatisar, skalade och tärnade
1 liter grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
500 g gröna bönor, ansade och skurna tvärs över i 2,5 cm stora bitar
Salt och nymalen peppar efter smak
3 msk hackad färsk mynta (kan uteslutas)

Gör såhär
Värm oljan i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i lök, stek den mjuk. Tar några minuter. Lägg i tomater och potatis och stek under omrörning tills allt är väl blandat, 3-5 minuter. Häll på buljongen, höj värmen till högsta och låt koka upp. Sänk värmen och sjud utan lock tills potatisarna är mjuka, drygt 20 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.

Kör soppan, i omgångar, i en matberedare eller mixer till en slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen.

Fyll en kastrull till tre fjärdedelar med vatten, salta och koka upp. Lägg i de gröna bönorna och koka dem mjuk-knapriga, ca 5 minuter. Häll av vattnet, spara lite kokvatten för att släda purén med om den är för tjock.

Värm purén och smaka av med salt och peppar. Lägg i de gröna bönorna och sjud på medelvärme tills allt är varmt, ca 5 minuter. Späd soppan med det sparade kokvattnet om det behövs.

Häll upp i soppskålar och garnera eventuellt med hackad mynta. Servera genast.

Servera till: surdegsbröd

Vinet till

Rött eller vitt vin av husvinsmodell, som för mig är ett smakrikt, juste vin i inte alltför hög prisklass. Ett vin som har fruktig och örtig smak, inte är sött och inte heller har uttalat strama och kärva tanniner är min rekommendation.

Att välja ett portugisiskt vin är nästan självklart men kanske inte alltid möjligt. På förslag nedan är några trevliga vinval, i olika prisklasser, med olika karaktär och från många olika länder.

Vita viner

Arinto by Quinta de Chocapalha 2012 (73109), Portugal, 119 kr
Rocca di Montemassi Vermentino 2012 (83176), Italien, 91 kr
Lomond Pincushion 2012 (99416), Sydafrika, 119 kr

Röda viner

Les Dauphines Côtes du Rhône Reserve 2013 (72458), Frankrike, 79 kr
Basilisk Shiraz Mourvedre 2012 (6327), Australien, 89 kr
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2012 (22300), Italien, 99 kr. Här är tanninerna kanske i överkant, fördel är det örtkryddiga inslaget.