Laddar annons
Monferrato DOC - ursprungsbeteckning i Piemonte
13 Nov, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Monferrato DOC - ursprungsbeteckning i Piemonte

Ursprungsbeteckningen Monferrato DOC i Piemonte täcker delar av provinserna Alessandria och Asti. Här finns cirka 100 kommuner och ursprungsbeteckningen gäller för vita-, rosé- och röda viner.

Under senare år kan man se en i regionen ”övergripande höjning av kvaliteten” nästan som en trend av att intresset för Piemontes super-viner skjutit i höjden. Med på det tåget åker övriga ursprungsbeteckningar i regionen. Som vinerna från Monferrato som tidigare hade namn om sig att vara lättdruckna, spritsiga viner tillverkade av druvan barbera. Så är det inte längre.

Appellation Monferrato är i jämförelse till andra i Piemonte, tillåtande och många vinmakare odlar internationella sorter som cabernet franc, pinot noir eller chardonnay. Dessa används i druvblandningar tillsammans med de inhemska barbera, dolcetto, freisa eller casalese cortese.  Eller enbart, för att tillverka druvrena viner.

Regeln som gäller för DOC Monferrato är dock glasklar. Om druvnamnet står på etiketten ska det vara en sort som förknippas med ursprunget. Således kan man hitta vin som Piemonte Chardonnay och Piemonte Cabernet Sauvignon i stället för Monferrato Rosso (där barbera, grignolino, freisa, nebbiolo, cortese ska vara minst 85 procent i blandningen).

En anledning till att en monferratoproducent tämligen lättvindigt väljer den vidare märkningen "Piemonte" är för att det inte handlar om en stor ekonomisk skillnad. En mindre känd ursprungsbeteckning (som Monferrato) har i det fallet större svängrum och fler möjligheter i jämförelse till exempelvis überursprunget Barolo som är – och ska vara - vad det är. Basta.

canelli-provning-moscato-dasti-doc-docg-vinbanken-monferrato

En av vintillverkarna i och runt den helt bedårande staden Canelli är anrika Contratto som tillverkar mousserande vin enligt den traditionella metoden. Med ny ägare sedan ett par år, Giorgio Rivetti med familj, lär vi få se husets viner stärkas i kvalitet.

LÄS MER:
I vingården med Giorgio Rivetti hos La Spinetta

Fokus på detaljer hos La Spinetta

Upptäck vinvägen i Barolo, Strada del Barolo e dei grandi vini di Langa