Laddar annons
Montepulciano - Kungen av vin
24 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Montepulciano - Kungen av vin

Från Montepulciano i södra Toscana kommer Vino Nobile di Montepulciano, traktens nobla vin. Eftersom klimatet här är lite varmare än i Chianti blir vinerna här extra aromatiska och fruktiga.

Redan under medeltiden uppskattades det röda vinet från Montepulciano såväl av påvar som furstar. Poeten Francesco Redi som levde på 1600-talet kallade vinet från Montepulciano ”Kungen av vin”. Knappt hundra år senare var det Voltaire som lovordade vinet. I början av 1800-talet blev det även känt i USA. Det var den vinintresserade president Thomas Jefferson som år 1803 köpte 123 flaskor sangiovese-vin från Montepulciano. Att han gillade dem var uppenbart för tre år senare beställde han tre gånger fler!

Vino Nobile di Montepulciano innehåller, som så många andra röda viner i Toscana, huvudsakligen sangiovese som här också kallas för prugnolo gentile. Dessutom tillåts upp till 30 procent övriga röda druvor. När jag besökte Montepulciano i samband med Anteprime Toscane var det de nya vinerna från årgångarna 2019, samt riservavinerna från 2018, som stod i centrum för uppmärksamheten. Båda årgångarna är mycket bra, speciellt 2018 som fått högsta betyg på den femstjärniga skalan. I mina provingsanteckningar har jag särskilt noterat dessa viner:

Årgång 2019 av Vino Nobile di Montepulciano

Le Bertile uppvisar både fin frukt och elegans. Elegans präglar också Manvi ”Arya” där även fina mineraltoner lyser igenom. Fina mineraltoner och en behaglig mjukhet har även Tenuta Valdipiatta, Poggio alla Sala ”Parceto”, Lunadoro ”Pagliareto” samt Dei. I den senare finns också en trevlig kryddighet. Pålitliga Poliziano uppvisar ett vin med en fantastisk komplexitet. Detta vin var också lite fylligare i stilen.

Årgång 2018 av Vino Nobile di Montepulciano

Boscarelli, som är en av de främsta producenterna av Vino Nobile di Montepulciano, imponerade särskilt med sitt harmoniska riservavin. I Tenuta di Gracciano della Seta och Tenuta Trerose ”Simposio” var frukten lite sötare vilket gör dem lämpliga till rätter som fasan eller pärlhöna. Vill man ha fylligare viner med mer kropp rekommenderas Monte Mercurio ”Messagero” och Podere Casanova.

Consorzio Vino Nobile di Montepulciano har cirka 75 medlemmarna. Den äldsta medlemmen, Contucci, har anor över 1000 år tillbaka i tiden. De nyaste har etablerat sig så sent som på 2010-talet.Efter vinprovningen i den över 800 år gamla borgen Fortezza di Montepulciano fanns det möjlighet till att besöka producenterna. Jag besökte Villa Anna som är ett medelstort vineri där den charmanta Simona Fabroni Ruggieri från den femte ägargenerationen tog emot.

Villa Santa Anna

Vi börjar med en rundvandring där vi bland annat stannar framför flera cementtankar. Dessa används  både vid andra jäsningen och för att lagra det färdiga vinet i. Det är det traditionella sättet att göra vin i Toscana förklarar Simona. Hon visar oss även källaren där deras vin santo di Montepulciano vilar. Efter att ha plockat de utvalda vita druvorna får dessa torka i sex månader innan det pressas. I upp till nio år stannar sedan vinet på de små träfaten som förseglats med rött vax. De kallas caratelli och rymmer 65 liter. Resultatet blir ett vin med stor sötma och hög koncentration av smaker. Av hundra kilo druvor återstår mindre än en liter när vinet är klart! Till det färdiga vinet rekommenderar Simona en mogen ost eller en toscansk cigarr!

Vid vinprovningen inne i Villa Santa Anna provar vi bland annat Rosso di Montepulciano och Nobile di Montepulciano. Däremot ingen riserva. I stället presenterar Simona sin favorit som heter Poldo, och klassas som en selezione av Vino Nobile di Montepulciano.

-- Jag föredrar att göra selezione i stället. Då bestämmer jag själv de olika stegen Jag väljer ut de bästa druvorna redan från starten. De kommer från samma vingård, säger hon.

Framtida generationers vinmakare

I detta fall är det 80 procent sangiovese, 10 procent merlot och resten övriga druvor. Vinet tillbringar 32 månader på gamla fat och sedan ytterligare uppemot två år på flaska innan det börjar säljas. Det är betydligt längre lagringstid än vad som krävs för att göra en riserva. Resultatet blir ett elegant vin med bra balans mjuka tanniner och behagliga inslag av både choklad och körsbär. Hon berättar att Poldo är en förkortning av Leopoldo som hennes far hette. Det är också namnet på två toscanska kungar som under 1700- och 1800-talet förvandlade det fattiga och sumpiga Toscana till en av de mest viktiga staterna i Europa.

Leopoldo i all ära, men på Villa Santa Anna är det ändå kvinnorna som regerar. Namnet Santa Anna kommer från Simonas mamma. Simonas döttrar Margherita och Anna är båda mycket delaktiga i verksamheten. Även nästa generation kvinnor har börjat göra entré i vinbranschen. Annas dotter Maria Stella Carletti är en av dem. Hon har mycket att brås på. Hennes pappa heter Federico Carletti och är ägare till Poliziano.

Lambrusco - sommarens hetaste vin

Cortona DOC - en del av övriga Toscana

Fler nyheter från Toscana

Belguardo Maremma från Toscana - ett exklusivt boxvin