Laddar annons
Grillo - Smaken av en syrsa
27 May, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Grillo - Smaken av en syrsa

Grillo heter syrsa på italienska. Men grillo är också namnet på en siciliansk druva. På kort tid har grillo seglat upp som en av de mest populära vita druvsorterna från Sicilien. Vinerna på grillo har en stor spännvidd och uppvisar en mosaik av smaker vilket gör att de passar till många typer av mat.

Annat var det för drygt 100 år sedan när grillos uppgift var att utgöra basen i det söta starkvinet marsala. Tack vare sin goda värmetålighet och förmåga att utveckla en hög alkoholhalt blev grillo den mest odlade druvan kring Marsala och Trapani på Siciliens västra kust. När intresset för marsalavinerna minskade och man dessutom hade börjat använda andra druvsorter i tillverkningen höll grillo helt på att försvinna. Riktigt illa var det i början av 2000-talet då det totala antalet vinodlingar inte var större än två hektar. Men Grillo fick en ny chans när flera vinproducenter började upptäcka druvans möjligheter och hitta nya växtplatser. Idag har vinodlingarna fyrdubblats.

Catarratto + zibibbo= grillo

Grillo är resultatet av en korsning mellan de lokala druvorna catarratto och zibibbo. Den föddes 1873 när ampelografen Antonio Mendola efter vinlusens härjningar lyckades med att ta fram en mer aromatisk hybrid för tillverkning av marsala. Då kom zibibbo (muscat of Alexandria), som är en halvaromatisk muscatdruva väl till pass. Grillo är en väldigt formbar druva och vinerna varierar mycket i stil. Det beror dels på jorden, dels på vinmakarens preferenser. Det finns också två biotyper av grillo som kan påverka. Den ena har mer kompakta klasar som ger lite krispigare vin med citrus och grapefrukttoner. Den andra har lite lösare klasar och blir fruktigare i stilen ofta då med inslag av mer mogen frukt.

Kvalité, ursprunglighet och hållbarhet

Grillo har verkligen blivit druvan på modet. När Consorzio di Tutela Vini Doc Sicilia arrangerade ett tvådagars seminarium i Palermo ägnades en av dagarna åt grillo. Under mötet ,där även producentorganisationen Assovini Sicilia medverkade, framkom att Sicilien är Italiens största producent av ekologiska viner och att kvalité, ursprunglighet och hållbarutveckling är tre viktiga ledord för verksamheten. Grillo är ett utmärkt exempel på den kvalitetshöjning av viner som pågår på Sicilien. Det är också en druva med stark anknytning till Sicilien. Beträffande hållbar utveckling finns numera Fondazione SOStain Sicilia vars medlemmar verkar för en bättre miljö. För att få en certifiering måste tio minimikrav uppfyllas. Ett märke på vinflaskorna visar att producenten uppfyller kraven.

Grillo är ett utmärkt matvin. På grund av sina olika stilar fungerar det lika bra till vegetariska rätter som till pasta, sushi, grillad (svärd)fisk, ljust kött och färsk getost De passar även till typiska sicilianska rätter som har lite mer hetta eller sötma. Ett arv från det arabiska köket. Nedan har jag valt ut några favoriter från vinprovningen i Palermo. Det är från producenter som var och en har sin tolkning av den spännande druvan grillo.

Firriato Altavilla della Corte

Druvorna kommer från kullarna ovanför Trapani. Platsen heter Borgo Guarini Estate och är känd för sin speciella jordmån De ligger på mellan 300 och 400 meters höjd. Stora temperaturvariationen mellan dag och natt bidrar till vinets friskhet. En ren smak med lite citrustoner och grapefrukt. Detta vin har endast lagrats på ståltank och flaska.

Donna Fugata Sur Sur

Ägs av familjen Rallo som verkat I Marsala I generationer och betyder som mycket för siciliansk vinnäring. Vinet kommer från egendomen Contessa Entellina vars vingårdar på mellan 200 och 600 meter. Donna Fugatas viner är alltid pålitliga. Så även detta som är friskt och fruktigt med lite blommiga toner. Namnet sur sur är det arabiska ordet för syrsa.

Colosi Acasia

Kommer också från Marsalatrakten Vinet smakar lite som det heter. Det beror delvis på att det lagrats fyra månader på akaciafat. Det gör vinet lite mjukare samtidigt som det har en trevlig blommighet

Caruso & Minini Naturalmente Bio

En Marsalaetablerad producent som har grillo som främsta druva. Numera har man flyttat upp sina odlingar till högre höjd vilket ger druvorna större friskhet. Detta vin har delvis också lagrats på akaciafat. Vinet har lite fattoner men även inslag av citrus och aprikos.

Casa Grazia Zahara

Vinodlingarna ligger nära naturreservatet Bievere di Gela. Naturen avspeglar sig tydligt i detta vin i vars doft man märker en tydlig sälta. Kanske inte så konstigt med tanke på närhet till både hav och en stor saltvattenssjö. Vinrankorna växer på den sandiga marken nära sjön. Detta mycket torra vin rekommenderas till skaldjur och sashimi samt vegetariska rätter

Gorghi Tondi Coste a Preola

Också ett vin med natur in på knutarna. Det ligger nära naturreservatet Lake Preola. Vinet är medelfylligt och mycket aromatiskt och blommigt. Med en doft som påminner om lövkoja. Det verkar som om zibbibogenerna hart tagit över. Detta är ett vin som kräver mat. Personligen tror jag att rätter från det asiatiska köket eller gravad lax skulle passa utmärkt.

Baglio del Christo di Campobello Lalùci

Druvorna har skördats för hand i de branta vingårdarna som ligger cirka 260 meter över havet nära  Agrigento på Siciliens sydkust. Jordmånen som domineras av krita och mikroklimatet med svala nätter bidrar båda till vinets fina syra. Vinet är ändå smakrikt och fylligt. Kortare lagring på ekfat men längsta tiden sker på flaska. Kan lagras flera år.

Settesoli Mandrarossa Bertolino

Från Memphis i sydvästra Sicilien Sedan knappt tio år bedriver de en betydande forskning om vinsorter och terroire. Druvorna till Bertolino kommer från de mest kalkrika jordarna på Siciliens sydvästra kust. Detta ger både mineralitet och fyllighet i vinet. Men också nära ett års fatlagring gör sitt till. Det är ett vin med lite mer muskler. Mandrarossa gör även ett grillovin utan vingårdsbeteckning. Det heter rätt och slätt Grillo Sicilia DOC och har inte varit i kontakt med några fat.

Tornatore Etna Rosso - veckans vin

Fler viner från Sicilien

Timorasso - druvan som återuppstått