
Grillo heter syrsa på italienska. Men grillo är också namnet på en siciliansk druva. På kort tid har grillo seglat upp som en av de mest populära vita druvsorterna från Sicilien. Vinerna på grillo har en stor spännvidd och uppvisar en mosaik av smaker vilket gör att de passar till många typer av mat.
Annat var det för drygt 100 år sedan när grillos uppgift var att utgöra basen i det söta starkvinet marsala. Tack vare sin goda värmetålighet och förmåga att utveckla en hög alkoholhalt blev grillo den mest odlade druvan kring Marsala och Trapani på Siciliens västra kust. När intresset för marsalavinerna minskade och man dessutom hade börjat använda andra druvsorter i tillverkningen höll grillo helt på att försvinna. Riktigt illa var det i början av 2000-talet då det totala antalet vinodlingar inte var större än två hektar. Men Grillo fick en ny chans när flera vinproducenter började upptäcka druvans möjligheter och hitta nya växtplatser. Idag har vinodlingarna fyrdubblats.Catarratto + zibibbo= grillo
Grillo är resultatet av en korsning mellan de lokala druvorna catarratto och zibibbo. Den föddes 1873 när ampelografen Antonio Mendola efter vinlusens härjningar lyckades med att ta fram en mer aromatisk hybrid för tillverkning av marsala. Då kom zibibbo (muscat of Alexandria), som är en halvaromatisk muscatdruva väl till pass. Grillo är en väldigt formbar druva och vinerna varierar mycket i stil. Det beror dels på jorden, dels på vinmakarens preferenser. Det finns också två biotyper av grillo som kan påverka. Den ena har mer kompakta klasar som ger lite krispigare vin med citrus och grapefrukttoner. Den andra har lite lösare klasar och blir fruktigare i stilen ofta då med inslag av mer mogen frukt.Kvalité, ursprunglighet och hållbarhet
Grillo har verkligen blivit druvan på modet. När Consorzio di Tutela Vini Doc Sicilia arrangerade ett tvådagars seminarium i Palermo ägnades en av dagarna åt grillo. Under mötet ,där även producentorganisationen Assovini Sicilia medverkade, framkom att Sicilien är Italiens största producent av ekologiska viner och att kvalité, ursprunglighet och hållbarutveckling är tre viktiga ledord för verksamheten. Grillo är ett utmärkt exempel på den kvalitetshöjning av viner som pågår på Sicilien. Det är också en druva med stark anknytning till Sicilien. Beträffande hållbar utveckling finns numera Fondazione SOStain Sicilia vars medlemmar verkar för en bättre miljö. För att få en certifiering måste tio minimikrav uppfyllas. Ett märke på vinflaskorna visar att producenten uppfyller kraven.Grillo är ett utmärkt matvin. På grund av sina olika stilar fungerar det lika bra till vegetariska rätter som till pasta, sushi, grillad (svärd)fisk, ljust kött och färsk getost De passar även till typiska sicilianska rätter som har lite mer hetta eller sötma. Ett arv från det arabiska köket. Nedan har jag valt ut några favoriter från vinprovningen i Palermo. Det är från producenter som var och en har sin tolkning av den spännande druvan grillo.