Vernaccia di San Gimignano – Den Vita drottningen
-- Det här året firar vi inte bara 50 år som konsortium. Vi firar också en nystart, att vi åter kan börja träffas över gränserna och prova vin tillsammans. Som konsortium skulle vi därför vilja tillägna året 2022 våra vinodlare som är Den Vita Drottningens Riddare.
Med dessa ord välkomnade Irina Strozzi, president för Consorzio Vino Vernaccia di San Gimignano, besökarna på Anteprima 2022 i det vackra stadshuset. Medan det röda Vino Nobile har kallats för kungen av vin så finns drottningen i den vackra medeltidsstaden San Gimignano. Här är det nämligen den vita druvan vernaccia som regerar. Det har den gjort sedan 1200-talet. Författaren Dante skrev om vernacciavinet redan i Divina Commedia och familjen Medici gillade vinet så mycket att de avbildades på freskerna i Palazzo Vecchio i Florens. År 1966 blev Vernaccia di San Gimignano det allra första vinet i Italien som belönades med en DOC beteckning.
Fem miljoner flaskor om året
Färgen varierar från ljust halmgul till gul. Doften är fruktig. Själv hittar jag ofta persika, grapefrukt och andra exotiska frukter i dessa viner. En del av vinerna har lite mer av bitterhet med inslag av mandel. Efter några år på nacken framträder den djupa gula färgen och tydligare mineraltoner. För mycket länge sedan var vingårdarna i Sant Gimignano havsbotten.
I Vernaccia di San Gimignano DOCG tillåts, förutom vernaccia, även 15 procent av andra gröna icke-aromatiska druvor. Varje år produceras fem miljoner flaskor av vilka hälften exporteras. Vill man hitta passande maträtter till vernacciavinet från San Gimignano finns det många möjligheter. Det är ett mycket användbart matvin och passar både till förrätter, fisk och ljust kött. Eller varför inte till en risotto med saffran som också odlas i trakten?
Några producenter i San Gimignano
Under besöket i San Gimignano fanns det tillfälle att prova de nya vinerna från årgångarna 2021 och 2020. Den senaste årgången var mer än godkänd både vad beträffar kvantitet och kvalitet. Början på året var dock knepig på grund av vårfrosten i april liksom torkan i slutet av sommaren. Allt redde dock upp sig på slutet vilket gör att vi nu kan se fram emot en ny årgång vernacciaviner.
Konsortiets nuvarande president heter Irina Strozzi Tenute Guicciardini Strozzi har en historia som daterar sig ända tillbaka till år 994. Av deras viner gillade jag särskilt ”Titolato” Strozzi som kändes mycket välbalanserad. För att hitta rätt bland de olika stilar som förekommer underlättar det om man känner till producenterna. En del använder sig av ståltank medan andra låter druvan komma i kontakt med fat. Till de senare hör Fattorie Melini som lagrar sitt vin på ekfat i en källare under stadsmuren i San Gimignano. Deras historia sträcker sig dock “bara” till 1705.
Leading lady I San Gimignano
Signano är en annan producent med sina rötter i staden. De båda vinerna jag provade därifrån hade lite olika stil. Deras vanliga Vernaccia di San Gimignano var lite krispigare i smaken medan vingårdsvinet “Poggiarelli” var lite rundare och mera blommig i tonen. I det trevliga vinet från producenten San Qurico var det i stället grapefrukt som märktes mest.
Montenidolo drivs av Elisabetta Fagiuoli sedan över 50 år tillbaka. Hon är San Gimignanos leading lady och har betytt mycket för utvecklingen av vinerna i San Gimignano. Ett av hennes mest kända vin är “Fiore “som är gjord på frirunnen druvmust. Lagringen sker på rostfria tankar innan vinet lagras vidare på butelj.Fina mineraltoner med lång eftersmak utmärker detta rena vin som inte är olik en högklassig chablis. Hennes andra stora vin ,”Tradizionale”, har pressats på “vanligt” sätt innan det överförs till cementtankar. Färgen är halmgul och i smaken märks både örtighet och mandeltoner.
Bland de nyare producenterna kan nämnas Panizzi. Deras stil är elegant med fina mineraltoner. Mineraltoner finns det också mycket av i “Madre Terra” från Collemucioli. Det är en producent som kombinerar tradition med innovation. På deras ägor ligger den gamla pilgrimsleden Via Francigena. En gång i tiden användes den flitigt av pilgrimmer som vandrade från Cantebury till Rom. I San Gimignano kom de i kontakt med vernacciavinet som de blev förtjusta i. Det var alltså tack vare pilgrimmerna på Via Francigena som vernaccia di San Gimignano kom att bli känd för resten av världen.