Laddar annons
20 Sep, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vindistrikt Trentino

VINDISTRIKT. I Trentino, eller närmare bestämt i de 72 kommuner som ingår i provinsen Trent, produceras intressanta vita, röda och mousserande viner. De senare är av världsklass. Vindistriktet ligger centralt i den norditalienska regionen Trentino-Alto Adige.

Landskapet i Trentino kännetecknas av närheten till Alperna, klimatet är förvånansvärt varmt och regionhuvudstaden som heter Trento är med sina cirka 115 000 invånare ungefär lika stor som stockholmsförorterna Sollentuna och Täby tillsammans.

Att odla vin i Trentinos bergiga landskap är inte nytt, det har invånarna gjort om inte sedan romartiden men sedan mycket lång tid. Tradition och kunskap finns. Topografin på plats innebär att beskrivningen som ett vidsträckta vinfältets distrikt, inte är med sanningen överenstämmande. Här handlar det snarare uteslutande om specifika lägen och om möjlighet. Vintegarna är uppdelade, många är mycket små.

Trentinos vinproducenter

Tidigare kvalitativa tillkortakommanden med vinerna från Trentino har till stor del rättats upp som att distriktets omfattande småskaliga produktion förstärkts av producenter som kan få iväg båda, volym och kvalitet i kombination. Vindistriktet har under senare även år lockat välkända vinhus till nysatsningar, vilket också lett till att öka intresset för distriktets viner.

Det är spännande att inom ett relativt litet vindistrikt som Trentino hitta en så stor spännvidd olika producenter. Anledningen står som vanligt inte att finna i en enda orsak men mixen av den sedan lång tid starka tradition för odlarna att arbeta med kooperativ och den under senare år starka tillströmningen av utländska investerare och vinhus, till familjeföretag av mellanstorlek som odlare med mycket små lotter skapar dynamik. Effektiva arbetssätt blandas med odlare som använder traditionella och ibland ovanligare tekniker vilket ger distriktet en slags vin-åsikts-uttrycks-frihet.

Läge och klimat

Speciellt med vinerna från Trentino är odlingarna längs sluttningarna, ibland på branta lägen. Traditionellt beskars vinerna uteslutande som pergola, det för att skydda druvklasar från hagelskurar samtidigt som man vet att uppbindningen ger rikliga skördar. Vinentusiaster lägger ofta siffror om skördeuttag på minnet då låga tal är lika med (förenklat men som regel) koncentrerad frukt och därmed ger dito vin, alternativt motsatsen med volymmässigt stora skördar som ger neutral vinsmak.

Pergolas existerar fortfarande men nu tillsammans med andra odlingssätt precis som att vinstockarna blir äldre (bär mindre frukt). Lägg till att arbetet i vingården har intensifierats och att kunskapen stärkts. Dagens unga odlare har studerat vin och odling på högskola.

Druvsorter

De naturliga förutsättningarna i Trentino passar vissa sorter som bland annat den blå druvan teroldego rotaliano som stormtrivs i den steniga jordmånen. Schiava eller lagrein är andra unika druvor. I Trentino finns även vingårdslägen där det växer många, olika druvsorter tillsammans. Av tradition vinifieras druvorna till ett vin, som field-blend, vilket är ett engelskt uttryck för vin som blir av vad som bjuds i vingården. Dessa viner görs fortfarande som man gjorde förr men de är nog också en alltmer hotad art, om man ska vara ärlig. Det för att odlarna själva ser fram emot att skapa struktur och ordning i fälten men också för att vinerna inte alltid är helt enkla att introducera till konsumenter.

De traditionella arbetssätten för vinproducenter i Trentino utesluter dock inte andra synsätt och som i övriga vinvärlden odlas numer många populära sorter som exempelvis chardonnay eller pinot noir, för att nämna två internationella druvor.

Klassificering, Trentino DOC

Kvalitet rankas under italienska vinlagstiftningen, DOC. Det finns en övergripande regional DOC Trentino, varpå man kan hitta underkategorier med regionala DOC'er. Specifika regler gäller och det kan gälla skördeuttag, alkoholhalt, druvsort och typ av vin som rött, vitt, sött eller mousserande.

Mousserande viner av världsklass

Med moderna tekniker och kunskap har producenter skruvat upp vinernas kvalitet till jämförbar världsklass. Det är verkligen inte konstigt att branschen, som champagnehusen för att nämna ett specifikt vin, följer utvecklingen för de mousserande trentinovinerna (som tillverkas på samma sätt som champagne) med stort intresse.

I Sverige har vi exempelvis och under senare år fått lära känna producenten Ferraris klockrena mousserande viner. Intresset för distriktets viner och vad som är på gång i Trentino är ett faktum.

Gröna druvor

chardonnay
pinot blanc
müller-thurgau
incrocio (hybrid)
riesling renano
nosiola
moscato

Blå druvor

cabernet franc
cabernet sauvignon
marzemino
merlot
enantino
cchiava
teroldego
lagrein