Laddar annons
Svamprisotto | till ett rött vin
19 Sep, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Svamprisotto | till ett rött vin

SVAMPRISOTTO. Få rätter kan som svamprisotto pimpas till exakt den känsla eller bättre, smaklängtan en vinentusiast ser fram emot när hen väl sätter sig till bords. Vinet kan vara rött, kärnfullt kraftigt men också som Bell'Ovile, något mjukare och rundare i stilen.

Men det stannar inte vid kärnfullt alternativt mjukt rött vin för dem som vill väljer med fördel lika gärna vitt vin. Först ut som förslag är då de balanserade fatlagrade vita vinerna av chardonnaydruvan.

Risotto är på egna meriter en rätt som kan kombineras med många ingredienser eller råvaror. Sparris, ärtor, skaldjur, fläsk eller olika typer av svamp. Den smöriga känslan i maten, smaken av ost, olivolja, lök och pepparkryddorna räknas alla in som vänner till vin.

Recept | Svamprisotto | 4 portioner

3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 gul lök, finhackad
200 g svamp, av den du gillar, i mindre bitar
2 dl riven parmesan
olivolja
salt och svartpeppar
en stor klick smör

Gör så här

  1. Alla kan göra en god risotto, det är inte svårt. Men… den kräver mycket rörande och omvårdnad, lämna den inte i sticket utan stanna vid kastrullen.

  2. Stek svampen på hög värme i en stor kastrull, först utan olja sedan med en rejäl skvätt. Lägg i löken och låt den bli genomskinlig. Stek nu riset tills det har en genomskinlig yta. Häll då på vinet och låt det koka in.

  3. Sedan är det dags att späda med den varma buljongen, lite i taget, och röra. Risotton ska sjuda lätt och så fort vätskan börjar försvinna, så slå på mer. Håll på så i cirka en kvart. Smaka på riset. Är det lite tuggigt så är det bra. Ta då av kastrullen från plattan. Risotton ska vara lös. Smaka av med salt (inte för mycket, osten är salt), peppar och några droppar tryffelolja (det kan lätt bli för mycket).

  4. När allt smakar bra så rör ner osten. Och till sist en stor klick smör som pricken över i. Glöm inte den! Servera genast.

Det nya vinet Bell'Ovile är listat i beställningssortimentet sedan någon månad och kommer från välkända vinhuset Masi/Serego Alighieri. Denna gång är ursprunget inte som vi tror Valpolicella och vinet amarone, utan vindistriket är istället Toskana.

https://vinbanken.se/2015/09/07/barolo-fontanafredda-2011-svamprisotto-mandagsmatchen/

Vinet
Masi Bell'Ovile 2014 (74190), Serego Alighieri, Toskana Italien, 109 kr
Vinet är rött, medelfylligt och mörkfruktigt med rund mjuk bärig smak som klingar av med en lätt förnimmelse av kola och lakrits. Andra kombinationsförslag är som nämnda ovan och än fler förslag skulle kunna vara "fredagsmys", tänk tacos.

Att ursprungsdistriktet inte är detsamma som det varifrån husets berömda amaroneviner kommer ifrån är en anledning till att Bell'Ovile skiljer sig lite från många av producentens övriga viner.

Druvblandningen 80% sangiovese, 15% canaiolo och 5% ciliegolo är en mix, vanligt förekommande i Toskana som här, i kombination med ett medvetet modernt tilltal i tillverkningen, ger ett vin som är smakrikt och ändå mjuk

Fler goda tips

https://vinbanken.se/2015/10/26/svamprisotto-svamppaj-hostmat/