Bäst i test vecka 36 - fyra viner som klarar en del lagring
I Bäst i Test vecka 36 gör vi nedslag i Spanien, Portugal och Nya Zeeland. Fyra väldigt bra viner som alla klarar av gränsen till markeringen ”fynd” med god marginal och dessutom är det fyra viner som klarar en del lagring.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.
3-8 dagar innan vinerna kommer fram
Vinerna vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut.
VITA VINER
Aveleda Solos de Xisto 2022 (57147), Portugal, Vinho Verde, 169 kr 17 poäng (++)
Ren, stram och lätt aromatisk alvarinho med toner av citrus, gröna äpplen, mandarin, melon, vita blommor, kalk, krossad sten, krutrök, bra balans, lysande syra och fina mineraler som avslutas med en härlig havssälta. Drick 23-28. Servera till friterade bläckfiskringar och pommes.
1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Vinerna marknadsförs av Philipsson & Söderberg.
Taylor´s Pass Chardonnay 2020 (57251), Villa Maria, Nya Zeeland, Marlborough, 209 kr 17,5 poäng (++)
Vi har skrivit om det här vinet tidigare. När jag träffade producenten och importören nyligen fick jag möjlighet att prova vinet igen och uppfattade det som ännu bättre än när jag provade det för något år sedan, dessutom är vinet något billigare nu än vid det tidigare tillfället. Den här slanka och krispiga stilen på chardonnay finns det för få av på marknaden idag. För drygt 200 kronor är detta en supertrevlig chardonnay. Elegant doft med gula äpplen, persika, tändsticksplån, smör, citrusblommor och tydliga men snyggt hanterade fat. Rik smak med päron, färska örter, grillade citroner, bra syra, energi, mineraler, vanilj och längd. Servera till risotto milanese. Drick 23-26. Villa Maria importeras av The Wine Agency.
Villa Maria etablerades redan på 1960-talet av George Fistonich. Det är en av de mest kända producenterna på Nya Zeeland. Företaget äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay med planteringar som domineras av sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet och syrah.
RÖDA VINER
Muga Reserva 2019 (73711), Spanien, Rioja, 229 kr 17,5 poäng (++)
I augusti bytte denna pansarkryssare årgång från 2018 till 2019. Den nya årgången håller flaggan högt och 2019 är faktiskt ännu mer ”megamugamaffig” än sin föregångare: Stor, rik och varmt koncentrerad, mogen doft av mörka körsbär, charkuterier, björnbär, kryddor och en rejäl dos fransk ek kryddat med ett och annat amerikanskt ekfat. Smaken är fylligt, välbalanserad och laddad med plommon, piptobak, läder, vanilj och asiatiska kryddor. Drick 23-28. Gjort på 70% tempranillo, 20% garnacha, 5% mazulo och 5% graciano. Servera till en mustig, långkokad höstgryta med vilt och svamp.
Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan. Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.
Flor de vetus 2019 (53157), Spanien, Toro, 149 kr 16,5 poäng (++)
Mörkt rödbärig doft med plommon, bigarråer, choklad, kaffe, tjära och rostade fat. Djup rik och koncentrerad smak med mörka körsbär, charkuterier, tobak, varma kryddor och fat. Gjort på 100% Tinta del país vilket är den lokala benämningen på tempranillo. Drick 23-27. Servera till ugnstekta lammracks med klyftpotatis och svampsås.
Bodegas Vetus startades i Toro 2003. Grunden till bodegan är en 20 hektar stor vingård i hjärtat av Toro. Förutom vinerna från närområdet görs också en Verdejo som bär företagets namn. Vetus är en del av familjeföretaget Grupo Artevino som grundades 1987 av restaurang- och hotellentrepenören Gonzalo Anton med tanken att göra modernare spanska viner. Idag är det sonen Lalo som leder verksamheten som förutom Vetus består av Bodegas Izadi och Orben i Rioja och Finca Villacreces i Ribera del Duero. Bodegas Vetus importeras av The Wine Agency.