Huvudbild för artikel Mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment - 8 september
5 Sep, 2023

Mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment - 8 september

Systembolagets andra septemberlansering i det tillfälliga sortimentet går av stapeln den åttonde september. När det gäller de vita och mousserande vinerna blir ytterligare en lansering med väldigt intressanta viner och flera fynd.

Den alltid högpresterande Loireproducenten Domaine des Aubuisières bjuder på veckans största bubbelfynd. I övrigt blir det tysk dominans med två fynd från Tesch och Horst Sauer. Men missa inte Terra Costantinos DeAetna Bianco och Valados de Melgaços Alvarinho.

CHAMPAGNE

Terre de Vertus 1er Cru Bl. de Blancs 2016 (92910), Larmandier-Bernier, EKO, 799 kr

Ungt och friskt med citrusskal, surdegsbröd, spettekaka och vinteräpplen. Smakrikt med grapefrukt, nougat, pomerans, lite rökigt, fina mineraler och bra syra. Lättgillat, torrt och väldigt bra trots att priset är en hundralapp högre än förra året.

MOUSSERANDE - FRANKRIKE


Vouvray Brut (93006), Dom. des Aubuisières, 149 kr

Stramt och snyggt balanserat med gula äpplen, päron, gula plommon, energi och en inbjudande friskt trevlig smak med lysande syra, mineraler och havssälta. Imponerande bra och karaktärsfullt mousserande vin för futtiga 149 kronor. Fyndlampan blinkar!

FRANKRIKE

Gewurztraminer Goldert Grand Cru 2011 (90215), Zind-Humbrecht, Alsace, EKO, 319 kr

Gewurtraminer med en del ålder, vilket den döljer väl. En druva som är en bit ifrån tio i topplistan för mig men Zind-Humbrecht är ju speciell och det här är ett väldigt spännande vin: Karaktärsfull doft med äpplen, citrusskal, lime, mandariner, persika, grapefrukt, tydlig sötma och en helhet som det sprakar en hel del om. Om det ska med hem är helt och hållet en smaksak men det är ett strålande vin även om man inte är förtjust i stilen. Prova till gratinerad getost.

TYSKLAND


Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Erste Lage 2021 (93685), Von Winning, Pfalz, 219 kr

Väldoftande med blommigt varm frukt av persika, gula äpplen, citrus, pomerans, örter, mineraler, lätt sälta och fin syra. En snygg och lättgillad komposition men oväntat rund och rik smak för årgången.


Tesch Löhrer Berg 2021 (95154), WG Tesch, Nahe, 199 kr

Stram och lite svårfångad doft med persika, torkad frukt och örter. Det som inte ville presentera sig i doften kommer desto mer i smaken som är tät, strukturerad och rik med äpplen, citrongräs, mandlar, vinbärsblad och lysande syra. Komplext och fantastiskt bra för lite pengar – ytterligare ett fynd från juvelen i kronan bland de tyska vinregionerna - Nahe!


Escherndorfer Fürstenberg Müller-T. Trocken 2022 (93035), WG Horst Sauer, Franken, 169 kr

Flaskan avslöjar att vi är i Franken och druvan, som för inte så länge sedan, var Tysklands mest odlade och sedan snabbt nästan blev ett skällsord – Müller-Thurgau. I händerna på Horst Sauer blir den i alla fall uppenbarligen mästerligt hanterad. Aromatisk doft med gråpäron, örter, mandlar, en pust av grönpeppar, bra syra och fina mineraler med lite sälta. För 169 kronor räcker det till ytterligare en fyndlampa.

ITALIEN


DeAetna Bianco 2021 (92574), Terra Costantino, Etna, EKO, 179 kr

Inbjudande med gula äpplen, melon, plommon, grapefrukt, mandlar aska, krossad sten och örter. Allt paketerat i ett stiltypisk och krispigt vitt etnavin gjort på druvan carricante. Servera till en pasta frutti di mare.

PORTUGAL


Alvarinho Reserva 2021 (95016), Valados de Melgaço, Vinho Verde, 189 kr

Aromatiskt och friskt med gula äpplen, melon, plommon, päron och lite vitpepprig kryddig eftersmak med bra syra och balans.


Niepoort Coche 2021 (92547), Douro, 599 kr

Rent och superstrukturerat med äpplen, päron, citrus, nässlor och en elegant pust av färska örter, fin syra och klockrent utmejslade fattoner. Välgjort och snyggt med lätt, fin frukt som dansar fram som en kvällsbris över en sommaräng men allt till ett ganska högt pris.

[drinklist id="106951"]