Laddar annons
4 May, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

M.P.H.S. - rar, kul, bra och originell

Viner kommer till av många olika skäl. Det görs en del speciella viner mest för att de som hittade på dem tyckte det var en kul grej. Ibland blir det originellt ibland blir de riktigt bra. M.P.H.S. är bådadera.

I södra Stellenbosch ligger Helderberg. En av de bästa terroirerna i området. På bara 2% av ortens vinareal  får man där ständigt en stor andel av utmärkelser och toppklassningar. Här ligger en hel radda riktigt bra producenter som Rust & Vrede, Waterford, Stellenzicht, Alto, Ernie Els, Vriesenhof, m fl. Med lite olika inriktningar och filosofier gör de stora viner med långt liv.

Alto grundades 1919. Sedan dess har man bara haft 4 vinmakare på snart hundra år. Alla har haft ambitionerna att göra långsiktiga seriösa viner. Alto har vingårdar med mycket stora höjdvariationer från 250 och ändå upp åt 550 m över havet på Helderbergs sluttning.

2007 provade en grupp vinmänniskor (inklusive Janåke Johansson, f.d. systembutikschef, f.d. chef på fyra olika vinimportfirmor, stor kännare av Sydafrika och dess viner, människor och djur och legendarisk vinpersonlighet i Sverige) igenom massor med vinfat med Cab Sauvignon, Cab Franc, Merlot och Shiraz på Alto. De gjorde då upptäckten att det fanns en särskild storhet i deras Cab F. och en del av de andra faten.

De bestämde sig för att göra ett särskilt toppvin med helt annan stil än de hitillsvarande Altovinerna. De valde på kul ut de sex fat de tyckte allra bäst om. Det blev fyra fat Cab F från ca 400m.ö.h. och två fat Cab S från ca 500 m.ö.h. Det var bara en fatselektering och ingen speciell hantering tidigare i vingården i form extra låga skördeutag eller andra specialåtgärder.

Altos nuvarande vinmakare Skalk van der Wethuisen lät vinerna stanna i nya franska ekfat under ca två år. Vinernas fruktkoncentration gör ändå eken mild i det färdiga vinet. Den ovanliga druvblandningen 2/3 Cab Franc och 1/3 Cab Sauvignon har gett vinet en mycket intressant kombination av klassisk örtig komplex Franc ton med en bakomliggande kraft och viss mäktighet från Sauvignonen. Vinet är mycket balanserat och saknar den lätta buljongtärningseffekt som specialgjorda högkoncentrerade viner kan få.

I jämförelse med 2008 Alto Cab S, 135 kronor på Systemet, är det här ett avsevärt mjukare och idag mindre tanninhårt vin. Det är också mycket elegantare. Det är ett stort vin som inte liknar något annat. Jag tror denna specialselekterade nya medlem i Altofamiljen kommer att utvecklas mycket väl med lagring i minst ett och kanske två decennier.

Det roliga vinet heter Alto M.P.H.S. vilket är en hyllning av de fyra vinmakare som gjort Alto till vad det är. I tidsordning sedan 1919 är det Manie Malan, Piet du Toit, sonen Hempies du Toit (även en av de främsta quarterbackarna i Sydafrikas rugbylandslag genom tiderna) och Skalk. De tre senaste lever ännu och är alla vänner till Janåke. De gillar skarpt av vara med på etiketten i detta Altos nya toppvin. 2007:an gjordes i ca 2 300 flaskor. Det är ett vin i hantverksskala.

En liten skvätt har just anlänt till Sverige och det går möjligen att få tag på några flaskor på Beställningssortimentet, BS nr 71183 för 549 kronor styck. Ett genuint annorlunda, originellt och bra rödvin som nästan inte går att få syn på. Det är rart i ordets floristiska betydelse. Det blir ingen Alto MPHS . Året är inte tillräckligt bra, men det blir kanske en 2009:a.

Så här kan det gå till när ett nytt exklusivt vin skapas. Det görs mest som en kul grej bland några producentpersoner. Det hindrar inte att kan bli kul även för konsumenterna.