Laddar annons
30 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa roséchampagnen

Röttorps Bästa tipsar denna vecka om den nya extra bra årgången av 2008 Periquita Reserva. Storebror till den vanliga Periquitan och ett alldeles strålande komplett aningen rustikt vin i budgetklass, 79 kronor.

Reservan är utmärkt för konsumtion nu, med redan utvecklad längd. Den växer mycket med 7-8 års lagring. Med åren har vinet blivit lite mer avslipat och finstämt utan att förlora sin ursprungliga kraft och must. Finns även på box. Periquita Reserva är ett utmärkt finare grillvin vars stabila karaktär gör att det står pall utomhus även när det blåser.

Bland de vita torra rekommenderar Röttorps Bästa i den billiga klassen 2010 Torres Santa Digna SB för 70 kronor. Friskt rent och fräscht och somrigt som en sauvignon blanc skall vara. Samtidigt har det en viss komplexitet och längd i smaken som man annars får betala rätt mycket mer för. Bra mottagningsvin för sommarens alla möten och till den egenhändigt uppdragna abborren.

En riktigt bra 1er Cru Chablis är 2008 Chablis La Singulière från det utmärkta kooperativet La Chablisienne för 159 kronor. Mycket frisk och nyanserad vit bourgogne till den finare fiskmiddagen. Har tagit sig in via god försäljning i Beställningssortimentet och finns ännu inte i så många butiker, men kan beställas i alla.

Röttorps Bästa har upptäckt att den utmärkta roséchampagnen De Sant Gall Rosé Brut nu är prissänkt till 249 kronor och därmed det i särklass bästa valet av Roséchampagne i måttlig prisklass. Har elegans i en relativt lätt stil och passar som aperitif, när något skall firas eller till måttligt smakrika rätter.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa är Frankenvinet 2009 Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner GG för 279 kronor. GG betyder Grosses Gewächst, vilket är detsamma som Gran Cru i Frankrike. Vinhuset Juliusspital har gjort detta mästerverk på Silvanerdruvan. Har redan nu en mineralisk finstämd komplex lång ton och blir mycket större med lagring. Långt och fantastsikt med egen karaktär.

Livet består inte bara av lyx utan också av en god vardag. Den röda premiumboxen 2009 Barone Ricasoli Formulae för 229 kronor är med sin klassiska bra rika toscanska stil med längd, en av de bästa förgyllarna av vardagen till rimligt pris tycker Röttorps Bästa.

Till ostar och efterrätter passar det även på sommaren utmärkt med ett hyggligt portvin. Vill man göra det enkelt för sig så tar man en premium Ruby som inte behöver dekanteras eller hanteras på något annat sätt utan bara är att slå upp. Röttorps Bästa föreslår denna vecka Fonseca Bin 27 för 139 kronor.