Laddar annons
11 May, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med överlägsen vit box

Röttorps Bästa med 20 ständigt aktuella vintips flyttar från och med denna vecka sin uppdateringsdag till onsdagar. Denna vecka kan det avslöjas att en av de vita torra boxarna står i en klass för sig.

Efter att provat alla boxarna på Systembolaget står det klart att premiumboxen, den utmärkta billiga äkta bourgognen Louis Max saknar konkurrenter om titeln Bästa vita box. För 199 kronor får man 2 liter av denna läcker smöriga chardonnay med klassisk bourgognekänsla i doften, lång smörig rik smak med längd och finess. För att vara box är det ett lysande bra vin. Härligt till fina sommarfiskrätter med såser och smakrika tillbehör.

När det skall vara en lite finare middag på t ex renfile och Du skall bjuda på något elegant och nydanade är 2008 Kevin Arnold Shiraz för 189 kronor flaskan veckans val på Röttorps Bästa. Vinet har en fransk finstämdhet med klassiska Rhônetoner, som lite av rökta skinkor i en visthusbod, kombinerat med ovanligt bra struktur och lovande begynnande mognadsutveckling. En sydafrikansk snygging.

Nyss släpptes Systemets allra bästa rosévin från Toscanas toppvinhus Castello di Ama. De gör inga billiga viner och rosén kostar 145 kronor flaskan. Har man budget för det, så är 2010:an årets ljuvligaste rosé. 2009:an var förra årets ljuvligaste. Vinet ligger i det tillfälliga sortimentet och försvinner nog fort, så det gäller nu eller inte alls.

Röttorps Bästa rekommenderar denna vecka vita torra 2009 Georg Breuer Riesling Sauvage för 109 kronor. En normalt lite stålig tuff riesling, men lite snällare i denna behagfulla årgång. Betydande mäktighet för prisläget till både lätta och tunga maträtter. Provade idag, tisdag, 2010 som ännu är väl ung men mycket lovande.

Bland finare ”fuskchampagne” tycker Röttorps Bästa att sydafrikanska Pongraz Brut just nu är allra bäst för 109 kronor. Det är också mycket champagnelikt och för halva priset bättre än de flesta av de allra billigaste champagnerna.  Mousserande viner saknar ofta årgång, de görs på en blandning av olika årgångar. Det gör att de varierar lite över tiden i takt med att man gör nya blandningar utan att det framgår av etiketten. Röttorps Bästa håller koll på förändringarna åt Dig.

För att lägga ned i vinkällaren, som behöver hyggligt stabil temperatur (inte så kinkigt vilken, helst 8-18 C), mörkt, vibrationsfritt och liggande flaskor rekommenderar Röttorps Bästa i måttligt prisläge denna vecka 2008 Vila Santa Reserva Red för 109 kronor. Detta storsäljande toppvin för rimliga pengar är också ett utmärkt lagringsvin. Jag dricker själv nu 2004:orna och är ledsen att de äldre är slut. Den som vill lagra lite längre och få ett ännu större moget nyansrikt vin kan välja magnumbuteljen. Den slutar ännu häftigare, som en stor gammal Bordeaux.

Nyss kom också årets release av Alain Brumont’s stora tannatviner från Maderian. Som vanligt tyckte Röttorps Bästa att 2008 Chateau Bouscassé Vielles Vignes var det största fyndet för sina 249 kronor. Tätt, stort och svartfruktigt, ännu stängt ungt vin som växer enormt med lagring. Får inte drickas nu, spara gärna i 10 år. Däremot tar vinet mycket snart slut och måste köpas omedelbart, om Du skall få några flaskor med av denna utmärkta årgång.