Laddar annons
14 May, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bourgognegranne med 98 procents rabatt på Systemet!

Det finns extremt berömda vingårdar. De två alla mest berömda i hela världen är de två små Grand Cru vingårdarna La Romanée Conti och La Tache i Bourgogne.

De ligger sida vid sida, skiljda av en smal remsa som heter La Grande Rue. Alldeles ovanför dem i sluttningen ligger en helt oberömd vingård. Den räknas inte ens som 1er Cru utan har ”bara” rätt till kommun appellationen Vosne-Romanée. Les Champ Perdrix gränsar direkt till La Tache som går lite högre upp på sluttningen och ligger kanske hundra meter ovanför Romanée Conti. Det är samma geografiska sluttning och 100% samma druvsort, pinot noir.

På Bruno Claire, som gör ett utmärkt vin från Les Champ Perdrix, klagar man på att de skickar sin jord ner till Romanée Conti och La Tache men att det inte kommer några flaskor tillbaka! Dess jord flyttar sig långsamt ned på sluttningen, ner på sina berömda grannar, genom regn och tyngdkraft. Så även det övre jordlagret är rätt lika.

De få meterna i geografisk avstånd ger ändå mycket stor effekt på priset. Romanée Conti kostar 25-30 000 kronor flaskan när det släpps ungt. La Tache kan man få för 7-8 000 kronor flaskan. Det är helt magnifika viner och dyrt. Les Champ Perdrix som ligger alldeles ovanför kostar bara 499 kronor i Bruno Clairs fina 2006:a. Det gör den när den nu släpps på Systembolaget på måndag den 16 maj med varunummer 92103 i totalt 48 flaskor. Det är vad producentens ger oss i Sverige.

En ännu lite hård ungdomlig mycket elegant 2006 Vosne-Romanée ”Les Champ Perdrix”, Bruno Clair har stor potential att utvecklas till ett ljuvligt finstämt vin som alltid kommer att vara betydligt lättare än sina berömda grannar nedanför, men ändå riktigt stor röd bourgogne. Den bör lagras och konsumeras 2014-2022. Prismässigt kostar Le Champ ungefär 2% av Romanée Conti och ca 7% av La Tache. Det tycker jag den är väl värd. Har Du vägarna förbi någon av de tre vinkällarbutikerna på måndag så är det ett ovanligt bra och exklusivt köp för 499 kronor, med en osannolik närhet till bourgognernas allra heligaste.