Laddar annons
5 Jan, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nakenhavre äger!

Detta sädesslag är långt ifrån kopplingen till nakenchock. Nakenhavre har följt mig genom måltider av flingor, gröt eller i det bröd jag bakat. Men det behöver inte vara mer komplicerat en att mumsa på en näve av den strippade havren. Det är gott, näringsrikt och äkta gladmat om ni frågar undertecknad och när detta pressmeddelande kom blev i alla falla jag, toppenglad!

Nils Oscar Havremalt – Äntligen tillbaks på marknaden
Produkten Nils Oscar Havremalt finns nu åter till försäljning. Tiden för detta känns helt rätt eftersom havre har blivit så populärt. Nils Oscar Havremalt består av mältad naken havre. Inget annat. Inga märkliga tillsatser eller mystiska e’n. En ren naturprodukt alltså. Kombinationen mältning och havre är mycket lyckad. Det är både gott och nyttigt. Tärnö Säteri i Södermanland tillverkar och marknadsför havremalt i både mald och krossad form för att på så sätt tillgodose så många önskemål som möjligt. Användningsområdet för denna ’nygamla’ produkt är stort. Sök gärna information på internet om just havremalt och naken havre. Till att börja med kommer Nils Oscar Havremalt att säljas via företagets hemsida. Enkelt och smidigt.

Lite historik om naken havre och mältningsprocessen
Framställningen av Nils Oscar Havremalt baseras på ett specialhavre – nakenhavre som odlas i mycket begränsad omfattning i Europa, bland annat på Tärnö Säteri i natursköna Södermanland. Enligt sägen ska långväga resenärer ha funnit naken havre på hög höjd kring de kinesiska och mongoliska högländerna. Grödan är helt klart mytomspunnen och har under seklens gång sålts under många namn.

Havremalt eller mältat naken havre är för många en ny produkt, eller i alla fall ett nytt begrepp, men egentligen är fallet det motsatta. Mältade sädesslag har hängt med en lång tid - några tusen år ungefär - och ger välbefinnande än idag.

Själva mältningsprocessen innebär att hela korn av de olika sädeslagen fuktas för att sedan gro under strikt kontrollerade former. Då aktiveras en mängd enzymer, vilket leder till en rad näringsviktiga förändringar.

Havremalt har fått en pånyttfödelse. De goda egenskaperna kan inte riktigt - förklaras. Nils Oscar Havremalt fanns tidigare endast i mald form, men nu säljs även en krossad variant. Den malda går att koka med vatten och kryddor, vilket ger en god och energisnål dryck. Den kan blandas i en fruktsmoothie, användas i brödbak och så vidare och den krossade kan med fördel läggas över filen, strös ovanpå ett egenhändigt bakat bröd, eller blandas som en av ingredienserna i müsli et c. Nils Oscar Havremalt smakar även utmärkt att blanda i en sallad. Som sagt, var och en får testa sig fram och skapa sitt eget favoritrecept. En del använder Nils Oscar Havremalt som smakhöjare eftersom det är så gott – sött med lätt nötaktig arom. Dessutom är det en ren naturprodukt, helt utan tillsatser.