Argentina har gjort en total vin make over
Jag reser just nu runt i Argentinas vindistrikt. Jag gjorde samma sak för tjugo år sedan. Skillnaden kan inte vara större mellan då och nu. Det är nog den snabbaste och mest genomgripande förändringen som något vinland gjort på tjugo år.
Då 1991 var vinkonsumtionen tre gånger högre i Argentina än idag. Exporten var obetydlig, fast Argentina var världens 5:e land i vinproduktion. Vinfirmorna var med enstaka undantag nationellt isolerade till en gammaldags marknad med små prisskillnader. De gjorde gammaldags murriga viner med gammal teknik och bristande hygien för en krympande inhemsk marknad utan krav. Skördeuttaget kunde uppgå till 50 ton/ ha vilket även utan de övriga miss- förhållandena, i sig omöjliggjorde någon kvalitetsvinsproduktion.
Argentina var det sista stora vinlandet att börja sin omvandling och 1991 hade det inte kommit långt. Idag 20 år senare är det ett helt annat läge. Det vimlar av nya vinprojekt i de nya heta distrikten. Många initieras och ägs av utlänningar. Italienare, amerikaner, chilenare, portugiser och i många olika konstellationer fransmän, har fullkomligt invaderad Argentina i uppbyggnaden av nya kvalitetsvinprojekt. Även många argentinare har startat nya vingårdar och vinerier efter att tidigare varit i andra branscher. De allra flesta vinföretag är idag unga, mindre än 15 år, eller har dramatiskt gjorts om eller bytt ägare nyligen. Många av dem manifesterar sin nya stil och helt annorlunda inriktning med arkitektoniskt spektakulära vinerier i häftiga stilar. Där finns också ofta moderna fina restauranter och mottagning för snabbt växande vinturism.
Dagens argentinska vinhus har ofta huvuddelen av försäljningen utomlands, några nästan hela. De involverar många av världens främsta experter på vinodling och vinframställning. Nu är verksamheten internationell. En rad
slottsägare i Bordeaux driver nu stora vinprojekt i Argentina vid sidan av sina små vingårdar i Frankrike. Stora internationella vinföretag som Sogrape, Concha y Toro, San Pedro, Condorniu, m fl har stor produktion i Argentina idag.
Nu söker man nya terroir både efter jordmån och efter höjden över havet. Det odlas viner på allt högre höjder. Allt fler höjdangivelser dyker upp på etiketterna. Franskägda Alta Vista introducerade 2002 konceptet att göra ut enskilda små specifika terroir under Singel Vinyard klassificering. De har fått massor av efterföljare. I söder i Patagonien görs helt nya vintyper
på pinot noir. I norr i Salta gör man allt mer eleganta, städade och snygga
lätt aromatiska helt torra Torrontesviner. Det är förändringar och positiv
utveckling överallt. Det finns säkert kvar en dela av det gamla trista, men nu
dominerar helt det spektakulära nya.
Det experimenteras med olika odlingsmetoder, tätheter av stockar och skördeuttaget har reducerats dramatiskt för bättre viner. Nu är det 10 ton/ha eller mindre ibland ända ner mot 3-4 ton som ger moderna, stora, imponerande täta rödviner med stor längd och framtid. I vinerierna gäller nu stor hygien, rostfritt stål och för rödvinerna även nyinvestering i små cementtankar och den gamla basketpressen kommer tillbaka. Vinmakarna är oftast argentinare men perspektivet är numera globalt på vad man skall åstadkomma och var publiken för vinerna finns. Nästan alla utlänningarna är första hand exportorienterade.
Alla dessa investeringar och förändringar har redan resulterat i många nya intressanta argentinska viner och de kommer att komma många fler. Några av dem blir viner som vi aldrig sett förr andra kommer att bli betydande konkurrenter i mer klassiska stilar.
Mer info, gå till viner av Mendozas egen hemsida, här.