Laddar annons
23 Nov, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen billig italienare

Nya denna vecka är bland annat en mogen komplex röd italienare för 69 kronor och en redan härlig komplett Chablis med lång framtid.

De allra flesta viner säljs unga med fruktiga toner och outvecklad personlighet. Många billiga viner mår bra av det. När ungdomens fräschör försvinner förlorar vinet sin tillgång. Andra viner med klassisk struktur och kultur vinner i nyansrikedom, komplexitet och eftersmak med mognadstoner. För dyra viner, som stor röd Bordeaux, är det just denna mognadspotential, som gör dem dyra och eftertraktade och gör att de kräver långlagring. I liten skala kan man uppleva något av detta med mustiga rika 2005 Copertino Rosso, 69 kronor från Apulien i södra Italien. För obetydlig penning får man direkt från Systembolagshyllan ett mustigt långt vin med tydlig mognadskaraktär. Passar utmärkt till höstens alla mustiga kötträtter.

I förra veckan började man sälja 2007 Cùmaro Rosso Conero Reserva, 149 kronor. Röttorps Bästa tycker att denna årgång av Umani Ronchi’s bästa vin på montepulcianodruvan är ett fynd med sin täta mörkfruktiga balanserade stora stil. Stort vin nu och mycket lovande framtid till smakrika kötträtter.

2008 Rufus Stone Heathcote Shiraz är en elegant modern aussi från anrika firman Tyrrell. Heathcote i centrala Victoria och har visat sig särskilt bra för Shirazdruvan och kallas ibland för det nya Coonawarra. Dels för den likartade röda jorden och dels för att de kan göra en verklig toppshiraz. Den nya årgången 2008 i BS är ett riktigt trevligt exempel på modern elegant och mäktig shiraz för i sammanhanget måttliga 204 kronor.

I kategorin röda finstilta viner på Röttorps Bästa är denna veckas val 2007 Le Tense Sassella, 129 kronor. Fin mogen nebbiolo med längd och härliga sluttoner med mognad och mjukhet.

Veckans val för vitt torrt vin till den finare fiskmiddagen på Röttorps Bästa är denna vecka 2009 Chablis VV Dom Saint Clair från vinhuset Brocard frö 169 kronor. Efter några lite svagare årgångar är det nu åter på topp. De gamla stockarna ger en särskild koncentration och täthet åt vinet. Bra komplex lätt smörig bourgogne med chablistoner. Fungerar väl till hela skalan av fiskrätter.

Veckans röda lyxvin är 2004 Barolo La Rocca e la Pira från Alfredo Roagna för 389 kronor. Stor redan läcker Barolo med utveckling redan nu, lång framtid finns också.

Veckans vita torra box på Röttorps Bästa är 2010 Moncaro Verdicchio för 195 kronor per 3 liter. Står i en särklass bland de billiga boxarna med sin kombination av milda och nyanserade långa toner med genomklang med härligt friskhet.