Whiskyn som ligger på fat beräknas vara redo 2012, skrev jag för många år sedan. Nu är utbudet större, en whisky med guldkant, gin i olika stilar och punch - stiligt!
Norrtelje Brenneri. Är osäker på när jag besökte Norrtelje Brenneri första gången men tror att det var 2003. Den blänkande kopparpannan hade precis anlänt från Tyskland, och väntade på att installeras. Makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson hade varit igång i två år, sedan 2001.
Anrik familjetradition och jordbruk
Men historiken är längre än så för gården är ett familjejordbruk i fem generationer. Att ta rörelsen till nästa generation var dock nödvändigt och en resa till förändring och utveckling startades. Efter en omfattande renovering och ombyggnation av gårdens lada stod bränneriet klart år 2002. Idag är verksamheten utökad med en stor besöknäring och restaurangverksamhet (coronatider har begränsat delar av businessen) men som tur är kan pannan puttra på i ostört läge och produktfamiljen är numer bred.
Redan i mina tidiga anteckningar från 2004 noterar jag att destillaten bränns av ekologiska råvaror. Brenneriet var sannerligen långt före sin tid och så extra roligt att få, än en gång, prova några av de fina destillaten som tillverkas på plats. Likaså har jag skrivit om 'whiskyn som ligger på fat och som beräknas vara redo 2012. Extra roligt att få prova nu och som jag tycker, påminner om en elegant Highlander - kul! (alltså dess raka motsats till exempelvis Mackmyra - okej)
Denna svenska, lokaltillverkande dryckes-skapare är doldis väl värd att upptäcka. Jag kan inte heller tänka mig bättre kluckande överraskningar, som present eller julklapp, till någon av mina smakvänner.
Provning: olika spritsorter från Norrtelje Brenneri
1. RoslagsGin EKO (3745801), 432 kr för 700 ml
Alkohol: 42%
Smak: Torr, bra tyngd och smak av anis framför enbär, en sötare ton som av apelsin och en knivsudd kanel.
Omdöme: Trevlig, ren och välsmakande med inslag som lyfter nya drag till gin.
Passar till: Gin som passar jultider, också.
Betyg: 3+
2. RoslagsGin Havtorn (33959), 415 kr för 700 ml
Alkohol: 42%
Torr, bra munkänsla. Utmärkt twist av - är det havtorn -påminner om nypon för mig då jag ej kan relatera till havtorn, touch av apelsin, och med fin längd.
Omdöme: Fin, ren och delikat med sin lätta smak.
Passar till: Läcker som snaps på egen hand, framförallt till smörgåsbordets sillrätter.
Betyg: 4
3. RoslagsGin Fatlagrad EKO (33575), 352 kr för 700 ml
Alkohol: 42%
Torr, bra munkänsla. En hint av karamell och apelsinchoklad döljer sig bland lager av enbär, apelsin och kryddor.
Omdöme: Spännande och kul.
Passar till: Trevlig. Finsmakar gin, bäst till middagsbordet, sill och laxrätter.
Betyg: 4
4. RoslagsWhisky Single Cask (80425), 1283 kr för 700 ml
Alkohol: 48,7%
Bra munkänsla. Balanserad, fokus på karamell och framförallt kakao, mörk choklad en hint apelsin samt knivsudd rökighet. Läcker, elegant, lång.
Omdöme: Utmärkt svensk whisky i den eleganta stilen. Förrädisk balans döljer hög alk halt, gäller att se upp!
Passar till: Utmärkt svensk whisky i den eleganta stilen.
Betyg: 4+
5. BellmanPunsch (89830), 1235 kr för 500 ml
Alkohol: 28%
Söt. Arrack och mandel, citrusfrukt, karamell, sockrkrisp, en gnutta kanel och vanilj.
Omdöme: En punsch, inte som andra. Sötman är bruklig, men draget av vanilj sticker ut.
Passar till: Söt och sockerkantad smak som gör sig bra med dessert, eller direkt på vaniljglass.
Betyg: 3+
Direkt till artikeln med JULENS SNAPSAR 2020
Huvudbild: Try Swedish, Business Swedens plattform för att promota svenska produkter internationellt