Laddar annons
Cantine Settesoli – producenten som visar upp Siciliens bredd
8 Jun, 2024
Uppdaterad: 
8 Jun, 2024

Cantine Settesoli – producenten som visar upp Siciliens bredd

Den charmiga Medelhavsön Sicilien är en av Europas allra varmaste platser, och vi i Sverige förknippar nog främst öns vinproduktion med druvan Nero d´Avola. Men Sicilien är mycket mer än så, åtminstone om du frågar Cantine Settesoli som odlar över 30 olika druvsorter. 

29 grader varmt visar termometern. Chauffören tillika vinmakaren Francesco saktar in med minibussen och kör in mot vägrenen. Trots att det inte går fort så räcker det för att gruset ska börja damma över landsvägen. Med bestämda steg kliver Francesco ut ur bussen och kliver rakt på den röda, mjuka jordmånen där vinstockarna växer. Chardonnay är druvan som odlas här. Det är maj månad och några druvor syns inte än, men den intensiva vårvärmen har gjort att bladen redan är gröna och att vinrankan är i fas med sin växtcykel.

En av Europas varmaste platser

– Kom hit och kolla. Vi vet exakt vem som är odlare på alla platser, vilka druvor som odlas och den senaste statusen kring druvorna. Här till exempel är det chardonnay som odlas, och tack vare att vi för många år sedan gjorde stora studier kring jordmånerna och druvorna på ån så vet vi exakt var vilka druvor trivs som allra bäst, förklarar Francesco med yviga handrörelser samtidigt som han pekar ut över de kilometerlånga odlingarna. 

Francesco förklarar skillnaderna mellan jordmånerna
Vinmakaren Francesco förklarar skillnaderna mellan jordmånerna.

Francesco har arbetat i många års tid åt kooperativet Cantine Settesoli. I dag består de av totalt 2 000 odlare i det närliggande området runtom staden Menfi i den allra sydvästliga delen av Sicilien. Totalt har Cantine Settesoli 6 000 hektar vingårdar till sitt förfogande och de odlar över 30 olika druvsorter

– Det är mycket tack vare att vi har gjort studier som vi kan odla så många olika druvsorter. Vi har en bredd när det kommer till jordmåner som gör att vi kan visa upp väldigt många olika typer av viner, fortsätter Francesco samtidigt som han intensivt förklarar hur de svarta näten runt vinrankorna ska skydda mot solljuset och värmen.

Cantine Settesoli försöker ändra bilden av Sicilien som vinregion

För oss i Sverige så handlar Sicilien och dess vinodlingar främst om druvsorten Nero d´Avola. Undertecknad har ofta haft en bild av Sicilien som ett område som producera stora mängder vin men där kvalitén kanske inte alltid funnits där. Det har ofta varit övermogna, robusta, tunga och syltiga röda viner med hög alkoholhalt. Sedan kom trenden med Etna-viner. Vulkanvinerna ändrade bilden av Sicilien i mångas ögon, men samtidigt så levde Etna lite av ett eget liv. Dessa viner jämfördes sällan med öns övriga viner. Och det är just den här bilden som Cantine Settesoli sedan flera decennier tillbaka har försökt ändra. 

Några av druvorna som odlas på Sicilien

 • Nerod´Avola
 • Chardonnay
 • Fiano
 • Grillo
 • Frappato
 • Nerello mascalese
 • Carricante
 • Zibibbo
 • Cataratto
 • Nerello capuccio
 • Syrah

Mandrarossa är Settesolis premium-varumärke och de har i dag tolv viner på Systembolaget. När vi kliver in i det bara några år gamla vineriet så möts vi av en enda stor vägg med olika typer av viner. Det är rosé, vita, bubbliga och röda viner. Och det är viner som i mångt och mycket symboliserar Sicilien generellt som vinområde. Även om det finns en del viner gjorda på Nero d´Avola så är det inte de som fångar ögat och smakpaletten främst. Istället är det de vita vinerna gjorda på Fiano och Grillo, samt det röda vinet gjort på Frapatto som fångar ens intresse. 

Mandrarossa

– Såklart många fortsatt har den här bilden av Sicilien där man enbart producerar de här alkoholstarka och syltiga vinerna, men man måste tänka på att det här är en stor ö. Vi har möjligheter som inte många andra vinområden har, tack vare vår storlek, berättar Roberta Urs som är PR- och marknadschef hos Cantine Settesoli i samband med att vi som besöker ön ska testa några av Mandrarossa-vinerna. 

2 000 odlare är med i Cantine Settesoli

Det är svårt att ta in bredden. Men det är även svårt att ta in vilken enorm betydelse kooperativet Cantine Settesoli har för hela området. Av de 5 000 familjer som bor i det närliggande området runt Menfi så är 70 procent direkt kopplade till Cantine Settesoli. 

– Vi har som sagt 2 000 odlare i dag, vissa har bara en enstaka rad av odlingar, medan andra har flera hektar. Menfi är i mångt och mycket Cantine Settesoli, och Cantine Settesoli är Menfi.

Skillnader i jordmånen
Skillnader i jordmånen på ön.

I Sverige i dag känner vi främst igenom Cantine Settesoli från den populära vita boxen Inycon som är gjord på chardonnay och pinot grigio, men även från de populära Prego-vinerna.

Producerar runt 20 miljoner flaskor varje år

– Vi exporterar vin till över 40 länder i dag och Sverige är en av våra viktigaste marknader. Vi producerar nästan 20 miljoner flaskor varje år och vi har verkligen sett hur utvecklingen gått framåt enormt mycket de senaste åren. 

För Cantine Settesoli så handlar utvecklingen främst om det allt större fokuset på hållbara odlingar. Hela 1 000 hektar av de 6 000 hektaren odlingar är i dag ekologiska hos kooperativet. 

Vingårdar med idylliska lägen vid Medelhavet.
Vingårdar med idylliska lägen vid Medelhavet.

– Målet är att få allt fler av våra odlare att gå över till ekologiska odlingar. Vi har ständig dialog med dem och vi ser att många vill gå över och börja odla ännu mer ekologiskt.

"Vill ge ärlig bild av Sicilien som ö"

För att verkligen visa upp öns bredd så har Cantine Settesoli sedan några år tillbaka inlett samarbeten med odlare vid Etnas sluttningar, för att kunna producera såväl Etna Rosso som Etna Bianco. Dessa odlingar ihop med odlingarna på ön Pantelleria, där de tillverkar det söt vinet Passito de Pantelleria, är de enda odlingarna som de har utanför området runt Menfi. 

När vi kliver in på den andra vinprovningen, som ska hållas av chefsvinmakaren Filippo, så står de tre varumärkena som ingår under Cantine Settesoli, prydligt uppradade. Det är Settesoli, Inycon och Mandrarossa. Och dessa tre visar återigen upp filosofin som kooperativet har, men även bredden och de högkvalitativa vinerna som produceras här. 

Ekfaten i källaren hos Cantine Settesoli.

– Vi har en tanke med alla våra varumärken. Både Mandrarossa och Inycon skapades 1999 med olika inriktningar, men där vi vill ge en ärlig bild av Sicilien som ö. Vi har verkligen möjlighet att göra väldigt många olika typer av viner och därför väljer vi att också göra det. 

När vi sedan återigen sätter oss i minibussen för att besöka ytterligare odlingar så är det som att vi når världens ände. Rakt framför minibussen så syns bara hav, hav och återigen hav. Vägen tar slut, solen gassar på, temperaturen har nu nått 31 grader. Minibussen stannar på grusvägen då den inte kan åka längre fram, annars hade den kört rakt ner i havet. Några hundra meter bort möts av en idyllisk syn av vågor som svämmar in över den rena stranden. Vi blickar ut över Medelhavet. Där borta nånstans skymtar Tunisien. Bara några fåtal meter från stranden tornar nya odlingar upp sig i den värmande vårsolen. Den här gången är det sauvignon blanc som odlas där, direkt vid Medelhavets strandkant. Och man imponeras återigen av bredden bland druvor och viner som Sicilien bjuder på. 

Tips på två viner från Cantine Settesoli som du inte får missa