Forskare från Universidad de La Rioja gjorde nyligen en revolutionerande upptäckt - en ny druva.
Den nya druvan är en mutation av den vanliga, blå, tempranillo. Men skalet har istället fått en gråtonig färg. Druvan har därför fått namnet tempranillo gris, eller grå tempranillo.
Upptäckarna har självklart även testat att framställa vin på den nya druvan. Det handlar om mikrovinframställning och jästankarna som användes innehöll bara fyra kilo druvor.
Resultatet blev ett vitt vin och Pedro Balda, en av upptäckarna, säger: ”Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det blev ett mycket bra vitt vin, mycket fruktig med bra harmoni”.
Återstår att se om vi i framtiden kanske får se ett vitt Riojavin av gråa tempranillo-druvor även i Sverige.
Till rubriken nya eller nygamla druvor: Under gårdagen höll Pancho Campo, MW, ett seminarium i Stockholm under temat "mångfalden av spanska druvor". Under provningen framkom att, garnacha tintorera är något så ovanligt som en druva med färgat fruktkött. Mig veterligen finns sedan bara tyska Dunkelfelder som också har en mörkt röd frukt.
Mer om Garnacha tintorera, se här.