Ny lag ger bättre kunskap om matens innehåll
Förra veckan röstade EU-parlamentet igenom en ny lag om hur konsumenter ska få information om vad maten innehåller.
- Köttet i köttdisken ska ursprungsmärkas och det är ett steg åt rätt håll, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Lagen är en uppgörelse mellan parlamentet och ministerrådet och innebär viktiga konkreta förbättringar för konsumenterna.
- En grön framgång är att fuskmat, som marsipan av aprikoskärnor istället för mandlar, ihopklistrat kött och kyckling som innehåller en stor mängd vatten, måste tydligt deklarera innehållet på förpackningen, säger Carl Schlyter. Det blir också ett tydligare förbud mot vilseledande förpackningar som att t ex ha bilder på blåbär på förpackningen, fastän produkten inte innehåller blåbär.
Idag ursprungsmärks endast nötkött, men med den nya lagen omfattas allt kött. När det gäller kött som ingår i produkter får tyvärr konsumenten endast information om ursprunget om det skulle vara vilseledande att utelämna informationen. Om köttbullar tillverkas i Sverige men är gjorda av kött från Brasilien så måste det stå på förpackningen.
Näringsdeklaration vad gäller energi, protein, fett, mättat fett, kolhydrater, socker och salt per 100g/100 ml blir obligatorisk i hela EU, såsom de nordiska länderna velat.
Andra regler som förbättras:
Om en produkt innehåller nanopartiklar ska det deklareras.
Vegetabiliska oljor ska deklareras, så att man ser om en produkt t ex innehåller palmolja.
Vegetarisk och vegansk mat kommer att definieras och kunna kännas igen enkelt.
Allergimärkningen och läsbarheten förbättras.
-Den största besvikelsen är att parlamentets krav på generell ursprungsmärkning och transfettmärkning inte gick igenom, samt att alkohol får ett totalt undantag, säger Carl Schlyter. Men alla dessa frågor ska utredas under tre år och förhoppningsvis kommer förbättringar att ske. Även ett eventuellt förbud mot transfetter skall utredas.