NY ÖL. I Systembolagets sista lansering av öl i mars, finns en trio givna medaljörer. Två tunga, mörka kraftpaket – en norrman och en dansk – och en lite ljusare göteborgare.
Göteborg är extra intressant just nu. Inte bara det att Gbg Beer Week år igång, eller att det i mars släpptes utmärkta öl från sju av stadens hantverksbryggerier på Systembolaget. Hantverksbryggeriernas huvudstad är så att säga inne på andra Göteborgsvarvet. Det rör på sig, bokstavligt talat.
Dugges, som startade i Mölndal i blygsam skala 2005 – granne med en bajamajauthyrare – flyttade fem år senare till Landvetter och har nyligen ”tvingats” slå ut en vägg och hyra grannens lagerlokal också.
– Häromveckan läste jag min första affärsplan från 2005, berättade grundaren Mikael Dugge Engström när jag besökte honom. Jag hade skrivit att drömmen var att kunna försörja två, tre heltidstjänster. I dag är vi tio och ska anställa två till.
Poppels startade 2012 i Mölnlycke, men växte ur kostymen redan efter fyra år och driver nu ett ekocertifierat byggeri i Jonsereds fabriker.
Beerbliotek öppnade i det gamla sockerbruket på Klippan nästan under Älvsborgsbron 2013. Där kapsylerade man för hand till en början. I fjol öppnade man bryggeri nummer 2 i Kungssten, men har kvar sina gamla lokaler för surölsbryggning.
Göteborg trappar upp. Dugges, Poppels, Beerbliotek, Vega, Ocean, Mohawk och Stigberget.
Oceanbryggeriet, som började sin verksamhet i Lyckholms gamla slitna kvarter, kommer äntligen därifrån efter nästan ett decennium. Flyttar snart till fräschare lokaler i Åby.
Vega Bryggeri startade på Hisingen 2012 och började brygga i ett hemmagjort bryggverk. Sista brygden gjordes för ett par veckor sedan. Nästa vecka flyttar man två kvarter och slipper förmodligen ställa kartonger med öl ute på gatan.
Stigberget håller till i källaren av ett bostadshus i Majorna sedan starten 2012. Inte hjälpte det mycket att man fördubblade sin källaryta; kommer du på besök får du klämma dig emellan tankarna. Trångbott är bryggeriets mellannamn. Planerna är att flytta inom ett år.
Mohawk Brewery har blivit berömt tack vare fantombryggaren Stefan Gustavsson. Bryggt än i Uppsala, än i Belgien, än i Göteborg.
– I framtiden blir det mera Göteborg, berättar Stefan. Jag hoppas få in nya utrustningen i mina nya lokaler i Slakthusområdet i Gamlestan nästa vecka. Där ska han dela rum med Spike Brewery, som i dag bara levererar på fat till stadens krogar.
Bästa ölen bland bolagets nyheter 17 mars 2017
BETYG FEM MYNT
Dugges Wiper and True Twin Pines Double IPA (11499)
Dugges, Härryda / 8,8% / 35,90 kr för 330 ml
En collab med det engelska toppbryggeriet Wiper and True (eh, Vindrutetorkare och Sanning…?) från Bristol. En unik bryggning, som gett en mäktig, besk dubbel-IPA på 8,8 procent. Den som inte hugger en av de 4 000 flaskorna, får alltså ingen chans framöver. Twin Pines står för tvillingtallar och Dugges egen formulering ”Om ett öl kan vara en promenad i en barrskog skulle det vara detta” är en irriterande bra metafor.
Akevitt Porter (11641)
Haandbryggeriet, Norge / 7% / 39,90 kr fr 330 ml
Täta, fylliga kaffetoner med djup svärta. Inte undra på att bryggeriet marknadsför den här mörka brygden som lämplig på begravningar. Nåja, de lägger till jul, bröllop, dop samt alla andra typer av högtider också. Ölet är i perfekt balans och jag tänker att runt sju procent alkohol är optimalt för den här typen av öl. Jag köper gärna ett fempack och dricker på fyra bröllop och en …
Midtfyns Russian Imperial Stout (11625)
Midtfyns Bryghus, Danmark / 11% / 43,90 kr för 330 ml
Ruskigt tät, tuggig och segsöt brygd, som närmar sig opaka. Skulle närapå kunna hällas i skål och ätas med sked. Bryggeriet i Årslev, strax söder om Odense, bangar aldrig för den här typen av råolja. Men här skulle nog stadens store, H.C. Andersen, tveka att sätta en svavelsticka till. Elva procent alkohol doftar explosionsrisk och etylen slår igenom lite väl kraftigt i munnen, för att ölet ska vara rakt igenom njutbart. Men en häftig efterrättsupplevelse är det.
BETYG FYRA MYNT
2017 Ocean Extra Stout (11213)
Oceanbryggeriet, Göteborg / 7% / 34,90 kr för 330 ml
Tänk er julens svagdricka i kubik. Det blir … starkdricka, det. Trots alkoholen på 7 procent är ölet farligt klunkvänligt, med mera malt än humlebeska (typisk Oceanstil, med andra ord). Ingen direkt sötma, här är det torrt och gott. Som gjort för den gamla sega husmansrätten sjömansbiff. Den som har råd offrar en 33:a i koket. Ännu ungt och lite spretigt, jag skulle spara mina flaskor åtminstone till jul, eller kanske till och med ett par år.
A Moment of Clarity GBG Beer Week Session IPA 2017 (11637)
Beerbliotek, Göteborg / 4,7% / 26,90 kr för 330 ml
Näsan får en dusch av tropisk frukt, främst ananas och luras att tro att vi har med ett slags suröl att göra. I munnen sansar det sig och blir en läskande IPA, dock med fräsch fruktighet och medelstor beska. Lättdrucken törstsläckarburk, som vinner i längden (eftersmaken). Officiellt öl på Gbg Beer Week 2017. Smygpremiär där, dagen före säljstart på Systemet som är 17/3.
Zinnebir (11463)
Brasserie De La Senne, Belgien / 5,8% / 28 kr för 330 ml
Mycket aprikossyrligt utan att vara surt. Tvekar om huruvida det är ett suröl att avnjutas som ”drink” – eller en vanlig, välbalanserad ale som retas lite med de smaklökar som har svårt för syra. Utan den påtagliga humlebeskan skulle man kanske ta brygden för ett veteöl. Kan alltså ej beskrivas, måste smakas av. Gör gärna det i solskenet, till en påse chips med salt & vinäger.
New Belgium Lips of Faith Anne-François (11587)
New Belgium Brewing, USA / 9,5% / 48,90 kr för 355 ml
Örtmonster från Amerika. Ja, New Belgium ligger alltså i Fort Collins, Colorado (fast man har ett bryggeri i North Carolina också). Bryggt i partnerskap med Anne-Françoise Pypaert, som är världens första kvinnnliga bryggmästare på ett trappistbryggeri, nämligen Orval. Och DET ligger i Belgien. Nästan lika mycket alkohol som örter, men balanserat ändå. Ett smuttöl som inte kräver mat.
Sleepy Bulldog Summer Pale Ale (88173)
Gotlands Bryggeri, Visby / 5% / 20,80 kr för 330 ml
Har kvalat in i ordinarie sortimentet från beställningsdito på grund av stor efterfrågan och det var bulldoggen värd. APA med kraftig humlebeska för ljusa sommarkvällar med chorizo på grillen. (1/3)
BETYG TRE MYNT
Clown Shoes Archdruid (11591)
Ipswich Ale Brewery, Massachussetts / 9% / 99,90 kr för 650 ml
En mycket märklig amerikansk ale i belgisk stil. Skulle kunna vara kriek, skulle kunna vara frambozen. Finstämd syrlighet, genuin, vinös fruktighet och en tålmodigt lång eftersmak. Här hamnar vi någonstans mittemellan öl, sauvignon blanc-vin och en shot på sprit/läsk/lösgodis. Låter det otäckt? Prova själv – det är riktigt gott och framför allt läskande. Men kraftigt överprisat.
BETYG TVÅ MYNT
Bistro Lager (1268)
Spendrups / 4,2% / 13,90 kr för 330 ml
EKOLOGISK
Oförarglig lättviktare som slinker ner på två djupa klunkar efter vårens första gräsklippning. Inget för den som sätter maltkropp och beska I första rummet. (1/3)
Fürstenberg Premium Pilsener (1325)
Fürstlich Fürstenbergische Brauerei, Tyskland / 4,8%/ 14,90 kr för 330 ml
Tämligen tunn historia från Schwaben, närmare bestämt Donaueschingen, där den mäktiga floden rinner upp. Provades mot Norrlands Guld och hade svårt att hävda sig både i kropp och själ. (1/3)
Huvudbild: Bästa ölen på Systemet i slutet av mars.
Kolla gärna in recension från månadens första nyhetssläpp, "Ny öl på Systembolaget 3 mars - bästa köpen".
Författare: Thomaz Grehn