ÖLNYHETER. Mars är en av årets stora ölmånader på Systembolaget. Här en recension av månadens första lanseringar.
Nyheter lanseras såväl 1:a som 3:e och 17:e i små och stora upplagor. Här är en del intressanta öl att prova så här i början av månaden.
BETYG FEM MYNT
-
Imperial Biscotti Break (31540)
Evil Twin/Poppels, Partille / 11,5% / 49,90 kr för 330 ml
Som en hel grand dessert med dryck. Här finns en palett med chokladpraliner (några med syrliga körsbär), espresso och mandelbiskvi. Namnet är välfunnet, jag doppar nästan lika gärna en biscotto i det här ölet, som i ett glas vin santo.
Gästbryggt av den berömde danske bryggartvillingen Jeppe Jarnit-Bjergsö. Om ni inte fattar vad det innebär att få in honom i bryggeriet, kan vi väl säga att det vore som om Clapton knackade på och frågade om han fick lira några låtar till middan. (Lokal produkt, kan beställas till hela landet. Säljstart 1/3)
La Trappe Dubbel (1639)
Brouwerij De Koningshoeven, Holland / 7% / 29,20 kr för 330 ml
Blev förvånad över att den här klassikern är en nyhet, att den inte redan fanns i Systemets ordinarie sortiment. Det finns ett tiotal trappistkloster i världen, där munkar brygger (eller åtminstone övervakar processen), som borde värnas. Det här är ett av dem. En ”Dubbel” är mörk, till skillnad från en ”Tripel” – och termerna har med mängden malt att göra. Torkad frukt, såsom aprikos, rejäl maltig kropp och liten beska – går fint till hårdost. (1/3)
Solstice d'hiver (11582)
Brasserie Dieu du Ciel, Kanada / 10,2% / 46,30 kr för 431 ml
Denna största himmelska gudagåva från Kanada (ja, efter Gretzky och Cohen, då …) återkommer med jämna mellanrum, kanske en gång om året. Man kan tycka att ”Vintersolståndet” borde lanseras under en mörkare tid än nu, men det går ner en gråmulen så kallad vårdag också. Här finns allt du kan tänka dig i ett kraftigt barley wine, med torkad, söt, tropisk frukt och nötter i första rummet. 3 456 flaskor finns att slåss om. Kunde gärna fått vara 34 567. (3/3)
BETYG FYRA MYNT
Mohawk Anything Gose (1220)
Mohawk Brewing Co, Uppsala/ 3,8% / 25,10 kr för 330 ml
Mohikanen är tapper i sin flygande bryggargärning. Resultatet blir alltid snyggt. Här en ”Gose” (ursprunget är tyska Goslar), ljus, fräsch, lätt, med en touch av den rätta sältan. Ganska så speciellt, inget för Norrlands Guld-fantasten. Bryggt på Gamla Slottskällan i Uppsala. (1/3)
Mer om Gose:
Mariestads lanserade en Gose (i ett begränsat antal flaskor) för något år sedan, läs artikeln Saltöl, den stora smakresan.
Founders KBS (11636)
Founders Brewing Co, Michigan / 11,2% / 70,50 kr för 355 ml
När vi är uppe och nosar på 200 kronor litern för ett öl, måste det vara bra. Visst, om man räknar viskositet som kvalitet och älskar sirap, vilket är nästa steg här. Denna söta cocktail på kaffe, kakao, muskovado- och vaniljsocker är grym. Alkohol på 12 procent är svår att dölja, men det slår inte igenom alltför kraftigt, vilket kan bli ödesdigert om man inte njuter denna power stout i små klunkar. 24 000 flaskor än inköpta av Systemet. Priset gör att de bör räcka ett tag. (3/3)
Stigbergets Muddle IPA (11512)
Stigbergets bryggeri, Göteborg / 7% / 34,90 kr för 330 ml
Påtagligt fruktig citruston, ackompanjerad av annan tropisk frukt. Ett exempel på att den göteborgare som gillar amerikansk västkust-IPA, inte behöver lämna sin egen västkuststad för att få sin dessäng. Hen behöver inte ens gå över ån (eller älven) efter vat…öl, eftersom den trånga källare där Stigbergets bryggeri håller till ligger i Majorna. (3/3)
Schlenkerla Lent Fastenbier (11668)
Schenkerla Brauerei, Tyskland / 5,5% / 28,90 kr för 500 ml
Ett bokstavligt blindprov av det här skulle lura många att tro att det var ett glas Lagavulinwhisky som hölls under näsan. Den eleganta rökigheten är angenäm, lång i smaken och gör ölet perfekt till ”motsvarande” mat, såsom rökt rådjursstek, skinka eller korv. Den rättrogne dricker det här endast under fastan. Inget för det bayerska bryggeriets hårda kärna, för vilka endast bryggeriets ”Aecht Rauchbier” duger. Den flaskan öppnar man inte utan att först pilla batteriet ur brandvarnaren. (3/3)
BETYG TRE MYNT
Vega Reko Pale Ale (31515)
Vega Bryggeri, Göteborg / 4,8% / 19,20 kr för 330 ml
Flytande knäckebröd. Visst har man tryckt i ett helt paket av gamla präktiga Wasa Husman i flaskan och fått ett übermaltigt och matigt öl, måttligt med alkohol, men fylligt så det räcker till klassisk svensk husmanskost. Alldeles underbart till stekt fläsk med löksås. (Lokal produkt, kan beställas. 1/3)
Einbecker Ur-Bock Hell (1661)
Einbecker Brauhaus, Tyskland / 6,5% / 18,20 kr för 330 ml
Många bockar och bäckar små, kommer från brygghuset i Einbeck, men det här är alltså Urbocken. Lite mörkare, lite starkare är Maibocken. En oförarglig, något knäckebrödig lager som inte lämnar några tydliga spår efter sig. (1/3)
Camden Hells Lager (1302)
Camden Town Brewery, England / 4,6% / 16,90 kr för 330 ml
Engelsk lager i tysk stil för svensk marknad. Humlesorterna Perle och Hallentauer ger mera arom än beska och jag tänker ”så lika de är, London och Mariestad”. Passar utmärkt framför tv:n till chips och premier league. Men ännu hellre live. Många Arsenalfans som startat lördagen på Camden Market (gångavstånd till Emirates Stadium), har nog ett gott förhållande till den här pilsnern. (1/3)
Das Pils (1381)
Grönwohlder Hausbrauerei, Tyskland / 4,8% / 15,90 kr för 500 ml (burk)
Mycket bubblor i Das Pils, som är bryggt av Volkswagen Brauerei … nä, skoja’ bara, men medge att travestin på VW-reklamen är välfunnen.
En genuin urtysk nära gränsen till det gamla DDR. Påminner om stilen som statsbryggerierna gjorde på den gamla onda tiden. God, okomplicerad, torr tysk lager med mera rondör än beska. (1/3)
Tre klunkvänliga pilsner. Stora London och Lilla London flankerar en tysk i plåt.
BETYG TVÅ MYNT
Grain D’Orge Glutenfri (1500)
Brasserie Grain d’Orge, Frankrike / 5,5% / 20,90 kr för 330 ml (burk)
EKOLOGISKT
Något medicinal, metallisk ton. Lite för blaskig, ger inget tuggmotstånd för vare sig näsa, gomsegel eller svalg. Har trots allt en lite personlig stil, men jag tycker uppriktigt synd om celiakiker som älskar öl. Öl utan gluten är som fotbollsmål utan nät. Det rasslar liksom aldrig till.
Har kvalat in från beställningssortimentet, så nån därute måste gilla det. Såldes tidigare i 25-centilitersflaska. (1/3)
McGargles Granny Mary's Red Ale (1647)
Rye River Brewing Co, Irland / 4,4%/ 18,10 kr för 330 ml
Rye River (Rågfloden?) är nog i själva verket Irlands mest kända flod Liffey, som rinner genom Dublin. Har alltså inget med råvaran i ölet att göra. Malten är 100% korn och ge en ordinär, rostbrun, ganska torr ale. Den som köper ölet för den snygga etikettens skull (amerikansk stil, indikerar styrka och fyllighet) blir nog ganska besviken. (1/3)
Huvudbild: En kvintett som spänner över stort spektrum. Salt gose, rökig tysk, örtig trappist, ofiltrerad IPA och stout med mandel.
Författare: Thomaz Grehn