Laddar annons
6 Nov, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Vino Nobile

Det äldsta och minsta toppdistriktet för rödviner i Toscana är Vino Nobile di Montepulciano. Deras bättre viner görs på Prugnolo Gentile, en klon av Sangiovese. Bästa producent idag är Poliziano. Nu i november kom i det tillfälliga sortimentet deras ordinarie och betydande Vino Nobile, 2010 för 189 kronor. Delikat finessig och storslagen nyansrik sangiovese med fina mineraliska terroir toner. Kul nu och växer mycket med lagring. Poliziano har också en lite enklare variant på yngre stockar, Viti Nuove, i ordinarie sortiment för 149 kronor och en särskilt selekterad toppnobile, Asinone för 299 kronor tidvis i TS.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en billig ständig toppcabernet, en härlig chilensk snäll pinot, chardonnaychampagne med årgång och en delikat Barolo.

Billig ständig toppcabernet

Conca y Toro är Chiles allra största vinhus och har numera betydande vingårdar och produktion även i Argentina och USA. Deras allra mest prisvärda världsvinsserie är Casillero del Diablo, som numera finns en lång rad olika druvsorter och vintyper. För mycket rimliga pengar får man riktigt bra chilenska viner med lite struktur och innehåll. Allra bäst är fortfarande den första i serien Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon. Nu i utmärkt ny årgång 2012 för 75 kronor. Laddad i svartfruktig stil med stor framtid och bra struktur. Som vanligt riktigt lysande, denna gång aningen mer lättillgängligt än vanligt.

Generös pinot

Det görs numera en hel del bra pinot noir i rimligt prisläge i nya världen. I Amerika är de ofta aningen mer mjuka och generösa med en tuch av sötma. När de ändå har bra syror, balans och pinot nyanser är de härliga viner att dricka unga till lättare maträtter. Duette  Premium Pinot Noir, 2012 för 99 kronor är en sådan hyggligt fokuserad chilenare med längd och rätt bra slut. Klarar även den helstekta gåsen.

Mineralisk silvaner

I Franken gör man riktigt stora mineraliska och läckra viner på druvan silvaner. Juliusspital är min favortitproducent där. De stora silvanervinerna kostar rätt mycket, men på bolaget finns en riktigt rimligt prissatt utmärkt Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken, 2012 för 119 kronor. Läcker, lång, finstämd, mycket mineralisk och ändå ganska bred smak med längd.

Chardonnaychamapgne

2007 är inget riktigt toppår i Champagne. Men den härligt prissatta Palmer Blanc de Blancs, 2007 för 294 kronor är även detta år riktigt lysande. Har den speciella lätta krutigheten som man hittar i bra chardonnayviner, även tidvis i Bourgogne. Klassiska champagnetypiska rostade hasselnötter och annat fint i doft och smak. Stort generöst och härligt med stor framtid.

Delikat Barolo

Veckans nya röda lyxvin (stora röda viner över 300 kronor) på Röttorps Bästa är den något mogna, utvecklade och välbalanserade Barolo Paolo Scavino, 2008 för 359 kronor. En måttligt hård och uttalat delikat Barolo.

Kalkofen riesling

Von Winning är ett nytt vinnamn i Pfalz i Tyskland, som redan från början har en stor uppsättning av toppvingårdar och stora delvis redan realiserade ambitioner. Deras Deidesheimer Kalkofen Riesling Trocken, 2012 för 329 kronor är ett mycket ungt och läckert rieslingvin med stor mineralitet från sin kalkrika jord. Detta innehållsrika och delikata vin utöver det vanliga är veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa.

Tufft billigt lagringsvin

Det finns många viner även i måttligt prisläge som utvecklas väl och blir stora viner med lagring. Ett sådant är Duorum, 2011 för 99 kronor från portvindalen Douro i norra Portugal. Bra rikt och lite stramt med längd och innehåll, lite tufft nu med stor lagringspotential. Ligger numera i BS även om varunumret ger sken av något annat. Det finns just nu i två butiker, numera kan även BS viner finnas på butik.