Laddar annons
30 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med distingerad röd toscan

Veckans röda allroundvin kring hundringen på Röttorps Bästa är Mazzeifamiljens vin från Maremma i södra Toscana,  Serrata Belguardo, 2011 för 99 kronor. Har nu i flera årgångar varit ett ganska distingerat och samtidigt både lättsamt och generöst vin till fyndigt pris.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en distingerad röd toscan för hundringen, en avancerad nya zeeländsk pinot noir till Mårten Gås, en passionerad röd premiumbox och fin vit allroundbourgogne till den fina middagen.

Pinot till Mårten Gås

Det utmärkta spanska röda Navarravin som jag rekommenderade bland förra veckans nya viner har nu tillfälligt tagit slut hos importören. Det gör det möjligt att istället rekommenderas Voss Estate Reserve Pinot Noir, 2011 för 139 kronor. Rik och trevlig pinot med spänst och syra och lite body och bra eftersmak. Växer med lagring och har fin klassisk nya zeeländsk syra. En osedvanligt billig, bra pinot noir från Martinborough, mitt favoritdistrikt för Pinot från Nya Zeeland. Ett lysande gåsvin, när vi nu närmar oss Mårten Gås.

Fin vit Bourgogne

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, 2011 för 189 kronor är en elegant, frisk, läcker och lite fet Bourgogne i mineralisk chablisstil, ungt lovande och utmärkt för lite finare rätter redan nu och samtidigt ett vin som utvecklas mycket med fortsatt lagring många år.  Bra vin i alla sammanhang när man tycker en vit bourgogne skulle förhöja måltiden, även för riktigt smakrika rätter.

Den eviga ungdomens sötma

Moulin Touchais är den eviga ungdomens vin som genom sin fina syra förblir fräsch och alltmer givande ju längre man sparar den. Jag har provat något rätt många flaskor som varit över 100 år gamla och alla utom en har haft spänsten i behåll. Den fina syra ger inte bara evigt liv åt vinet utan gör det också ovanligt bra till efterrätter med citrussyra som annars många viner tappar fattningen inför. Nu finns årgång 1998 för 199 kronor. Rik läcker mogen och frisk med längd och stor läcker finstämt komplext långt slut med bra syra. Just denna årgång kanske ändå inte lämpar sig för att lagra mer än 10-20 år.

Mousserande med klassisk bakgrund

Rotari Brut Riserva, 2009 är en ny årgång av detta ständigt utmärkta mousserande vin från Trentino för 99 kronor. Görs på samma druvsorter och med samma metod som champagne. Denna fyraåring har också legat länge på jästfällningen i flaskan efter ”bubbeljäsningen”. Fruktigt med lite mineralton, bra komplexitet och syra hela vägen och bra både som sällskapsskål och för måttligt smakrika maträtter.

Passionerad premiumbox

Ny röd premiumbox denna vecka på Röttorps Bästa är Tommasi Graticcio Appassionato, 2011 för 279 kronor per 3 liter. Trevlig doft med vissa körsbärstoner i komplex rik och bra stil som klingar igenom utan brända klumpiga toner, men med viss mustighet. Vinet var den första riktigt bra ”appassimenton” från Veronatrakten i Sverige. Namnet syftar på den italienska termen för att man torkar druvorna innan man gör vin på dem. Nu har Consortiet bestämt att det inte längre skall vara tillåtet att använda det ordet på viner från området. Tommasi har därför döpt om detta härliga vin till språkligt närliggande ”Appassionato” vilket (bl.a. som musikterm) betyder ”passionerad”. Kanske väl så kul som torkat.

Marlborough SB på BSbox

Några läsare har hört av sig om att de inte vill att jag rekommenderar boxar som ligger i BS. När de är lite sent ute för att få råd om en finare box har det inte tid att beställa. Nu finns det några riktigt bra boxar i BS som förtjänar att tas upp på Röttorps Bästa i boxavdelningen och då gör jag det för alla de som är ute i god tid. Den vita sauvignon blanc boxen Matua Valley Sauvignon Blanc, 2012 för 229 kronor per 3liter är en rik typisk Marlborough från Nya Zeeland till osedvanligt bra pris och den där nästan lite överdrivna SBtonen med tuch av krusbär och friska örtiga och nässliga toner. Fynd i BS för alla som gillar den stilen, finns numera i fyra butiker och kan beställas till alla.

Stor Rhône för källaren

Ny rekommendation på Röttorps Bästa för att lagra i den egna källaren denna vecka är den unga täta rödvinet Domaine de Mourchon Syrah, 2010 för 199 kronor. Komplex Rhône med hela kvintisensen av Rhônekaraktär, nästan lite Chateauneuf-du-Papesstil. Ännu mycket stramt, men balanserat och ytterst lovande för långlagring, i BS vilket inte är minsta problem för viner som man skall lagra.