Laddar annons
Nyheter, ädla destillat på Systembolaget
21 Aug, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nyheter, ädla destillat på Systembolaget

NYHETER SPRIT. Nyheter bland spriten, de ädla destillaten på Systembolaget 17 augusti är en grappa, rom, bourbon och whisky. Alla av hög kvalitet.

Nya spritsorter på Systembolaget 17 augusti 2018

1. Marolo Doppio Fusto Grappa Barolo (40297)

Distilleria St Teresa dei Fratelli Marolo, Italien, 435 kr för 500 ml.
Alkoholhalt: 42%
Örter och nypon. Smak av fat och en knivsudd kola, med en lätt spritig, örtig stringens. Lite väl mycket av råsprit-ton för min smak men notera,  jag är ingen ”vän” av grappa. Minns att destillatet står för en rå, örtig stil som inte räknas till den mest inbjudande bland spritsorterna, men är en väl så uppskattad och omtyckt digestif bland kännare.
Betyg: 3

Distilleria St Teresa dei Fratelli Marolo som har sitt säte i Barolo grundades 1977 av "natur-apotekaren" Paolo Marolo. Från start har han lagrat (var en av de första att lagra destillatet) sin grappa acacia-fat och över åren har nya stilar och typer utvecklats. Bland annat vingårdsbetecknad grappa. Familjen Marolo har under många år drivit en process för att få till en ursprungsbeteckning, IGP Grappa di Barolo som så småningom godkändes 2016.

Huset tillverkar en mängd olika grappor med helt betagande fina etiketter. i serien "Doppio Fusto" lagras destillat på två olika fat, dubbellagrad kan man väl säga, på ekfat och sedan på kastanjefat. Denna grappa är destillerad av sangiovese.

Distilleria St Teresa dei Fratelli Marolo har gott renommé och huset står för kvalitet.

Läs mer
Cruz Liljegren har skrivit "vad är grappa".
Elke Jung, "vad är grappa och hur dricker man grappa".

2. Plantation Singel Vintage 2009 (40329)

Cognac Ferrand, Fiji, 549 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 44,8%
Gul, gyllene-bärnsten. Läcker, sockerkantad doft. Smakar av dammsugare (mandelmassa), nötter, gul frukt och örter. Uttalat söt smak, lätt att tycka om. Trevlig, lätt-att-tycka-om-söt-rom!
Betyg: 3+

För ett halvår sedan ungefär lanserades en rom från Fiji med 16 års lagring. Denna gång är beteckningen "årgång", specifikt 2009. Rommen är en blandning av destillat från, pot still, som är kopparpanna, och från kolumn (industriell tillverkning). Spriten lagrades i 7 år på Fiji vilket betyder i tropiskt klimat, varpå slutlagringen av rommen (2 år) gjordes i franska, s k Ferrande-fat, i Frankrike.

3. Wild Turkey Rare Breed (40404)

Gruppo Campari Glen Grant Limites, USA, 599 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 58,4%
Bärnsten. Finstämd doft av fat, kola och söta russin. Uttalat söt smak. Stiltypisk Bourbon med mjuk framtoning.
Betyg: 3

Detta är en s k Straight Bourbon, det vill säga enligt amerikansk lagstiftning, ett destillat av mältat eller omältat spannmåls-mjöl, som inte destilleras starkare än 80% vol. alkohol och lagras minst två år på fat med en ingående alkoholstyrka som inte överstiger 62,5% vol. alkohol.

En bourbon upplevs ofta som det sötare alternativet, doft-smak av kola förekommer ofta, i jämförelse till en whisky.

4. Singleton of Dufftown 18 years (11838)

Diageo Plc, Speyside Storbritannien, 699 kr för 700 ml.
Alkoholhalt: 40%
Bärnsten. Rökig maltdoft. Smaken är nyanserad av kol, vanilj och fat och läckert balanserad. Lång, nyanserad eftersmak, mjuk.
Betyg: 4

Diageo Plc är ett multinationellt företag som satsat stort på Singleton of Duffton. Husets stil beskrivs ofta som "den mjuka" när i jämförelse till andra Speyside destillerier. På olika forum för whiskyvänner diskuteras en nyare touch som kommer av en kryddig smak. 18-åringen ovan är lättdrucken utan att vara mesig eller stil-lös. Skotska whiskyvänner känner igen sig och jag tror inte att ni som är traditionalister (gillar den råa stilen mer än mjukfluff-vanilj-modern) blir besvikna.