Laddar annons
Angostura – det enda återstående destilleriet på Trinidad
16 Nov, 2024

Angostura – det enda återstående destilleriet på Trinidad

Angostura är Bitters. Bitters är Angostura. Det är få varumärken i världen som är lika associerade med en enskild produkt som Angostura är med bitters. Men det många inte känner till är att Angostura även producerar rom av högsta världsklass, och de gör det som det enda återstående romdestilleriet på Trinidad. 

  • 1787 Angostura  15 Years

    1787 Angostura 15 Years

    700 ml
    40%
    En intensiv doft av torkad gul frukt där vi får såväl gula plommon som gula äpplen och en tydlig antydan till torkad örtighet. I smaken kommer de här gröna torkade örterna fram ännu tydligare och ger rommen en härligt rund och fräsch smak. Här finns även en lätt ton av kolakaramell, mjuka fat och en lätt sötma i slutet. En komplex och djup rom som bjuder på båda intensiva småsöta torkade toner som fräscha gröna toner.
    799 kr

Året är 1824 när den tyska kirurgen och Johann Siegert väljer att lämna Tyskland för att åka till Venezuela och ansluta som kirurg i Simón Bolívars armé. I staden Angostura, som idag heter Ciudad Bolivar, där han hade sin bas upptäckte han snabbt hur flera av soldaterna hade enorma problem med magsmärtor, och han uppfann en medicin som han döpte till Amargo Aromatico. Den medicinen är i dag mest känd under namnet Angostura Bitters och det hemliga receptet är fortfarande exakt detsamma som det var för 200 år sedan. 

Rom är den enda kända ingrediensen i Angostura Bitters

Redan i mitten av 1870-talet valde familjen Siegert att flytta till Trinidad, bara någon mil från Venezuelas kust, för att sätta upp sin bas för bitters i huvudstaden Port of Spain. Det var även här som Dr. Johann Siegerts tre söner fick rejäl fart på affärerna och på allvar satte familjens bitters på världsmarknaden. Det var även på Trinidad som bröderna för 75 år sedan valde att ge sig in i rombranschen genom att anlägga ett eget destilleri på ön. På 1800-talet hade det funnits över 50 destillerier på ön. Verkligheten är dock en helt annan i dag, då Angostura i dag är det enda destilleriet på Trinidad. 

Angostura
Angostura är i dag det enda återstående destilleriet på Trinidad.

– Självklart förknippas vi för det mesta med Bitters, men det är något vi är stolta över. För vet du vilken som är den enda kända ingrediensen i vår bitters i dag? Det är faktiskt rom. Alla andra ingredienser är hemliga. 

Raymond Edwards är Chief Brand Educator för Angostura och i samband med ett besök i ett kyligt Stockholm så berättar han om Angosturas imponerande historia. För just bitters är en så pass viktig del av hela Angosturas historia, och det är även bitters som banade väg för att Angostura började producera rom. 

– Oavsett om det är cocktails eller matlagning så är Angostura bitters än i dag en extremt viktig ingrediens för många. Man tillsätter en skvätt i en sås och så lyfter hela såsen, det är så pass enkelt, fortsätter Raymond Edwards. 

Romfat

Men för honom så finns det nu framförallt en extra stor stolthet över hur långt Angostura kommit när det kommer till produktionen av rom

"Försöker återskapa en specifik stil"

– Vi är i dag det enda kvarstående destilleriet på Trinidad. För oss är ursprung extremt viktigt och vi är stolta över att förmedla vad Trinidad kan skapa när det kommer till rom. Men samtidigt ser vi oss inte enbart som en representant för Trinidad, utan vi vill se till att fler får upp ögonen för rom generellt sett. 

I dag är Angostura en av de ledande producenterna av premium-rom i världen. I samband med Raymond Edwards Sverigebesök har man valt att öppna en av de 195 återstående flaskorna av Angostura Zenith. Totalt finns det två flaskor i Sverige av den superexklusiva rommen som säljs för drygt 3 000 dollar på marknaden. 

Angostura Zentih
Angostura Zenith som det enbart finns 195 flaskor kvar av.

– När vi säger att det bara finns 195 flaskor så menar vi det. Och med all vår rom så försöker vi återskapa en specifik stil eller en känsla. 

När det kommer till Angostura Zenith så är det en Caroni Blend, vilket syftar till att innehållet kommer från den ansedda romproducenten Caroni som Angostura köpte upp år 2003. Caroni har i dag lite av en mytomspunnen status inom industrin, och rom från Caroni är hett eftertraktad på marknaden. Flera andra produkter i Angosturas portfölj är hyllningar till andra producenter som tidigare varit verksamma på ön. Bland annat deras Angostura 1919 som går att beställa på Systembolaget, det är en hyllning till producenten Fernandes som de förvärvade på 1970-talet. I samband med förvärvet hittade de en hel del tunnor rom från just 1919, och det är den rommen de nu försökt återskapa med sin Angostura 1919. 

– Det är självklart vår romportfölj vi vill lyfta ännu mer nu. Vi är rejält stolta över den och vår historia, och nu vill vi såklart visa upp den i ännu större utsträckning. Det är verkligen en ärlig bild av vad rom från Trinidad ska smaka och vilken karaktär den ska ha, avslutar Raymond Edwards.  

Bitters
Angostura Bitters packas.