Laddar annons
20 Feb, 2015

Vinköplistan # 8 | Vit frisk eller kraftfull och röda med variation

Veckans goda vinförslag bjuder ett friskt, fräscht vitt vin i kontrast till ett annat friskt vitt men som också har smak av fat varför serveringstillfällena skiljer sig åt. De röda vinerna går i härlig vinterstil, menar att de passar utmärkt till grytor, till vilträtter och för alla sportlovsfirare som ska äta köttfondue.

Helgens ostval till det första vinet är en färsk eller örtig getost, till vita vinet med fatsmak en mogen hårdost av komjölk. Till de röda franska vinerna väljer jag en krämig hårdost som som Appenzeller (namnet betyder 'munkens cell') medan det italienska festvinet kräver en lagrad Pecorino eller Parmesan.

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här listar vi vinerna som finns i butik och som är bland de bästa köpen, just nu. Vinvalen är ur annonsörers portföljer.

 

Veckans #vinköplista vecka 8 – 2015

Vitt vin
upp till 90 kr

Zonnebloem Sauvignon Blanc 2014 (2020), Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 77 kr
Tydligt örtig, frisk och fräsch doft. Smaken är torr, medelfyllig, frisk av grön frukt med inslag av örter och en lätt touch av mineralkrisp. Fin längd.
Betyg: 3+

upp till 170 kr

Chateau Ste Michelle Chardonnay 2013 (6447), Ste Michelle, Columbia Valley USA, 101 kr
Lufta detta vin då doften innehåller en del svavel (för den som reagerar känsligt). Smaken är torr och fyllig och fruktig av mogna äpplen, päron, och örter. lätt mineralton och smak av fat. Eftersmaken är nyanserad och lång!
Behandla vinet väl, lufta innan servering och utväxlingen är så mycket större. Servera till ljusa kötträtter, vällagrade ostar eller lagade fiskrätter med svamp, nötter, rotsaker och i recept som föreslår grillat, panerat eller stekning.
Betyg: 4

Rött vin
upp till 90 kr

Terre de Mistral 2013 (2167), Les Vignerons d'Estezargues, Côtes du Rhône Frankrike, 81 kr
Kooperativvin från Rhônedalen med typicitet intakt. Smaken är medelfyllig, innehåller röd samt blå frukt, björnbär, inslag av örtkryddor och mineral. Tanninstrukturen är skönt stram, vinet behöver mat. Servera till högrev, grilla gärna, till lamm i många former och gärna med smak av vitlök!
Betyg: 4

Betyg: 3+

upp till 170 kr

Château Haut-Canteloup 2012 (3994), Premières Côtes de Blaye Franrkike, 102 kr
Doften innehåller vinbär och tobak. Smaken är medel/fyllig balanserad av mörk frukt, plommon med inslag av mogna vinbär, smak av tobak och örter samt fat och cederträ. Eftersmaken är bra. Vinet är verkligen ett bra köp i budget-Bordeaux-stil utan att hoppa upp till de höga priserna och kombinationen till fina middagen är klockren; här vill jag äta renkött med gräddstuvade kantareller.
Betyg:4

Bästa röda boxvinet, just nu

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2014 (2389), Org de Rac, Western Cape Sydafrika, 227 kr för 3 L box.
Örtig björnbärsdoft. Smaken är medlefyllig, fruktig av mogna körsbär, moreller och mörka bär. Inslag av kryddörter, fin syra och bra längd.
Juste vardagsvin i box, därtill EKO-certifierad.
Betyg: 4-

 

Bästa röda lyxvinet
Brunello di Montalcino Poggio Nero 2008 (75421), Mare Magnum, Brunello di Montalcino Italien, 171 kr. Detta vin håller precis på att flytta över från beställning till ordinarie sortiment.
Smaken är fyllig och nyanserad, körsbärskärnig och frisk, fruktig av körsbär och plommon, inslag av örter och med balanserad tanniner. Bra eftersmak.
Servera till fina middagen, gärna viltkött som rådjur.
Betyg: 4+