Laddar annons
15 Jun, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Penfolds Riesling Bin 51 med asiatisk räksallad | Måndagsmatchen

Penfolds Riesling Bin 51 är ett vitt vin som älskare av riesling måste testa. Prova till en asiatisk räksallad med fina smaker av mango och koriander.

Maten
Vinet passar utmärkt till fisk eller kycklingrätter med sparris, mix av gröna örter och gärna citrontimjan, citrusfrukter eller till rätter ur det milda till mediumstarka asiatiska köket.

Asiatisk sallad med räkor, mango och koriander

4 portioner
Räcker till fyra förrätter eller två större portioner som en lätt lunch. Lägg då till lite isbergssallad exempelvis.

300 g skalade räkor
2 mango, i bitar eller 150 g fryst
2 avokado, i bitar
0,5 rödlök, finhackad
0,5 röd chilifrukt utan kärnor, finhackad
0,5 kruka koriander, finhackad
1 lime, saften
2 msk oliv- eller rapsolja
salt

Gör så här:
Blanda limesaften med olja och salt. Rör ihop resten, försiktigt. Häll över dressingen och låt stå några minuter innan servering så att smakerna sätter sig. Om du vill kan du strö lite pinjenötter över.

Vinförslag till maten

Penfolds Riesling Bin 51 2014 (70382) BS, Penfolds, Eden Valley Australien, 195 kr
Det här ett trevligt sommarvin med klass. Ursprunget är Eden Valley som är ett svalt område i Australien till skillnad från Barossa Valley. Eden Valley ligger högre och är det bästa distriktet för rieslingviner. Det kan förändras framöver med tanke på den snabba utvecklingen i Tasmanien. Stockarna är ännu unga där men Tasmanien är verkligen ett distrikt på stark frammarsch.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Torr, medelfyllig och frisk. Frukten är gröngul, lätt exotisk och med smak av vattenmelon, mogna äpplen, mogen lime, citron med inslag av persika. Vinet är generöst, har klockren struktur med längd och finess som bara kan beskrivas som ”avskalat fokuserad” (och inte i betydelse tunt). Trevlig längd.

Jag upplever denna årgång som mer generös, gulfruktig i smaken med exotiska undertoner, än de jag provat tidigare som 2007, 2011 och 2013. Innan servering vill jag be er lufta vinet, häll över i karaff och sedan tillbaka i sin flaska, för att smak och doft ska hamna helt rätt.
Betyg: 4