Champagne Didier Michel med filodegsbakad chèvre | Måndagsmatchen
Champagnen Didier Michel från 2010 är gjord på bara chardonnay. Servera till en läcker sallad med filodegsbakad chèvre, honung och timjan.
Maten
En salt ost är toppen till en frisk champagne och vi väljer chèvre inbakad i filodeg.
RECEPT | Filodegsbakad chèvre med honung och timjan
4 portioner
1 paket filodeg
300 g chèvre
2 msk flytande honung
grönsallad
små plommontomater
0,5 kruka färsk timjan, finhackad
100 g smält smör
valnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär osten i fyra skivor. Ta ett blad filodeg, pensla med smör och lägg på ett till. Svep in osten som du lagt lite honung och timjan på. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Pensla med smör. Baka i ugn i cirka 15 minuter tills färgen är gyllene.
Lägg sallad, tomater och några valnötter på fyra fat. Toppa med ostpaketet. Dekorera med mer timjan eller annan örtkrydda om du vill. Variera med att låta färska fikon bakas i ugnen samtidigt och servera med salladen.
Vinförslag till maten
Champagne Didier Michel 2010 (7907), Champagne, Frankrike, 331 kr
En champagne gjord på enbart chardonnay, det vill säga en blanc de blancs.
Familjen Michel sålde från början alla sina druvor till andra producenter men har under 1900-talet allt mer övergått till att själv producera champagne. De odlar enbart chardonnay, 70 procent av vingårdarna finns i premier cru lägen och 30 procent är grand cru i Chouilly och Cramant. Produktionen är cirka 60 000 flaskor av premier cru champagne och 12 000 av grand cru.
2010 var ett medelbra år, ganska svårt vädermässigt. Chardonnay klarade sig bäst.
Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:
Torr, medelfyllig smak av äpplen och citrus, inslag av nötter och mineral. En stram champagne, kan drickas nu och går utmärkt att lagra.
Betyg: 4
Här hittar du fler tilltugg till champagne