Laddar annons
22 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till grillad fläskfilé

Rött vin och grillad fläskfilé är ett säkert tips. Välj ett smakrikt men inte alltför kraftigt vin.

Fläskfiléköttet i sig är inte så smakrikt så det beror som vanligt på hur du kryddar den och vad du väljer för tillbehör.

Topp 10 vin till fläskfile, publicerad januari 2017

Rött vin till grillad fläskfilé

Budget

Ripanço Private Selection 2013 (79924), Alentejo, Portugal, 75 kr
Bärig smak av mörka bär med toner av örter och fat. Passar till kötträtter med lite smak så välj den när fläskfilén har smakrika tillbehör, exempelvis när den är rullad i bacon och grillad (se recept nedan).

Mellan

Monti Garbi Ripasso 2012 (5328), Valpolicella, Italien, 111 kr
Smak av torkad frukt och lite kryddigt med inslag av fat. Tilltalande och lättdrucket utan att vara allt för inställsamt. Passar bra till alla sorters kötträtter.

Fest

Faustino I 2001 (2678), Rioja, Spanien, 159 kr
Lagrat och klart från Rioja. Väldigt mycket vin för pengarna får man i denna lagrade rioja. Mogen, kryddig smak med inslag av läder och choklad. Gammal trotjänare som förtjänar att återupptäckas.

Grillad fläskfilé lindad i bacon med squashsallad – 4 portioner

Cirka 700 g fläskfilé
1 paket bacon
färskost med löksmak
salt och svartpeppar

Gör så här:
Putsa filén och skär ett långt snitt mitt i filén. Skär djupt och långt ut mot ändarna, men inte ända ut. Pytsa i så mycket färskost som du får plats med. Stäng igen och linda baconet runt om.

Grilla några minuter på varje sida så att baconet blir brynt. Lägg in i ugnsfolie och efterstek vid sidan om den hetaste värmen. Ta upp och låt vila en stund innan du skär filén i skivor.


Enkel sallad på squash

Den godaste och enklaste salladen och tillbehöret gör du med rå squash. Hyvla squashen tunt, gärna med en mandolin, men det kan fungera med en osthyvel också.

Lägg skivorna i en skål med lite flingsalt och olivolja. Rör runt. Låt stå någon timme och rör då och då. Squashen blir mjukare och mjukare. Smaken är mild och fin. Rekommenderas!

Grilla i alla väder – här finns Jonas allra bästa grilltips.

Här är ett annat recept med fläskfilé
Länk till dubbelmarinerad fläskfilé