Laddar annons
Pors | utseende, smak och krydda i brännvin eller öl
22 Jun, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pors | utseende, smak och krydda i brännvin eller öl

PORS. En av de äldsta kryddorna i Skandinavien är pors (myrica gale) som växer fritt i kustområden, i kärr och på mossar. Bryggare och destillatörer har under senare år tagit pors till sitt hjärta och just nu har porsen fått en "come-back".

Pors som krydda. Smaksätt ditt eget brännvin till Midsommar, med pors eller andra kryddor. Tänk på att inte låta kryddorna macerera (laka ur) för länge och välj gärna Brännvin Special som bas-brännvin för dess låga alkoholhalt, 30 procent. Det ger en fin smak i kombination med alkohol. Att låta kryddor dra i brännvin max ett dygn är en bra tumregel att utgå från.

Visste du att det svenska brännvinet: Porsbrännvin var Rolling Stons Keith Richards favorit

Hur doftar pors

Lätt parfymerat, tydligt kryddig och mycket frisk i naturligt miljö där busken ger ifrån sig karakteristisk frisk, örtgrön doft med inslag av citrus och kryddor samtidigt som doften är tydligt parfymerad, med en nästan rosenliknande doft a la en sammetsbeklädd boudoir. Spännande som bara den!

Var växer pors

Pors växer i kärr, mossar och nära vatten. Den trivs i våt, fuktig mark och är vanligt förekommande längs med Östersjökusten. Växer inte i norra Sverige. I regel, runt skymning eller tidiga morgon, kan man känna doften från pors på långt håll.

Stockholmare kan hitta pors inom en radie av timmes bilfärd från stan.

Hur ser pors ut

Som en buske. Kan bli 1 meter hög och ser elegant ut, nästan skir, med sina mörkgröna lätt silvriga och smala små mandelformade blad. Veden är mörk.

Plocka pors

Är du inte i ett naturksyddsområde eller på privat mark lär du kunna plocka pors. Var som alltid aktsam om naturen och använd en kniv. Plocka kvistar där det gör minst skada.

Pors som krydda i brännvin

Stoppa en kvist pors i ditt okryddade brännvin. Låt stå till nästa dag. Sila av och häll tillbaka på flaska.

Pors snaps

Saltö (80), 140 kr för 350 ml
Göta Kanal Brännvin Kaptenens Blend, Motala kommun (87427), 175 kr för 500 ml
Hälsinge Snaps Järvsö Ljusdals kommun(87635), 221 kr för 350 ml. Finns även i 700 ml.
Saturnus Skärgårdssnapsar är ett 10-pack småflaskor, varav en har smak av pors (268), 229 kr 500 ml
Yggdrasil Porsbrännvin Lindesbergs kommun (86700), 249 kr för 500 ml
Valkyria Kurbits är från Gagnefs kommun (31699), 269 kr för 500 ml

Flera av brännvinen ovan är lokala. De finns bara i det egna närområdet men går att beställa.

Pors öl

Joars Dricka (89262), Sverige, 33:40 för 330 ml
Dundulis Sutvaras (11720), Litauen, 36:10 för 500 ml
Joars Gästabud (30211), Sverige, 36:90 för 500 ml
Närke Kulturbryggeri Pors & Tvärs (31669), Sverige, 42:90 för 500 ml
Rommehed Borlänge kommun (30011), 202 kr för 500 ml

Glöm inte kolla utbudet bland dina lokala bryggerier, de små är ofta snabba med att fånga upp trender!

Pors eller skvattram

Det är lätt att ta miste på pors och skvattram. Gör inte det. Skvattram är giftig. Läs på, Googla om du är osäker och titta på bilder eller fråga någon kunnig. Doften som pors avger är tydligt (för mig). Att notera hur bladen ser ut samt buskens mörka, brunröda ved är andra kännetecken.

bilder: copy vinbanken