EKO. Weingut Stefan Sander har adress i Rheinhessen. Vingården drivs ekologiskt i andra generationen varför få andra vinproducenter egentligen kan mäta sig med den erfarenhet Stefan besitter.
Med respekt till jorden är det såklart oslagbart att det under lång tid och många år bedrivits ekologiskt jordbruk. Glada maskar och rikt mikroliv under ytan är inte en fråga utan ett faktum!
Vinköplistan #25
Vitt vin - 100 kr
1. Fleur du Cap Chardonnay 2016 (2015)
Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 100 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, gul- och mogen grön frukt av äpplen, inslag av persika och apelsin, touch av nötter, rostade noter, kaffe samt en liten rökpuff. Bra längd.
+
Passar till
Lagade fiskrätter, gärna med sommarkantareller, kyckling som sallad eller som lagad rätt och till fläskkött. Kassler som enklaste sommarmaten.
Vitt vin - 200 kr
2. Sander Riesling trocken 2016 (5368), EKO
Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr
Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig och elegant rieslingvin med frisk äppelfruktig smak, inslag av mineral, örter och balanserad citrus. Bra längd, toppköp!
Stefan Sander är EKO-certifierad men driver även verksamheten, till del, biodynamiskt. Läs mer!
+
Passar till
Lätta fiskrätter och gärna till skaldjur, naturell eller med en örtig majjo.
Rött vin - 100 kr
3. Cameleon Selection Malbec 2016 (6581)
Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 89 kr
Smak: Medelfyllig. Fruktig av röda, mogna plommon, körsbär, tydligt örtig, touch av mynta och tobak. Bra längd. Supertrevlig, friskt fruktigt vinköp!
Omdöme: Ett vin som rekommenderas till grillat kött, nöt främst, men som vi tycker fungerar precis lika bra till gris eftersom fruktsyra ger en lätthet i smaken som matchar fläskkött. Toppval när du serverar ”grillat”.
Läs gärna artikeln från provningen tillsammans med ägaren till Bousquet, Labid Alameri
+
Passar till
Trevligt användbart hus-röd-vin. Grillat är utmärkt!
Rött vin - 200 kr
4. Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850)
Kir-Yianni Estate, Makedonien Grekland, 114 kr
Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah
Smak: Medel/fyllig, fruktig smak av körsbär med inslag av bär, kryddor och fat. Tanninerna är strama, frukten backar upp dem och eftersmaken tydlig, lång. Vinet gör sig utmärkt till mat och gärna en kötträtt. Budgetvin bland lagringstipsen och ett vin väl värt att spara för stor utväxling. Personligt vin, med stramhet och skönt, eget uttryck.
+
Passar till
Vinet passar alla årstiders mat och just nu, alldeles extra bra till souvlaki.
Fler vintips: Tidigare vinköplistor
Vinköplistan
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!