Skörd av korkek i Alentejo med Adega Cooperativa de Redondo
SKÖRD AV KORKEK. Adega Cooperativa de Redondo i Alentejo, Portugal grundades av 14 vinodlare 1956. Idag är de regionens största producent med över 200 medlemmar som alla arbetar för en sak, kvalitet i minsta detalj. Kvalitetstänket gäller även för vilken kork som används vid buteljeringen och korken skördar och tillverkar de själva.
Adega Cooperativa de Redondo
Vinkooperativet Adega Cooperativa de Redondo i Alentejo (Portugals tredje största region belägen syd-öst om Lissabon)sålde fram till slutet av förra året det synnerligen goda rödvinet Maré Viva Red (2432) på Systembolaget. Kooperativets produktion spänner över röda, vita till mousserande viner och det skulle inte förvåna mig om jag i skrivande stund inte känner till att de tillverkar rosévin – jag menar, varför inte. Just nu (juni 2017) finns inget vin på bolaget från det naggande goda och mycket skickliga portugisiska kooperativet. Tyvärr.
Se intervjun med Joaquim Fiel do Carmo, ordförande i kooperativ Redondo vilka även skördar egen kork-ek.
Kork från Adega Cooperativa de Redondo
Förutom vin producerar Adega Cooperativa de Redondo högkvalitativ kork av ekträd, där många av träden är över 100 år gamla. Se filmen om hur skörd av korkek går till när den utförs manuellt. Av barken gör man sedan vinkorkar, bland annat.
https://vinbanken.se/2017/05/07/10-saker-du-inte-visste-om-kork/
På gång i region Alentejo
Alentejo är Portugals tredje största region, till ytan, men här lever bara 5 procent av landets befolkning. Utmärkande är de ofta förekommande stora landegendomar som ägs av välsituerade affärsmän genom arv, i generationer eller via köp som långsiktiga investeringar.
Dessa dagens (nya) landägare väljer att anställa förmän som sköter jordbruk, allt oftare även vinegendomar, medan de själva bor i Lissabon eller på helt andra platser i världen. Den positiva insatsen är affärspersonernas obegränsade ekonomi vilket leder till spännande satsningar och en hel del nytänk, det märks även bland vinerna.
Ett kooperativ, som Adega Cooperativa de Redondo kan därför med all rätt sägas bidra till en ”levande landsbygd” där även de små, familjeföretagarna har en chans att verka. Det svenska vinkonsumenter kanske inte heller alltid får veta är att kooperativet levererar druvor, ibland även vin, till välkända vinhus med stor försäljning i Sverige…
Alentejos traditionella blå druvsorter
aragonês (tempranillo)
trincadeira
alicante bouschet
castelão
Alentejos traditionella gröna druvsorter
arinto
roupeiro
antão vaz
DOP Alentejo har åtta subregioner
Subregionerna är:
Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Moura, Évora och Granja-Amareleja.
Vinproducenten kan även skriva ut subregion på etiketten tillsammans med vinregion, men än så länge är det inte speciellt vanligt förekommande.
Klimat i Alentejo
Det är hett! Stekhett för att vara precis med sommartemperaturer som kan gå långt över +40 C. Fin tid för besök är under våren, när regn kommer som på beställning, och regionen grönskar.
https://vinbanken.se/2014/10/07/skruvkork-antagligen-lika-bra-for-lagringsviner-som-naturkork/
I morgon publiceras intervjun med Adega Cooperativa de Redondo's ordförande Joaquim Fiel do Campo, som svarar på frågor om korkek, skörd och korkens kvalitet. Stay tuned!