Laddar annons
16 Jun, 2013

Bitterljuv pors - brännvin med spets

PORS. Rubriken är tillspetsad. Lika säker som amen i kyrkan och för att pors använts till både maltdryck eller starksprit från tidernas begynnelse, ungefär.

Vikingar använde pors som stabilisator när de bryggde mjöd och långt senare sågs humleodling som var mans plikt och uppgift för att säkra hushållets behov.

Snart därpå kom t o m påbud av Gustav Vasa om allas och envars nödvändiga husbehovsodling av humle då den importerade, bland annat från Tyskland, var en dyr historia. Var och en som bryggde öl eller mjöd skulle stå för egen humle. I Stockholm fanns hovets odlingar i Humlegården. Såklart skattbelades näringen omgående varför pors än en gång kom att användas, nu som en slags fattigmanshumle.

Den svenska snapskulturen är på många sätt unik i världen. Att krydda brännvin har i Sverige förfinats till egen konst som under tid även utvecklats och förfinats framgångsrikt i dåvarande Vin & Sprits regi.  Inget annat land har haft så många olika smaksatta brännvin som Sverige. Med dessvärre har de flesta försvunnit. Avvecklingen började i och med att Vin & Sprit AB såldes till Pernod Ricard och i mulitinationella företag finns sällan plats för "lokala" produkter varför några varumärken inom glögg, punsch och snaps raskt såldes vidare.

På senare år har således utbudet av svenska snapsar standardiserats. Trots att vi har en rik dryckestradition har många klassiska sorter försvunnit och få nya moderna smaksättningar kommit till.

Kändisdryck och nyhet

Det går skrönor om alla möjliga celebriteter som gillat beska snapsar från Piratens besk till Beska droppar. Medlemmar i Rolling Stones är några av namnen som nämns när kuriosa berättas om både besk eller snaps. Men frågan är om inte brännvin kryddat med pors lyfter smaksensationen ett steg till. Pors smakar både beskt och en aning sött i en lustig kombination som om man fallit till föga är svår att kopiera eller vara utan.

Pors växer vilt

Pors växer i kärr och längs stränder vid sjöar i så gott som hela landet. I Stockholmsområdet hittar ni rikligt av pors i närheten av Åkersberga. Under besök till garagebryggarna i Umeå tidigare i år berättar även dem om sitt senaste projekt, en öl till del smaksatt med pors. Och det var spännande att smaka en pors-öl under produktutveckling hos det lilla ale-öl-specialiserade bryggeriet U&Me Beer i Umeå.

Nytta och effekt

Pors är kraftigt laxerande. Till viss del anticeptisk och bra mot svampangrepp och insekter. I bondepraktikan var pors-bad bra när man fått bältros eller en hudsjukdom.

Midsommarmat

Som brännvinskrydda tillhör pors det svenska dryckesarvet. Pors har en rik smakbild och en förmåga att förhöja upplevelsen av sill, kräftor och klassiska smörgåsbordsrätter, men den är också en skön smakförstärkare till moderna rätter som asiatisk mat, söta desserter, ostar och choklad.

Krydda egen snaps

Plocka tidigt på våren, när bladen är ljusgröna och luddiga. Torka dem lätt. Lägg i brännvin och låt dra, cirka en vecka. Sila och låt essence stå till bottensatsen satt sig, Tar mellan tre till fyra månader. Dekantera. Späd med rent brännvin till önskad stryka.

Sparris passar till pors

Symposion som står bakom den nya Pors-snapsen lät den svenske mästaren i professionell matlagning, OS-guld med Kocklandslaget och Årets kock Peter J Skogsström, komponera ett recept till snapsen. Till vardags driver Peter J Skogsström krogarna Mat & Vin Slottsparken och Restaurang P2 i Malmö. Rätten skulle vara säsongsanpassad och lyxig, en förrätt passande till Pors.

Pors till vit sparris

Vit sparris med löjrom och mosat gårdsägg
Till 4 personer:

8 st vita sparrisar
1 msk smör
2 st kokta ägg
½ dl hackad gräslök
2 msk god olivolja
½ dl plockad dill
1 dl löjrom, Kalix eller Vänern
svartpeppar
Skala och koka sparrisen i saltat vatten (5 dl) och smör i 3–4 min. Mosa ägg och blanda med gräslök och olivolja, smaka av med salt och peppar. Vänd den ljumma sparrisen med lite salt och peppar. Lägg upp på tallrik och dekorera med färsk dill.