Laddar annons
Prosecco | Topp 10-vin
17 Jul, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Prosecco | Topp 10-vin

PROSECCO. Prosecco är ett riktigt sommarvin, lättsamt, mousserande och lagom sött samtidigt är prosecco klädsamt frisk med en lätt bitter avslutning. Perfekt vin för sommar eller som fördrink.

Vad är prosecco

Prosecco är ett oftast mousserande vin, dock inte alltid måste nämnas då det även tillverkas en hel del stilla prosecco. Alkoholhalten är låg, mellan 8-11% är vanligast. Ursprungsområdet ligger i den italienska provinsen Treviso i region Veneto, nära Alperna i norr.  Klassificeringen innefattar den högre kvaliteten,  Prosecco Superiore DOCG och det finns även en underindelning av zubzoner.

Klimatet är kylslaget och druvan, glera, mognar sent. Skörd kan starta i början av november.

Förr innebar den sena skörden att den låga utomhustemperaturen gjorde att musten som startat jäsa, stannade av. Vinet fortsatte sedan den avbrutna jäsningen när våren kom med varmare väder. I dag tillverkas prosecco med charmat-metoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i tank (och inte som för champagne i varje flaska). Vinet lagras på tank mellan 18-24 månader. Prosecco'n fylls sedan på flaska under tryck. Sättet är kostnadseffektivt för stora volymer vin.

En prosecco har en liten restsötma. Vin med beteckningen "Dry" eller Brut innehåller upp till 12 g/l restocker (jämför "torra" viner mellan 1-3 g/l restsocker).

När ska man dricka prosecco

Prosecco passar perfekt som mingeldryck men är också utmärkt i drink. Den mest berömda heter Bellini cocktail, skapad av av ägaren till Harry's Bar i Venedig, Guiseppe Cipriani under 1930-1940-talet. En Bellini blandas med färska persikor men varianter finns och de är många. En av de största turistfällorna med kan gå på är att dricka Bellini på Harry's Bar i dag. Jag vet, jag har gjort det och jag blev lika besviken som skinnad, om jag säger så...

Prosecco har en liten lätt bitterhet i eftersmaken (karaktär av druvan glera) och det är just det som gör vinet till utmärkt fördrink och aptitretare.

Prosecco | Topp 10

Vinerna är rankade i prisordning.

1. Mionetto Prosecco Extra Dry DOC (7749), Veneto, Italien, 79 kr

Örtig, intensiv doft av päron och gröna äpplen. Frisk smak med liten fruktsötma av grapefrukt, päron och persika. Prisvärd.
Betyg: 4
Provare: Karin Ahlström Jensen

2. Crudo Prosecco 2015 (76580), Corvezzo, Prosecco Venetien Italien, 79 kr. Av EKO-odlade druvor.

Alkoholhalt: 11,5%
Druvor: Glera
Smak: Fruktig doft. Smaken är torr, halvtorr av mogna päron, smak av gröna äpplen, citrus och fläderblommor. Aromatisk twist. Frisk, och som en mineraldriven eftersmak.
Omdöme: Stor och smakrik  i eftersmaken röjer en något kraftigare prosecco, jämfört till andra.
Betyg: 4
Tillfälligt slut enligt bolagets webb! Stay-tuned.

3. Prosecco La Robínía Extra Dry (7486), Antonini Ceresa,Prosecco Venetien Italien, 89 kr

Alkoholhalt: 11%
Druvor: Glera
Smak: Trevlig aromatisk fruktig doft och halvtorr smak (12 g/l restsötma) av mogna äpplen och päron, mogen cirus och en frisk hint av mogen rabarber. Fin längd, mjuk och liten mousse.
Omdöme: Som helhetsomdöme, en mjukare, bredare och mer gulfruktig prosecco. Bättre till mat eller småplock, än prat.
Betyg: 3

4. Zonin Prosecco DOC (77299) BS, Veneto, Italien, 93 kr

Druvor: Glera
Frisk och fräsch med smak av citrus och gula äpplen från en av Europas största familjeägda producenter.
Betyg: 4-
Provare: Karin Ahlström Jensen

5. P.LEX Prosecco DOC (77889), Veneto, Italien, 99 kr, ekologisk

Druvor: Glera
Rapparen Petter har utbildat sig till sommelier och hans egen prosecco är riktigt bra, inte överdrivet söt. Fruktigt, torrt, fräscht med smak av päron och persika och en liten brödig ton.
Betyg: 4
Provare: Karin Ahlström Jensen

6. Prosecco Brut 2013 (82172), Cantine Sacchetto, 99 kr

Alkoholhalt: 12%
Druvor: Glera
Smak: Doften är blommig och aromatisk. Smaken är torr/halvtorr med tydliga drag av mogen persika och aprikos. En bitter ton av aprikoskärna, en hint av russin och gula äpplen förstärker intryck av en mogen, utvecklad Prosecco. Inget fel i det men användingstillfället är därmed inte fördrink utan i stiället till maten. Servera en fiskrätt, gärna lax med tillbehör som soya och ingefära. (tror ej på sushi, snarare varm lagad mat)
Omdöme: Vinet är i slutperiod av bästa drick-tid. Servera det utifrån det.
Betyg: 3

7. Mauro Prosecco Brut (7507), Oenoforos S A, Venetien Italien, 94 kr

Alkoholhalt: 12%
Druvor: Glera
Smak: Tydlig doft av gul frukt, smaken är halvtorr av gula päron och äpplen med drag av persika och mogen citrus. Aromatisk, mogen eftersmak. Bred aromatisk stil.
Omdöme: Denna prosecco är mer yppig i stilen och jag vill servera den till mat. När ni fixar Proseccofest inleder ni med någon av de stramare valen som finns på denna lista, sedan följer Mauro helt självklart som valet till maten. Passar sommarsallader, till fisk eller kyckling med smak av frukt eller ingefära.
Betyg: 3+

8. Bacio della Luna Prosecco Superiore Brut 2015 (2332), Bacio della Luna, Prosecco Italien, 109 kr

Druvor: Glera
Smak: Lätt, parfymerad. Blommig och frisk päronsmak med inslag av citrus.
Omdöme: Okomplicerad och helt okej.
Betyg: 3

9. Prosecco Cuvée Brut (89625),Carpenè Malvolti, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Venetien Italien, 119 kr

Alkoholhalt: -
Druvor: Glera
Smak: Smaken är torr, frisk av gröna äpplen. Inslag av det som påminner om rabarber och balanserad citrus. Fin längd med bra smak-driv.
Omdöme: Topptrevlig prosecco för alla som gillar när det smakar mer syrligt och stramt.
Betyg: 4+

10. Drusian (76062), ALTHE´A di Drusian Fransesco, Prosecco di Valdobbiadene Brut, 120 kr

Alkoholhalt: 8-10%
Druvor: Glera
Smak: Frisk doft. Halvtorr smak av gula frukter, en touch av fläder och druvor, apelsin som i en liten beska och mjuka mousse. Fin, fruktig eftersmak.
Omdöme: Trevlig prosecco som förvisso, i min känsla näsa, kan behöva lufta bort en del svavel. Annars, supertrevlig och lättsam med balanserad mousse.
Betyg: 4

LANSERAS 5 AUGUSTI 2016

Casa Belfi Colfòndo Anfora (91777), Albino Armani, Prosecco Italien, 250 kr. EKO.
Druvor: Glera
Smak: Torr, medelfyllig, stram och syrlig smak med kantig längd.
Omdöme: Bara för alla som gillar variant - naturvinsprosecco? Känn din smak med andra ord. Vin ok, men speciellt.
Betyg: 3

Läs gärna
Tilltugg till prosecco och intervju med Petter, som står bakom proseccon P.Lex

Om huvudbilden. Den guldiga flaskan på bilden är inte prosecco, det är en spumante. Recenserades i gårdagens artikel om Spumante