Laddar annons
16 Jul, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Spumante | mousserande vin från Italien

SPUMANTE. Italiens mousserande vin kallas traditionellt för spumante. Namnet kommer av verbet spumare, som ungefär betyder skumma eller löddra. I Italien produceras mousserande och pärlande viner (kallas frizzante) i nästan alla regioner och de kan vara  både röda och vita.

De mest kända spumantevinerna kommer från Asti och tillverkas av muskatdruvan. Utan tvekan är varumärkena Asti Martini och Asti Cinzano (finns dock många fler producenter) bland de mest kända och firmorna gör sina mousserande viner enligt givna, regionala regelverk.

Finns märket DOC eller DOCG innebär det en kvalitetsklassificering av vinet. Beteckningen är en urpsrungsmärkning, som svenska Skyddad Ursprungsbeteckning=SUB och kan omfatta allt från tillverkningsmetod, druvsorter, alkoholhalt och lagringstider och mer, beroende på vilket viner är, region eller område.

Asti DOCG är en av dessa appellationer.  Men det finns spumantevin DOC från ett 30-tal andra distrikt, exempelvis som Venetos proseccoviner och många andra som Lombardiets och Emilia Romagnas unika Lambrusco.

Läs mer: Det är rött och mousserande, Lambrusco

I Asti görs spumante enligt charmat-metoden, det vill säga koldioxid bildas i tank i stället för som i champagne, i varje enskild flaska. Processen är kostnadseffektiv och volymsmart.

Till exempel: Asti Cinzano

Tillverkas som all Asti Spumante uteslutande på den söta druvan muskat. Vinet får jäsa långsamt, omkring 60 dagar, vid låg temperatur, på trycksatta ståltankar varpå koldioxid löser sig i vinet. Eftersom jäsningen avbryts vid 7 volymprocent alkoholhalt finns fortfarande socker kvar i musten, resultatet är ett sött mousserande vin.

I gruppen spumante inkluderas även Franciacorta vars DOCG beteckning höjer vinernas status ytterligare ett snäpp.

Men det är skillnad mellan spumante och vinerna från Franciacorta och de som görs enligt föreningen Talento (Talento Italian Institute). Talento står för den traditionella tillverkningsmetoden när vinet ligger 24 månader på fällningen under den andra jäsning som bildar moussen, i varje enskild flaska. Talentoviner hittar ni många gånger i en jämförbar prisnivå till vad en champagne kostar.

Läs mer: Franciacorta, Italiens svar på champagne

Spumante

När det gäller spumante från Asti har dessa blivit ett begrepp. Vinerna är numer nära förknippade med varumärken som Martini eller Cinzano men det finns många andra producenter.


Moscato d’Asti

Tillverkas av den lilla, vita druvan som heter mucat à petits grains. Den mognar tidigt, är söt och kan ge vinet en honungsliknande smak. Vanligtvis finns inte någon direkt mousse mer än den lilla pärlande munkänslan som är så supercharmig för just Moscato d’Asti. Tillverkningsprocessen är en annan, i jämförelse till spumante.

Efter skörd krossas druvorna varpå musten kyls ned för att invänta rätt tillfälle för start av alkoholjäsningen. Då druvorna innehåller höga nivåer fruktsocker i kombination med den speciella jäst som används, stannar vinet vid 5,5 volymprocent. Den låga alkoholhalten är vinets signum i kombination med en söt, samtidigt frisk smak av fläder.

Skilj på spumante och frizzante

Frizzante är en italiensk benämning för pärlande vin, trycket i buteljen är inte lika högt som för en spumante.

När ska man dricka spumante

Vinerna passar utmärkt för tillfällen av mingel och stora sällskap, lika bra före maten som efter.

Senaste provade (160711) spumantevinet:

Cuvée Deor Gold Collection (77308), Ciello e Terra S.p.A, Venetien Italien, 89 kr

Alkoholhalt: 10%
Druvor: Garganega, moscato
Smak: Halvtorr, till sötsyrlig fruktig smak av gula äpplen, apelsin och persika. Liten bitterhet i eftersmaken.
Omdöme: Glammig mousserande dryck, som gjord för guldglänsande mingel. Okomplicerat spumantevin, tillverkat enligt charmat-metoden.
Betyg: 3