Laddar annons
Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Lysholms Linie Aquavit
20 Jul, 2016

Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Lysholms Linie Aquavit

AKVAVIT. Haymarket är Stockholms nya stjärnskott på hotellkartan. Stilen är familjär samtidigt flärdfullt internationell. Den prisbelönte barmästaren, Christian Grevius tipsar Vinbanken om hur man använder Linie Aquavit i spännande och goda drinkar.

Haymarkets insida är lika vacker som inspirerande föränderlig med olika rum som följer dygnets timmar för alla som vill umgås. Starta med frukost, vidare till arbetshörnan, det fräckt rosa lunchstället för att flera stopp senare avsluta dagen i den softa, coola baren vars stora fönster blickar ut över Hötorgets myller av vackra färger. I baren på Haymarket befinner dig på första parkett i ett skådespel som rullar på live. Här kan du följa barmästarnas proffsiga arbete eller blicka ut över gatulivet med den livliga kommersen hos blomster och grönsaksförsäljarna. Under tiden sippar du lugnt på en drink.

Det är Linie Aquavit som står som bas i de tre nya drinkarna vi ska prova. Bakgrunden till besöket är de otaliga gånger vi noterat buteljen med det kryddade brännvinet som hängt med ”alla” Midsomrar samtidigt som jag funderat över hur många sill-luncher räcker en helflaska till, egentligen.

Christian Grevius är prisbelönt barchef på signaturhotellet Haymarket i Stockholm

Och kan man verkligen inte använda akvavit vid fler tillfällen än att dricka nubbe?

Frågan bollades vidare till Christian Grevius, barchef på Haymarket. Det visade sig att jag inte hängt med i det senaste vad gäller våra akvaviter. På Haymarket erbjuds gästerna drinkar som World n Beyond, Mature Heritage och Cross the Border, alla gjorda av Lysholms Linje Aquavit.

Grevius berättade att många, precis som jag, inte känner till det unika kulturarv de skandinaviska akvaviterna står för och han menar att vi borde använda akvavit oftare och vid fler tillfällen än årets högtider. Som att go all in, lätta på trycket av traditioner, bli modern och tänka nya serveringstillfällen och andra serveringssätt än att enbart dricka nubbe.

Internationella gäster är mycket intresserade av det svenska och när de slår dig ned i baren på Haymarket är det närapå ”dammigt gammalmodigt” att förslå, exempelvis en sexa O.P Andersson eller Linie. Få klarar, eller uppskattar att dricka alkohol på det sättet i en bar.

Ingredienser: Limejuice, Linie Aquavit, vaniljsockerlag och morotsjuice.

- Därför måste vi kunna använda våra härliga snapsar på fler sätt. Att inspirera och introducera våra bargäster till drycker och drinkar som man kanske inte tidigare provat tidigare, vilka är av skandinaviskt ursprung, är en av våra roligaste utmaningar i jobbet, säger Grevius.

Möjligheterna att använda kryddat brännvin vid fler tillfällen än till sillunch är utan tvekan oändliga och för att väcka vårt intresse bjöds Vinbanken in till Haymarket. Vi blev inte besvikna, Linie Aquavit drinkarna smakade fräscht, spännande, nytt och oväntat gott och du blandar dem lika gärna och lätt själv, hemma.

Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Linie Aquavit

50 ml Linie akvavit
30 ml Morotsjuice
20 ml Limejuice
10 ml Vaniljsockerlag
Äggvita

Vinbankens recension

Omdöme: Nyanserad, en fräsch smaklökskittling och supergod som start!
Passar till: innan maten
Svårighetsgrad: 4
Betyg: 4+

Recept | sockerlag

Ingedienser
• 1 dl vatten
• 1 dl strösocker

Tillagning
1. Blanda ingredienserna i en kastrull.
2. Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
3. Låt kallna och blanda goda drinkar!
Fler drinktips från Haymarket och Christian Grevius publiceras 3 respektive 17 augusti 2016.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons