
VITT VIN TILL KÖTT. Måndagsmatchen får inspiration till en oväntad kombo av kocken Madeleine Landley. Vitt friskt fruktigt vin till lammfilé med gremolata.
Vitt vin till fisk och rött vin till kött är långt från den enda sanningen i dag. Utmana dina sinnen, ställ oväntade smaker mot varandra och testa om kombinationen passar dig. Vem vet vad som händer?
Smak: Färgen är ljus, doften frisk av krusbär. Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt med inslag av örter och ett friskt drag av fläder. Nyanserad. Bra, lång eftersmak.
Betyg: +
Nyckeln till veckans kombinationssuccé är gremolatan som i recept nedan. Missa inte den!
Recept och foto: Madeleine Landley
1. Skala och skär jordärtskockorna till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på grädde och salta ett varv. Låt småkoka cirka 15-20 minuter utan lock till grädden reducerats. Kör till en puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
2. Hacka sötmandel och blanda med rivet citronskal, hackad persilja, finhackad vitlök samt salt och peppar.
3. Lägg fram lammfiléerna någon timme innan så de hinner rumstempereras. Krydda dem runt om och stek lammfiléerna hela i smör. Skiva upp lammfiléerna i centimetertjocka skivor och servera med gremolatan på toppen. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.
Vitt vin till fisk och rött vin till kött är långt från den enda sanningen i dag. Utmana dina sinnen, ställ oväntade smaker mot varandra och testa om kombinationen passar dig. Vem vet vad som händer?
Vinet
Saint Clair Sauvignon Blanc 2014 (6382), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 115 kr
Druva: Sauvignon blancSmak: Färgen är ljus, doften frisk av krusbär. Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt med inslag av örter och ett friskt drag av fläder. Nyanserad. Bra, lång eftersmak.
Betyg: +
Nyckeln till veckans kombinationssuccé är gremolatan som i recept nedan. Missa inte den!
Recept och foto: Madeleine Landley
Gör så här:Recept | Lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré
Jordärtskockspuré:
| 4 personer
600g jordärtskocka
4-5 dl vispgrädde
salt, peppar
Gremolata:
1 dl sötmandel
1 ekologisk citron
1/2 kruka bladpersilja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Lammfilé:
650-700g lammfilé
salt, svartpeppar, persillade
1. Skala och skär jordärtskockorna till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på grädde och salta ett varv. Låt småkoka cirka 15-20 minuter utan lock till grädden reducerats. Kör till en puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
2. Hacka sötmandel och blanda med rivet citronskal, hackad persilja, finhackad vitlök samt salt och peppar.
3. Lägg fram lammfiléerna någon timme innan så de hinner rumstempereras. Krydda dem runt om och stek lammfiléerna hela i smör. Skiva upp lammfiléerna i centimetertjocka skivor och servera med gremolatan på toppen. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.