Laddar annons
Restaurang Frantzén i Stockholm får tre stjärnor i Michelinguiden Nordic Countries 2018
19 Feb, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Restaurang Frantzén i Stockholm får tre stjärnor i Michelinguiden Nordic Countries 2018

PRESSMEDDELANDE. Michelinguiden Nordic Countries 2018 presenterades idag vid en speciell tillställning i Köpenhamns Rådhus. Årets guide innehåller en ny 3-stjärnig restaurang: Frantzén i Stockholm.

Med en ny 3-stjärnig restaurang, två nya 2-stjärniga och sju nya 1-stjärniga uppgår Michelin familjens restauranger med stjärnor i år till totalt 64 stycken.

Tre stjärnor:

Restaurang Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Fäviken Magasinet, Järpen - Vollmers, Malmö - Oaxen Krog, Stockholm.

Om utmärkelsen till Restaurang Frantzén

- Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan, säger Michael Ellis, International Director för Michelin-guiderna.

Michelin Guide Nordic Countries 2018 innehåller också två nya 2-stjärniga restauranger: Daniel Berlin i Skåne Tranås, Sverige, där kocken Daniel Berlin på ett underbart sätt utnyttjar de lokala ingredienserna med betoning på balans, renhet och precision och Kadeau i Köpenhamn, Danmark. På Kadeau i Köpenhamn känner man att teamet är som en familj. Deras passion märks verkligen i matlagningen, som är full av finess och komplexitet.

Årets guide visar också på stor geografisk spridning av de nya 1-stjärniga restaurangerna. Danmark har två, Me/Mu i Vejle och Jordnaer i Gentofte. Sverige kan skryta med tre nya 1-stjärniga: SAV i Malmö och Aloë och Agrikutur i Stockholm. I Finland är Grön ett viktigt tillskott i Helsingfors och i Norge är Galt ett tillägg till samlingen av restauranger i Oslo.

Guiden riktar sig till alla slags besökare, från affärsresenärer till turister, och rekommenderar de bästa ställena för att äta och sova i alla prisklasser och alla standarder. Årets guide listar först restauranger som fått stjärnor, därefter restauranger med en Bib Gourmand, och sedan restauranger med den nya symbolen Plate för god kokkonst.

Bib Gourmand är Michelins utmärkelse för mat av god kvalitet till ett bra pris. Den utmärkelsen är mycket populär hos våra läsare världen över då den belönar kök med vällagad och prisvärd mat. I år tillkommer sju nya ”Bibs”, inklusive tre i Stockholm, Kagges, Shibumi och Bar Agrikultur och en i Göteborg, Project. I Helsingfors får Jord en Bib, liksom PMY och Musling Bistro i Köpenhamn. Det innebär att den nya guiden har 37 Bib Gourmands.

Michelin Guiden Nordic Countries 2018 appen kan laddas hem gratis för mobilabonnenter i Norden. Innehållet uppdateras kort efter lanseringen. Michelin Guiden Nordic Countries 2018 finns tillgänglig hos välsorterade bokhandlar efter lanseringen.

HISTORIEN BAKOM GUIDE MICHELIN

Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att:

1. Slita på däcken så att de behövde köpa nya!
2. Sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck)

De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.

Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

Vad betyder stjärnorna?

I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 - 5 bestick).

Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.

Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.

- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är "värd en resa i sig",
- två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg"
- medan en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".

Källa: Michelin Nordic Guide